ברשות ני"ע דורשים לחקור את התקלה בבורסה, שהבהירה: "מערכות המסחר פעלו כרגיל''
השיבושים נמשכו דקות ארוכות, כאשר בשלב מסוים "קפא" ספר הפקודות של הבורסה, והפסיק להציג עסקאות חדשות לאחר השעה 15:50; בהמשך חזר השידור לפעול וההוראות הוצגו מחדש; בבורסה ציינו בתגובה כי מדובר בתקלה במערכות המידע: "מערכות המסחר המשיכו לפעול כל העת כרגיל וההתנתקות לא השפיעה עליהן"
תקלה טכנית חמורה נרשמה היום (ה') במערכות של הבורסה בתל אביב. סמוך לשעה 15:30 נרשמו תנודות חריגות במדדי הבורסה ובהמשך דיווחו סוחרים על קשיים בהזרמת פקודות לקנייה ומכירה של ניירות ערך במערכת המסחר הבורסאית. לפי הבורסה, מדובר בתקלה במערכות המידע ולא במערכות המסחר. ברשות ני"ע דרשו לחקור את הדבר.
- לאחר שמדד ת"א 35 הציג עלייה של 0.8% - תקלה במערכת המסחר בבורסה
- הוצאות השכר והתפעול עלו, הכנסות המימון נמחקו: נסיגה של 22% ברווחי הבורסה
- בעקבות האישור בממשלה: התעשייה האווירית תונפק בבורסה באפריל
לאחר כרבע שעה נראה שספר הפקודות חזר לעבוד כסדרו, שכן ההוראות שניתנו מאותה שעה הוצגו, כאשר באותו שלב נראה שהמסחר ממשיך להתנהל. בבורסה הגיבו לראשונה לקראת השעה 17:00 וציינו בתגובתם כי "בשל תקלה טכנית, התנתקה בשעה 15:36 מערכת הפצת המידע של הרצף (ספיידר). המערכת התחברה מחדש לאחר כמה דקות. מערכות המסחר המשיכו לפעול כל העת כרגיל וההתנתקות לא השפיעה עליהן".
עוד ציינו בבורסה בתגובה כי "למיטב הבנתנו, בשלב החיבור מחדש של הספיידר, חלק מחברי הבורסה פרסמו שוב נתוני מסחר מתחילת היום במערכות הפצת המידע שלהם. מדובר בתקלה הקשורה רק למערכות הפצת המידע ולא למערכות המסחר".
ואולם בהודעת הבורסה לא נמסרו פרטים לגבי תיקון התקלה וגם הסבר מפורט על מה שאירע. בשוק ההון נפוצה חרושת שמועות ושלל גרסאות והסברים שונים לתקלה.
ברשות ני"ע דורשים בדיקה
בתוך כך, ברשות ני"ע ציינו כי יו״ר הרשות, ענת גואטה, דרשה לקבל דיווח אודות התקלה שהתרחשה היום במערכות הבורסה ובכלל זאת בנוגע להשלכות ולמשמעויות על המסחר. כמו כן נמסר כי במקביל, הרשות תבחן את ההשלכות של התקלה על המסחר.
בשיחה שהתקיימה בין גואטה לבין מנכ״ל הבורסה, איתי בן זאב, עודכנה גואטה בסטטוס הטיפול בתקלה ובתמונת המצב עד כה. גואטה דרשה כי הנהלת הבורסה תעביר לרשות דו"ח מפורט בנושא, לאחר שיתבצע תחקיר, כולל המלצות וזאת על מנת למנוע הישנות מקרים דומים. במקביל, הרשות תבחן את ההשלכות של התקלה על המסחר.
תקלות בבורסות בעולם
תקלות במחשבי הבורסות אינן דבר שכיח אך הן מייצרות עניין רב ודריכות. בסוף אוגוסט עצרה הבורסה של ניו זילנד את המסחר עקב חשש למתקפת סייבר.עצירת המסחר שם בוצעה מספר פעמים על פני מספר ימים מאותו חשש. החשש שם נבע מחשד של מתקפה 'מעבר לים' שפגעה גם בפלטפורמת המסחר וגם בשירותי הדיווחים של הבורסה.
בת"א זכורה התקלה מספטמבר 2018, אז לא אפשרה הבורסה מסחר בתנודה חריגה של מעל ל-35% במניית חברת אופקו, לאחר שרשות ני"ע בארה"ב (SEC) הודיעה על תביעה נגד החברה ובעל השליטה, פיליפ פרוסט - הודעה שפתחה מסחר סוער בבורסה של ניו יורק. הכשל מנע מהמניה הדואלית ליפול בהתאם בשיעור חד בת"א והמסחר במניה הופסק ונדחה לשלב הסגירה ביום המסחר הבא.
תקלה אחרת מפורסמת הרבה יותר היתה בשנת 2015 בבורסה של ניו יורק (NYSE): במה שהתברר בהמשך כתוצאה של עדכון תוכנה, ביולי 2015, הופסק המסחר למשך 4 שעות. גם אז החשש הראשוני היה ממתקפת סייבר.
איתי בן אב מנכ"ל הבורסה | צילום: תומי הרפז |