כנס השקעות
"יש ארוחת צהריים חינם אחת בשוק, והיא פיזור פרוטפוליו ההשקעות"
טל קינן, יו"ר קלאריטי קפיטל, מעדיף בעת זו להחזיק מזומן מאשר להשקיע בחוב ממשלתי, מתרחק לעת זו מהשקעה בנדל"ן למשרדים, ובוחן את ההגירה הפנימית של תושבי ארה"ב בין הערים השונות כתוצאה מהקורונה לבניית השקעותיו בנדל"ן
השאלה השכיחה עם תחילת 2021 היא מהי ההשקעה הכדאית לשנת 2021? טל קינן, מייסד שותף ויו"ר בית ההשקעות קלאריטי קפיטל, משתף בראיון ל'כנס השקעות ביום שאחרי - הלקחים שבניהול תיק ההשקעות אחרי המשבר העולמי' של 'כלכליסט', חלק משיקולי ההשקעה שלו.
- אלטשולר שחם במו"מ מתקדם לרכישת המתחרה פסגות - ביותר ממיליארד שקל
- סביבתי, חברתי וטרנדי - אבל האם אפשר גם להרוויח מ-ESG?
- מזרחי טפחות יתחרה בשלושת הגדולים: מקים יחידה שתבצע השקעות ריאליות
קינן רואה בפיזור ההשקעות את הבסיס הנכון לכל משקיע ומציין, כי "פיזור צריך להיות שקול, ולהכיל גם נכסים סחירים וגם לא סחירים, כאשר הפיזור מתייחס גם לכל אחד מהחלקים עצמם. אבל לכוונו רק ל-2021 הוא אתגר, כי קשה לחזות בטווחים כל כך קצרים. לדבריו, מי שמחפש תשואה לטווח ארוך, צריך להסתכל על משולש של משתנים, שכל אחת מהצלעות שלו משפיעה על השנייה: תשואה, סיכון, וטווח. מי שהשקיע במניות, ורכש אינדקס, ישב עליו 20 שנה, סביר שעשה טוב מאוד. מי שהיה נוקט באסטרטגיה הזו לפני שנה בדיוק, לעומת זאת, היה חווה תוך 60 יום ירידה בהון האישי שלו של כמעט 35%. שכן מסוף פברואר ועד סוף מרץ שוק המניות בארה"ב ירד בכ-35%".
הנדל"ן בארה"ב הוא חלק מהפיזור האפשרי שקינן מפנה אליו תשומת לב. "נדל"ן זה משחק של ריביות", אומר קינן, "שככל שהן יותר נמוכות הנדל"ן המניב יותר אטרקטיבי. וגם הנדל"ן למגורים בערים רבות בארה"ב לא רק שלא נפגע אלא נמצא במגמת צמיחה. כי הגענו לנקודת אל חזור טכנולוגית שמאפשרת לעבוד מכל מקום, ובמקומות בהם משטר המס גבוה רואים עזיבה של תושבים לעבר מדינות עם משטר מס נוח יותר. לא מעט עזבו את ניו יורק וקליפורניה, לדוגמא, שבהן משטר המס מאוד גבוה מחד, ותחושת המשילות בקרב התושבים לא מצדיקה את מחיר המס מאידך. ויש רשימה של ערים שמרוויחות מהמגמה הזו כמו רצועת החוף של פלורידה, וטקסס, שזוכות להגירה חיובית אליהן. אליוט מנג'מנט, לדוגמא, כבר הכריזו שהם עוברים לפלורידה"
נדל"ן למשרדים, עם זאת, אינו קוסם בעת הזו לקינן, שמציין בהקשר זה, כי "צריך לראות באיזה אופן נחזור לעבוד לאחר הקורונה, ולהערכתי לא נחזור לאופן העבודה טרום הקורונה. עדייין יש אי ודאות למה כן נחזור. כן הייתי בוחן את תחום התשתיות ואת תחום החוב הפרטי המוגן".
סביבת הריבית הנמוכה, לצד כמות התשתיות שהממשלות ברחבי העולם החליטו לממן, הם חלק מהבסיס של קינן להפניית השקעה לתחום. "היציאה ממשבר עמוק יותר בארה"ב הייתה בשנות ה-30 של המאה ה-20" מסביר קינן "ודווקא אז הייתה תקופת הפריחה של תשתיות בארה"ב, שכמעט כולה הייתה במימון ממשלתי. להערכתי אנו נראה את אותו הדבר גם בתקופה זו, אם כי בסדר גודל קטן יותר. השקעות מסוג אלה כדאי לבצע רק דרך מנהל השקעות מקצועי, גם בגלל שהגישה אליהן אינה בהכרח קלה, גם בשל הצורך במינימום השקעה, וגם בשל הצורך בבדיקות נאותות".
"תחום נוסף שאנו רואים בו תשואות סבירות הוא החוב הפרטי המוגן", ממשיך קינן "וביחס חוב יחסית נמוך, עם תשואה חד-ספרתית גבוהה. ישנם סקטורים שאין להם גישה קלה לשוקי החוב הציבוריים, אך מאזן החברות המגיעות לשוק החוב הפרטי המוגן, והדרך שבה מורכב החוב, הם ברמת סיכון דומה לזו של החברות הציבוריות".
בעולם החוב, עם זאת, קינן ממליץ לבחון את הקטנת החשיפה לחוב ממשלתי ואג"ח קונצרני בדירוג גבוה. "הייתי מקטין חשיפה אפילו עד ל-0 בחוב הממשלתי, כי קשה לראות ערך ברכישת אג"ח ל-10 שנים בתשואה של פחות מ-1% בארה"ב, אפילו לצרכי פיזור. עדיף להחזיק מזומן. באותה רמה הייתי מסתכל גם על אג"ח קונצרני בדירוג גבוה".
קינן מסכם בהמלצה אחת חד-משמעית: "גם למקצוענים לא הייתי ממליץ לתזמן איזושהי נסיגה של אמזון, זום, פייסבוק וחברות דומות, ומי שרוצה להצמיח תיק, שייזהר באופן כללי מלתזמן את השוק".