הפורום הכלכלי העולמי: התרחבות הפערים הכלכליים תקשה להתמודד עם משבר האקלים
הפערים בין עשירים לעניים שגדלו בעקבות הקורונה עלולים לפגוע בפעילות נגד משבר האקלים, המהווה "איום קיומי על האנושות". כך לפי הדו"ח של הפורום. יו"ר הפורום הכלכלי העולמי, קלאוס שוואב, כותב כי: "הבדלים במצב הבריאותי או בהזדמנויות הטכנולוגיות והתעסוקתיות הם תוצאה ישירה של הדינמיקה שנוצרה במגפה"
התרחבות הפער בין עשירים לעניים, שהואצה בעקבות משבר הקורונה, עתידה להקשות על האנושות להתמודד עם משבר האקלים - כך מזהיר הפורום הכלכלי העולמי בדו"ח הסיכונים השנתי שלו, שהתפרסם אתמול.
- הפורום הכלכלי העולמי: הכנס ב-2021 לא ייערך בדאבוס
- "תוכניות ההתאוששות מהקורונה מוכרחות להגן גם על כדור הארץ"
- טראמפ בדאבוס: לוקח קרדיט על הצמיחה בארה"ב, מציע למדינות לדאוג קודם לאזרחיהן
לפי הדו"ח, אף שמגפת הקורונה גבתה את חייהם של קרוב ל-2 מיליון איש בשנה האחרונה, סוגיות סביבתיות עדיין מהוות את הסיכון הגבוה ביותר לעתיד האנושות הן מבחינת רמת ההשפעה שלהן והן מבחינת הסבירות להתרחשותן.
"ב-2020, הסיכון של מגפה עולמית הפך למציאות", כתב יו"ר הפורום הכלכלי העולמי, קלאוס שוואב, בפתח הדו"ח. "בשעה שממשלות, עסקים וחברות בוחנים את נזקי השנה האחרונה, חיזוק החזון האסטרטגי חשוב מתמיד".
לדברי שוואב, הדו"ח הנוכחי מתמקד בהתרחבות אי-השיוויון והפרגמנטציה החברתית בשנה האחרונה: "בכמה מקרים, הבדלים במצב הבריאותי או בהזדמנויות הטכנולוגיות והתעסוקתיות הם תוצאה ישירה של הדינמיקה שנוצרה במגפה. באחרים, פערים חברתיים קיימים התרחבו, ומתחו רשתות ביטחון כלכליות מעבר לקיבולתה שלהן. התרחבות או צמצום פערים אלו תלויים בפעולות שינקטו כדי להתאושש מהקורונה.
"אי-פעילות בנגד לחוסר שוויון כלכלי ופערים חברתיים יכול לפגוע בפעולה עתידית נגד שינוי אקלים – שעדיין מהווה איום קיומי על האנושות. לגידול בפרגמנטציה החברתית – שהתבטא בסיכונים עקביים וחדשים לבריאות בני אדם, עלייה באבטלה, התרחבות הפערים הדיגיטליים, והתפקחות מאשליות של צעירים – יכולות להיות השלכות חמורות בעידן של התגברות סיכונים כלכליים, סביבתיים, גיאו-פוליטיים וטכנולוגיים".
מכשול משמעותי: היעדר שיתוף פעולה בינלאומי
הדו"ח מציין גם את היעדר שיתוף הפעולה הבינלאומי כאחד המכשולים הקשים בהתמודדות עם משבר האקלים. "שינוי אקלים – שממנו אף אחד לא מחוסן – ממשיך להוות סיכון קטסטרופלי", נכתב בדו"ח. "מעבר לכלכלה ירוקה יותר לא יכול להידחות עד שההלם של מהמגפה יחלוף".
'כישלון פעולה אקלימי' הוא הסיכון המשמעותי ביותר ובעל הסבירות ארוכת-הטווח השנייה בגודלה בדו"ח. "התגובות למגפה יצרו מתחים מקומיים וגיאופוליטיים חדשים שמאיימים על היציבות. פער דיגיטלי והסבירות של 'דור אבוד' עתידי צפויים לבחון את הלכידות החברתית – ולהחריף פרגמנטציה גיאופוליטית ושבריריות של הכלכלה העולמית. עם המתחים הגיאופוליטיים יימשכו, מדינות יתקשו לתרום להתאוששות העולמית, בתקופה שבה שיתוף בינלאומי הוא הכרחי, מה שיפגע בחוסן לקראת משברים עתידיים".
בסקר נרחב שנערך בקרב חברי הפורום הכלכלי העולמי, סוגיות אקלימיות וסביבתיות זכו למיקומים הגבוהים ביותר בדירוג הסבירות להתרחשותם, כאשר אירועי מזג אוויר קיצוני, כישלון פעולה אקלימית ונזק סביבתי כתוצאה מפעילות בני אדם תפסו את שלושת המקומות הראשונים, ואובדן המגוון הביולוגי את המקום החמישי (מתחת למחלות מדבקות).
בדירוג הסיכונים לפי השפעתם כישלון פעולה אקלימית נמצא במקום השני, מתחת למחלות מדבקות, ואבדן המגוון הביולוגי, משבר משאב טבע ונזק סביבתי כתוצאה מפעילות בני אדם מאכלסים את המקומות הרביעי עד השישי, עם אירועי מזג אוויר קיצוני במקום השמיני.