הבורסה מתבצרת בעמדתה: "שינוי במדד הבנקים ייצר מדד נכה ולא אטרקטיבי"
כך עולה ממכתב תשובה של המנכ"ל איתי בן זאב למנהלי קרנות הנאמנות. מסתמן שהם יפנו לעורך מדדים חיצוני, שיבנה מדד בהתאם לדרישות רשות ניירות ערך שדורשת: "נחוצה תחרות בתחום המדדים"
בורסת תל אביב מתנגדת, כצפוי, לשינוי בהרכב מדד הבנקים, כפי שדורשת רשות ניירות ערך. "רשות ניירות ערך, על כל מעלותיה, אינה עורך מדדים. ההצעה שהעבירה, לשינוי בהרכב המדד, הובאה לבחינה של כל הגורמים המקצועיים בשוק. הדעה של כולם היתה כי ההצעה תייצר מדד נכה ולא אטרקטיבי", כותב מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב במכתב תשובה למנהלי קרנות הנאמנות, שהגיע לידי "כלכליסט".
- קרנות הנאמנות: "השינוי במדד הבנקים יפגע בציבור, הנזק גדול מהתועלת"
- 2021: שנת השידוך בין הכלכלה לבורסה?
- ברשות ני"ע דורשים לחקור את התקלה בבורסה, שהבהירה: "מערכות המסחר פעלו כרגיל''
בשבוע שעבר שלח איגוד מנהלי קרנות הנאמנות מכתב לבורסה, ובו ביקש כי יבחן ביצוע של שינוי במתודולוגיה של מדד הבנקים, כך שזה יעמוד בדרישות רשות ניירות ערך, ולפיו משקל מניות שני הבנקים הגדולים יירד מיותר מ־30% היום ל־22.5%.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
ברשות מכוונים לכך שייכנסו למדד הבנקים מניות של חברות הנושקות לתחום הבנקאות, כמו ישראכרט ושב"א, וכך המדד יהיה מפוזר יותר. קרנות הסל, העוקבות אחר מדד הבנקים, מנהלות כיום 7.4 מיליארד שקל, כך ששינוי בכללי המדד פירושו מכירת מניות של שני הבנקים הגדולים בהיקף של 1.5 מיליארד שקל.
בן זאב: "אין למדד תחליף"
אולם בבורסה מתנגדים נחרצות לכל שינוי. "מדובר במדד מקומי, שמהווה בנצ'מרק לפלח המרכזי של שוק הבנקאות הישראלי, ואין לו תחליף. אין בשוק גורם שמבין, אשר חולק על כך", כותב בן זאב, ומתריע כי כל שינוי במדד יביא ליציאת כספים מהקרנות העוקבות אחריו. "בהיעדר תחליף ראוי, השקעות בשווי מיליארדי שקלים יוסטו לחו"ל ולנכסים פרטיים. הפגיעה בבנקים, בקרנות, בחוסכים - ומעל לכל בכלכלה - תהיה קשה. עדות לכך ניתן למצוא בתגובה העצבנית של השוק ביום שבו הודיעה רשות ניירות ערך על החלטתה", כותב בן זאב.
ברשות ני"ע לא מתרגשים מהתנגדות הבורסה לשינוי במדד. מבחינתם, מדובר בהזדמנות להגברת פעילות של חברות מדדים - תחום שנשלט כיום בידי הבורסה, ולדברי הרשות טומן בחובו פוטנציאל לניגוד עניינים. ברשות, שבראשה עומדת ענת גואטה, רוצים לראות את מנהלי הקרנות פונים לגוף חיצוני, שיערוך מדד לפי הדרישות החדשות. גם בקרב מנהלי קרנות הנאמנות מבינים כי זה, ככל הנראה, יהיה השלב הבא. "אנחנו נפעל לטובת פתרון העניין, ואם הדבר יהיה כרוך במעבר לעורך מדד אחר, אז זה מה שייעשה", אומר גורם בכיר בענף.
ההתנהלות מחזקת עמדתנו
מרשות ני"ע נמסר: "אין לנו אלא לתהות מה השיקולים שהביאו את הבורסה, אשר אך לאחרונה התהדרה ברפורמה הנרחבת שביצעה בתחום המדדים - ובה בין היתר הדגישה את חשיבות עקרון הפיזור של המדדים - להימנע מליישמו דווקא במדד כה חריג וריכוזי. וזאת, בין היתר, באמצעות העשרתו וגיוונו במניות של חברות רלבנטיות, דוגמת חברת כרטיסי אשראי, שכל זמן שפעילותה נמצאה בבעלות הבנק היא נכללת במדד הבנקים (גם היום), וכשהיא מופרדת ממנו היא נמצאת כבלתי ראויה להיכלל במסגרתו. התנהלות הבורסה לעניין זה עד כה מחזקת את עמדתה של הרשות בדבר נחיצות הגברת התחרות בתחום עריכת המדדים".