$
מחפשי עבודה

נמאס לכם מהעבודה? כך תעשו שינוי בקריירה

מה כולל תהליך הסבה מקצועית, למה צריך להתכונן, ממה כדאי להיזהר והאם זה מתאים לכל אחד? שוחחנו עם מאשה דשקוב, מייסדת ומנכ"לית Digitalent ועם גדעון קרן, יועץ קריירה ובעל חברת השמה לדרג בינוני ובכירים על חישוב מסלול מקצועי מחדש

מעין מנלה 16:5123.01.21

אם אתם קמים בכל בוקר בתחושה שהעבודה שלכם לא מתאימה לכם, מרגישים שיש משהו אחר שבוער בכם לעשות או תוהים אם המקצוע שלכם יישאר רלוונטי גם אחרי כל השינויים שמתחוללים בשוק העבודה, יכול להיות שהגיע הזמן לעשות שינוי. הסבה מקצועית.

 

בתקופה האחרונה, בעקבות משבר הקורונה ומאות אלפי המובטלים שנפלטו משוק העבודה, נפתחו תוכניות הסבה מקצועית רבות בתמיכה ועידוד המדינה. כמו כן, חברות פרטיות כמו מיקרוסופט וגוגל מציעות קורסים חינמיים והכשרות מקצועיות ברמות שונות. השאלות המתבקשות הן, איך יודעים אם נכון לעשות שינוי מקצוע או די בחיפוש מקום עבודה אחר, כמה זמן לוקח לעשות הסבה, האם זה מתאים לכל אחד ומה היא הדרך הטובה ביותר להסבה? שוחחנו עם מאשה דשקוב, מייסדת ומנכ"לית Digitalent ועם גדעון קרן, יועץ קריירה ובעל חברת השמה לדרג בינוני ובכירים על חישוב מסלול מקצועי מחדש. כך תעשו שינוי מקצועי צעד אחר צעד:

 

לצפייה בפאנל המלא בקבוצת הפייסבוק 'עובדים על זה - קורות החיים עצמם' לחצו כאן

 

1. בדקו האם מתאים לכם לעשות שינוי קריירה

שנות העבודה שלנו התארכו וקצב השינויים מאוד מהיר, לכן, רובנו נעשה שינוי קריירה אחד לפחות בחיינו. מהלך כזה של הסבה מקצועית מתאים לכל אחד שמוכן לשינוי הזה. עם זאת, חשוב לזכור שמדובר בהחלטה אסטרטגית ותהליך ארוך ומורכב ולכן חשוב לבדוק, לפני שיוצאים לדרך, שהשינוי מגיע מצורך אמיתי ופנימי.

 

מתי לא: אווירה לא טוב במשרד, או דינימיקה בעייתית עם הממונה הן בהחלט לא סיבות המצדיקות שינוי תעסוקתי. "גם אם שמעת על פיתוי זוהר במקצוע מסויים, לדוגמא, שבבתי השקעות השכר גבוה" אין הצדקה להסבה, אומר קרן.

 

מתי כן: כאשר מדובר בתסכול רב שנים משני מקומות עבודה דומים או יותר; כאשר יש תחושה משמעותית לאורך זמן שאינכם מממשים את היכולות שלכם או אי שביעות רצון מהמטלות העיקריות בתפקיד - כמו למשל עבודה רבה מדי על המחשב כאשר מה שאתם רוצים באמת הוא להיות 'בשטח' - אלה סיבות מוצדקות להסבה. "חשוב לשלב את החלומות, השאיפות אבל להישאר עם הרגליים על הקרקע. לפעול מהלב והבטן אבל גם להפעיל את השיקולים הרציונליים", הוא אומר.

