$
דעות

דעה

למה מייבאים צעצועים ומכשירים מסכני חיים?

הרפורמה המקודמת בימים אלו בישראל תתרום ליבוא מוצרים ללא בקרה ועלולה לסכן חיים, ולהחמיר את המצב בו מערכות האכיפה עובדות לאט ומאוחר מדי; יש להגביר את ההרתעה ולקבוע בחוק קנס אחיד ואף שלילת רישיון, ליבואנים המייבאים מוצר ללא אישור התאמה לתקן

ד"ר גלעד גולוב 08:0901.01.21

חמש וחצי שנים, זה הזמן שחלף עד שמערכות החוק והאכיפה הצליחו "להוריד מהכביש" בימבות צעצוע שמסכנות ילדים קטנים ותמימים. אולי אפילו את הילדים שלכם.

 

בעל חברת "דניאלי צעצועים", החליט ליבא לארץ עשרות "בימבות" ונדנדות לילדים מחברת "Kukutoys" ללא אישור התאמה לתקן. מדובר במוצרים שהתגלו כמסוכנים במיוחד לשימוש עבור ילדים ופעוטות – עם חשש לקטיעת אצבעות ואפילו לחנק של פעוטות.

 

 

איך יתכן שמערכת הצדק פועלת כל-כך לאט, ולבית המשפט לקח כל כך הרבה זמן להרשיע את היבואן מפר האמון? ואיך יכול להיות שיבואן אשר לוקח את החוק לידיים במטרה לחסוך עלויות בדיקה במכון מקבל עונש כספי מועט בסך של 120 אלף שקל? האם זהו מחיר חיי ילדינו?

 

תינוק תינוק צילום: שאטרסטוק

 

 

הרשעתו המאוחרת של "דניאלי צעצועים" בפרשה היא דוגמה אחת לפרצה שאנחנו במכון התקנים הישראלי מבקשים לסגור בחומת המגן. מקרים כאלה ממחישים כמה חשוב שהחוק מחייב בדיקות התאמה לתקן למוצרים שמיובאים לישראל כדי לשמור על חייהם של ילדים ומבוגרים. מעבר לבדיקות הללו שאסור לוותר עליהן, יש לטפל גם בנושא האכיפה בצורה מוגברת, כדי שעברייני התקנים ייענשו בחומרה.

 

מקרה אחר שגבה מחיר כבד מילדים רבים, התרחש בחג סוכות האחרון כאשר מאווררים מדגם שלא אושר על ידי מכון התקנים נמכרו כמתאימים לסוכה או לבית. התוצאה: אצבעותיהם של ילדים נקטעו, במקרים שונים ברחבי הארץ בתוך כמה ימים. בעקבות חומרת המקרה, המכון הגיש תביעה נגד היבואן "אליהו שיווק חשמל", בנוסף לתביעות ייצוגיות שהגישו נגדו משפחות הילדים הנפגעים. אולם גם כעת, חודשיים לאחר שהילדים נפגעו והמוצר ירד מהמדפים, עוד ברור לכולם – למשפטנים ועד לאחרון ההורים – כי הדרך לעשיית הדין במקרה הזה - ארוכה.

 

בעוד שבמדינת ישראל נמצאים מדי שנה מאות יבואנים "מפרי אמון" שמציפים את השוק בעשרות אלפי מוצרים מסוכנים, רעילים ולעיתים גם מסרטנים, הפיקוח בשווקים הוא דל ולא מספק. אם לא די בכך, בימים אלו מקודמת בישראל רפורמה נרחבת שתפתח פתח ליבוא מוצרים ללא בדיקות ובקרה. מכון התקנים פוסל מדי שנה לא פחות מחמישה מיליון מוצרים, ואם הבדיקות הללו יבוטלו – המוצרים הללו עלולים לסכן את בריאותם ואף את חייהם של ילדים, מבוגרים וקשישים.

 

העיצומים חלשים מדי

 

מספיק ללכת סחור סחור, כך לא בונים חומה למען בריאות הציבור! הפעולות שננקטות כנגד מפרי האמון נעשות מאוחר מדי, והעיצומים שננקטים כנגדם חלשים ומעטים מדי, אין בהם די כדי להרתיע עבריינים שמסכנים את ביטחון ילדינו. אם תשאלו אותי לא מדובר בעונש – מדובר בלא פחות מפרס.

 

הגיע הזמן לשים סוף לפריצות הבלתי נסבלת והבלתי נסלחת. עלינו למנוע בכל מחיר מצב דומה בו יבואן שנתפס עם מוצרים מסכני חיים – נגזר דינו רק שנים לאחר המעשה. עלינו לתקן את האיוולת ולדאוג לכך שייקבע בחוק עיצום כספי אחיד ומרתיע שיימנע מיבואנים לסכן עצמם ביבוא מוצר ללא אישור התאמה לתקן, וכן שלילת כל זכות יבוא וקביעת זמן מינימלי לעלייה למשפט.

 

כשאדם לוקח את החוק לידיים – אין מקום לפשרות, למשא ומתן וגם לא לדיונים. אין פה נסיבות מקלות ואין כאן תירוצים. לא יכול להיות שמי שסיכן בקטיעת איברים ובמקרה הגרוע ביותר אפילו יכול היה ליטול חיים של ילדים – יקבל לבסוף קנס של 120 אלף שקלים תוך התחייבות "שלא לחזור על העבירות הללו בעתיד".

 

מכון התקנים נאבק כבר עשורים רבים למען בריאות הציבור, ופועל כדי להבטיח מוצרים תקינים ואיכותיים לשימוש הקהל הרחב. אנחנו באים לקראת יבואנים שמכבדים את החוק ואת בריאות הציבור, אנחנו מאמינים שיש מקום לבחון הקלות מסויימות, אבל אסור בשום אופן להתפשר על חומת המגן של בדיקת מוצרים מסוכנים, ואנחנו כחברה מתוקנת חייבים להבטיח אכיפה וענישה מרתיעה כנגד פורעי החוק.

 

על חיי אדם ובריאות הציבור – אי אפשר להתפשר!

 

 

ד"ר גלעד גולוב הוא מנכ"ל מכון התקנים הישראלי

x