החלמה יקרה: ענקיות הפארמה בהן פייזר וטבע מעלות את מחירי התרופות בארה"ב
חברות התרופות המובילות מתכוונות להעלות מהיום את המחיר של מעל ל-300 מוצרים בארה"ב. זאת לאחר שב-2020 הן העלו את מחיריהן של 860 תרופות בשיעור ממוצע של 5%. החברות מנסות להגדיל רווחים בעקבות חוקים חדשים להפחתת מחירי התרופות שיזם ממשל טראמפ, ולהתמודד עם ירידה בביקוש לחלק מהתרופות בתקופת הקורונה
- התוספת לסל התרופות תעמוד על 550 מיליון שקל בלבד ב-2021
- ענקית התרופות מרק מכרה את אחזקותיה במודרנה
- פייזר וביונטק: "הסוכנות האירופית לתרופות היתה יעד למתקפת סייבר, אנחנו לא נפגענו"
העלאות המחיר מגיעות בעוד החברות מנסות להתמודד עם הקשיים שנבעו מהתפרצות הקורונה, שגרמה להפחתת הביקורים אצל רופאים והביקוש לתרופות מסוימות. החברות מתמודדות גם עם חוקים חדשים להפחתת מחירי התרופות שיזם ממשל טראמפ ויובילו לצמצום הרווחיות בתעשייה.
לפי הדו"ח של 3 Axis Advisors – חברת ייעוץ שעובדת עם חברות תרופות, תוכניות ביטוח ועמותות על תמחור תרופות ונושאים הקשורים לשרשרת האספקה - החברות מעלות את המחירים ב-10% או פחות. חברות התרופות הגדולות ביותר שהעלו את המחירים עד כה הן פייזר וסאנופי, שהעלו את כל המחירים ב-5% או פחות.
לפי המחקר, טבע העלתה את המחיר של 15 תרופות, ביניהן אוסטדו (Austedo) שמטפלת בהפרעות נוירולוגיות והסטרואיד Qvar לאסטמה, שביחד הכניסו מעל 650 מיליון במכירות ב-2019. העלאות המחיר נעות בין 5%-6%.
כמו כן, העלתה טבע את המחיר לתרופות כמו אמריקס לטיפול בעוויתות שרירים ונוביג'יל לטיפול בהפרעות שינה ב-9.4%.
במהלך 2020 חברות התרופות העלו את המחיר ל-860 תרופות בשיעור ממוצע של 5%. עם זאת קצב העלאות המחירים של תרופות הואט מאז 2015 הן מבחינת שיעור העלאה ומספר התופות שמושפעות.
פייזר, שמוכרת כעת בעיקר הודות לחיסון שפיתחה נגד הקורונה, מעלה את המחיר ליותר מ-60 תרופות בשיעורים הנעים בין 0.5%-5%. העלאות המחיר חלות גם על התרופות איבראנס ואינליטה לטיפול בסרטן.
"העלאה הצנועה הזו חיונית כדי שנוכל לתמוך בהשקעות שמאפשרות לנו להמשיף ולגלות תרופות חדשות ולספק את פריצות הדרך הללו למטופלים שזקוקים להן", מסרה דוברת החברה איימי רוז.
ניסיונו של ממשל טראמפ להוריד את מחירי התרופות נחסם בבית המשפט, אך גם הנשיא הנבחר ג'ו ביידן הבטיח לפעול להפחתת המחירים. הוא זוכה לתמיכת הדמוקרטים השולטים בבית הנבחרים, ולפי ההערכות המהלך יעלה לתעשייה מעל 300 מיליארד דולר עד 2029.