 

2. זה כנראה לא הולך להיות קל

שינוי מקצועי הוא תהליך שיש לנהל אותו ואורך כשלוש שנים. בשנה הראשונה עושים את השלמת הידע, קורסים או לימודים ואחר כך מתחילים לעבוד תוך ירידה בהיררכיה הארגונית ואף בשכר. "זו שנה לא פשוטה שצריך להיות מוכנים אליה גם נפשית וגם כלכלית כי קרוב לוודאי שמישהו שהיה בתפקיד ניהולי יירד ב-30% עד 50% בשכר במקצוע החדש", אומרת דשקוב.

 

בשנה השניה, מתחילים להרגיש מקצועיים יותר והשכר אף מתחיל לעלות. בשנה השלישית, אם אכן זה היה המקצוע הנכון עבור אותו אדם הוא עשוי להתקדם כבר לתפקיד ניהולי, שבמקצועות הדיגיטל למשל, המשמעות היא שכר של כ-20 אלף שקל.

 

3. היעזרו בחברים

מכיוון ששינוי קריירה הוא צומת קבלת החלטות אסטרטגית קרן ממליץ להיעזר ולהוועץ בחברים, עמיתים ואף אנשי מקצוע. כמן כן, מומלץ לחקור את התפקיד המיועד, ואף לנסות להתלוות למישהו שכבר עושה את התפקיד ולהתרשם אם זה מקצוע שבאמת יכול להתאים לכם. במידת האפשר נסו לבצע  את השינוי תוך כדי שמירה על מקום העבודה הנוכחי למשל אם היקף המשרה שלכם ירד - לנצל את הזמן הפנוי לטובת ההסבה המקצועית.

 

4. ממה צריך להיזהר

הבטחות על 'הכנסה פאסיבית'. "אני פוגשת מדי שבוע לפחות אדם אחד שמחפש את הקסם הזה שהוא ילמד מקצוע דיגיטלי ואז לא יעשה כלום והכסף יגיע. אין עבודות כאלה. לא בעולם האמיתי. במקרה כזה מומלץ לא לעשות שינוי בכלל. צריך להבין שהציפיות מהתהליך במקרה הזה אינן ריאליות" מזהירה דשקוב.

 

שינוי קריירה, אילוסטרציה שינוי קריירה, אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

 

5. בחירת המקצוע להסבה

חשוב לבדוק שהתכונות והיכולות שלכם מתאימות לתפקיד החדש. יכולות כמו עבודה עם אנשים, תקשורת בינאישית, יכולות אנליטיות הן יכולות שניתן להעביר בין תפקידים. "צריך לבדוק שמעבר לרצון והתשוקה של אותו אדם שהיכולות שלו מתאימות פחות או יותר למקצוע החדש ואם צריך – לעשות השלמת פערים – כמו למשל, קורס מקצועי", אומר קרן.

 

6. האם עדיף להיות שכיר או עצמאי

יש מקצועות שבהם אין אפשרות להיות שכיר וחייבים לעבור להיות עצמאים כמו למשל יועצים ארגוניים או בעלי מסעדה, אבל במקרים בהם יש בחירה, התשובה לשאלה הזאת תלויה גם בסטטוס התעסוקתי שלכם עם תחילת תהליך ההסבה. לאנשים שהיו עצמאים קודם מומלץ יותר להתחיל את דרכם המקצועית החדשה בתור עצמאים מאשר למי שמעולם לא היה עצמאי. עם זאת, יש יתרונות להתחלה במקצוע החדש כשכיר מכיוון שהיא מאפשרת התמקצעות ולמידה מאנשים אחרים ומנוסים יותר במקצוע.

 

בכל מקרה, במעבר לעצמאות חשוב לבדוק שיש לכם את אורך הרוח, את היכולת הכלכלית ואת הנכונות לעשות את מאמצי השיווק והמכירות הכרוכים בכך.

 

רוצים לדעת עוד על קריירה, חיפוש עבודה או שידרוג התפקיד? להשתתף בדיונים הקשורים לעולם העבודה? הצטרפו לקבוצת הפייסבוק של כלכליסט 'עובדים על זה - קורות החיים עצמם' .

בטל שלח
    לכל התגובות
    x