בגלל הבחירות החוזרות: צניחה של 32% במספר הדירות בתוכניות שאושרו השנה
מנתוני מנהל התכנון עולה כי בשנה שחלפה מוסדות התכנון אישרו תוכניות לבניית 95 אלף דירות, לעומת 2019 בה אושרו 140 אלף דירות. הצניחה החדה נגרמה בעיקר בגלל הקיפאון הפוליטי, שגרם לכך שלא אושר חוק הוותמ"ל ולא עבר תקציב
צניחה של כ-50% במספר הדירות בתוכניות שאושרו בוותמ"ל בשנת 2020 לעומת שנת 2019, הובילה לירידה חדה במספר הדירות שאושרו בסך הכל השנה במוסדות התכנון.
על פי נתונים שפירסם היום (ג') מנהל התכנון, עולה כי בשנה שחלפה מוסדות התכנון אישרו תוכניות לבניית 95 אלף דירות, ירידה של 32% בהשוואה לשנת 2019, שבה אושרו תוכניות לבניית 140 אלף דירות, ו-37% פחות מ-2018 שבה אושרו תוכניות לבניית 151 אלף דירות.
- המדינה תגרוף 895 מיליון שקל ממגרשים לבניית כ-800 דירות בצריפין
- מספר ההרוגים הוא לא חזות הכל: מצב הבטיחות בענף הבנייה נותר עגום גם ב-2020
- יום סוער בשוק הנדל"ן רגע לפני סיום השנה: ביקושים ערים לבניית 9,000 דירות
כאמור הסיבה המרכזית לצניחה היא קיפאון בפעילות הוותמ"ל, הוועדה המיוחדת שנוסדה ב-2014 להאצת תוכניות הבניה למגורים. על פי הנתונים, בשנת 2020 הוועדה אישרה תוכניות לבניית 32 אלף דירות בלבד, צניחה של כ-50% בהשוואה לשנת 2019 שבה הוועדה אישרה תוכניות לבניית 65 אלף דירות, ו-45% פחות משנת 2018 שבה הוועדה אישרה תוכניות לבניית כמעט 60 אלף דירות.
כמו כן מהנתונים עולה כי השנה אושרו במחוז תל אביב תוכניות לבניית 7000 דירות בלבד, בעוד שעל פי התוכנית האסטרטגית לדיור שמגדירה יעדי תכנון בהתאם לקצב גידול האוכלוסייה, יש לאשר מידי שנה תוכניות לבניית 15 אלף דירות במחוז תל אביב.
עוד מציינים בדיווח כי 36 אלף דירות בתוכניות שאושרו השנה הם ביושבים ערבים, ו-35 אלף דירות בתוכניות של התחדשות עירונית.
הנתונים שמציג מנהל התכנון מגיעים על רקע שנה מאתגרת ויוצאת דופן בגלל משבר הקורונה, אך בעיקר בגלל המשבר הפוליטי. בתקופת הסגר הראשון למשך שבועות ארוכים כמעט ולא התקיימו דיונים במוסדות התכנון. אך מנהל התכנון התגבר על הקשיים לאחר שקידם ואישר בכנסת הוראת שעה המאפשרת התדיינות בשיחות וידאו.
במקביל הותמ"ל נכנסה ביוני 2020 לקיפאון לאחר שפגה הוראת שעה שמסדירה את פעילותה. בגלל המחלוקות בין הליכוד לכחול לבן שר הפנים לא הצליח להעלות בישיבת ממשלה הוראת שעה חדשה, כך שכרגע ועד להקמת ממשלה שתאשר את ההוראה החדשה הותמ"ל לא יכולה לדון בתוכניות חדשות. קושי נוסף שבו נתקל מנהל התכנון השנה נובע מכך שלא אושר תקציב מדינה, לכן יכולתו התקציבית של המנהל לשכור יועצים ולקדם תוכניות חדשות מוגבלת.
מנכ"לית מינהל התכנון, דלית זילבר אומרת כי "על אף משבר הקורונה והיעדר תקציב, מינהל התכנון הציג חוסן מרשים ויכולת לעבוד גם בשנה מאתגרת זו, ולראייה קיים עשרות מאות דיונים פתוחים לציבור עם אלפי משתתפים באמצעות חוק ההיוועצות החזותית (הזום) שאושר לאחרונה. מינהל התכנון שם דגש על היצע של יחידות דיור מגוון לכלל האוכלוסיות באמצעות התחדשות עירונית, אינפילים ושטחים חדשים, זאת לצד קידום תשתיות חיוניות בדגש על תחבורה ציבורית ושמירה על השטחים הפתוחים, כחלק ממדיניות ארוכת טווח למען הדורות הבאים".
שר הפנים אריה דרעי שמנהל התכנון כפוף לו אומר כי "על אף משבר הקורונה, מינהל התכנון עמד במשימה של אישור מלאי תכנוני הן של יחידות דיור והן של תשתיות. במדינת ישראל אין משבר תכנון - יש משבר בינוי. המשימה המרכזית שלנו גם בשנה הבאה היא להגיע ליעד הממשלה של 30% יחידות דיור בהתחדשות עירונית. למשימה החשובה הזאת אנחנו צריכים את הותמ"ל - גם עבור המגזר הערבי והחרדי".