$
דעות

דעה

תעשיית התרופות עומדת בחזית - וחיסון הוא רק חלק מהסיפור

כאשר פיתוח מזורז של חיסון צפוי לקחת שנה עד שנתיים, צעדים חשובים אחרים ננקטים כבר כעת: שרשראות האספקה והייצור מתוגברות; מואץ ייצורן של תרופות החיוניות לטיפול תומך בחולים, כגון אנטיביוטיקה לטיפול בזיהומים משניים וחומרי חיטוי; ותרופות שכבר פותחו להתוויות אחרות נבדקות במהירות לשם התאמתן לתכלית החדשה של המלחמה בנגיף

ד"ר ערן הררי 10:3720.03.20

מגיפת הקורונה העולמית מעמידה את העולם כולו בפני אתגרים חסרי תקדים. תעשיית התרופות, המודעת היטב לתפקידה החיוני עבור החברה, לקחה על עצמה תפקיד מפתח בחיפוש פתרונות רפואיים ובכלל זה פיתוח תרופות וחיסון לנגיף.

 

מיטב המעבדות בתעשייה גוייסו לצורך הפרוייקט והחוקרים עושים לילות כימים במאמץ למציאת נקודות תורפה של הנגיף, שזיהויין יאפשר יצירת חיסון מתאים. עם זאת, יש לזכור כי גם עם מציאת חיסון מתאים יידרש לאחר מכן תהליך מורכב של בדיקתו של החיסון בבעלי חיים ובהמשך בבני אדם, כדי להוכיח את יעילותו - ולא פחות חשוב מכך - את בטיחותו. שלב הייצור ההמוני גם הוא דורש זמן.

 

 

 צילום: עמית הובר

 

כל המתואר כאן מתוכנן להיעשות בלוחות זמנים מהירים שאין להם תקדים, ובגישות חדשות שאין מי שיכול להבטיח שיצליחו. גם אם לא תהיינה תקלות בדרך, באופן מעשי לא צופים הגעתו של חיסון בקנה מידה מסחרי לשוק לפני אמצע השנה הבאה.

 

לכן תפקידה של התעשייה לא מסתכם רק בחיפוש אחר חיסון, אלא טומן בחובו פוטנציאל למציאת פתרונות רבים נוספים למצב החירום שנקלענו אליו, עד שיימצא אותו פתרון חיסון מיוחל.

 

חברות התרופות, וביניהן טבע, הכשירו וגייסו במהלך השנים כח אדם מהמעלה הראשונה; מדענים מובילים בתחומם, אנשי תכנון ולוגיסטיקה, אפידמיולוגים, מומחי בינה מלאכותית ועוד. בנוסף הקימו החברות מערכי תפעול מהמתקדמים בעולם, מאגרי מידע מדעי ומסדי נתונים עצומים.

 

אם פיתוח מזורז של חיסון ייקח שנה עד שנתיים, הרי שצעדים חשובים יכולים להינקט, ולמעשה כבר ננקטים, בטווח הזמן המיידי: שרשראות האספקה והייצור מתוגברות ומתועדפות על פי הצרכים והדרישות העולות מן השטח, מן הקהילה, מאנשי הצוות הרפואי ומבתי החולים; ברחבי העולם מואץ ייצורן של תרופות החיוניות לטיפול תומך בחולים, כגון אנטיביוטיקה לטיפול בזיהומים משניים העלולים לפגוע בחולים, תרופות להורדת חום ולשיכוך כאבים וחומרי חיטוי (כגון ספטול לחיטוי הידיים של טבע, וספטל סקראב לחיטוי העור המשרתים מידי יום ובכמויות הולכות וגדלות את בתי החולים הנאבקים בקורונה); תרופות שכבר פותחו להתוויות אחרות נבדקות במהירות לשם התאמתן לתכלית החדשה של המלחמה בנגיף (Repurposing בלעז); ומומחי הבינה המלאכותית ומנתחי הנתונים מטים כתף כדי לנסות ולגלות כיוונים לאסטרטגיות חדשניות למניעת הדבקה ובחינה דקדקנית של רסיסי מידע היכולים לרמוז על דרכים אפשריות לפיתוח טיפולים פורצי דרך.

 

אף אחד מהצעדים לא יכול היה להתבצע ללא אותה תשתית אדירה ומתקדמת של תעשיית התרופות העולמית שנבנתה לאורך שנים ארוכות, וללא אנשיה המצוינים הנמצאים בחזית המדעית והטכנולוגית.

 

כל אלה מגוייסים בימים אלה לסיוע מיידי, ולא רק שוקדים על פיתרון ארוך טווח, למלחמתו של המין האנושי במלחמה הנגיפית שנכפתה עליו.

 

הכותב הוא רופא וסגן נשיא במו"פ הגלובלי בטבע.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x