בהסכמת כחול לבן: הממשלה תאשר בטלפון השארת 8,000 עובדי בניין זרים
ההצבעה תאפשר הארכה של הוראת השעה המגדירה כי מכסת העובדים הזרים בענף הבנייה היא 16 אלף. פריצת הדרך הגיעה הבוקר לאחר שכחול לבן הסכימה לקיים את ההצבעה בשל החשש מפקיעתה של הוראת השעה. ללא הארכת התוקף - 8,000 עובדים ייאלצו לעזוב את המדינה
הממשלה צפויה לאשר בשעות הקרובות בסבב הצבעה טלפוני הארכה של הוראת השעה המגדירה כי מכסת העובדים הזרים בענף הבנייה היא 16 אלף. ההחלטה תתקבל שעות ספורות לפני סופה של השנה האזרחית, מועד שבו תוקף הוראת השעה פג. ללא הארכת התוקף כ-8,000 עובדים יעזבו את המדינה.
- 80 אלף פועלים פלסטינים ייכנסו לישראל אחרי חג השבועות
- "2,000 מיזמי בנייה נעצרו בגלל קשיים מימוניים"
- בשל הסגר על השטחים: מספר הפועלים הפלסטינים שעובדים בישראל ירד ב־30%, ל-47 אלף
פריצת הדרך הגיעה בשעה האחרונה לאחר שכחול לבן הסכימה לקיים את ההצבעה בגלל החשש מפקיעתה של הוראת השעה ואף שיש עוד שורה של סוגיות במחלוקת בין כחול לבן לגוש הליכוד.
המשבר בעניין התפתח בשבועות האחרונים כאשר שר הבינוי יעקב ליצמן ביקש להעלות לממשלה הצעת החלטה שתגדיל את מכסת העובדים הזרים ב-2,000 ל-18 אלף. ההצעה לא נכנסה לסדר היום של ישיבות הממשלה בגלל מחלוקות בין כחול לבן לליכוד והמנגנון הפריטטי שמחייב כל אחד מהצדדים להסכים לנושאים שנכנסים לסדר היום. ניסיון אחרון לדון בעניין היה בשבוע שעבר ביום שבו פוזרה הכנסת, אך בסופו של דבר הסוגייה לא נכנסה לסדר היום. בימים האחרונים היועץ המשפטי לממשלה קבע כי בתקופה שבה מכהנת ממשלת מעבר אי אפשר להגדיל את מכסת העובדים, ולכן ליצמן נאלץ להסתפק בשמירת המצב הקיים.
מכסת העובדים הזרים גדלה ל־16,500 בשנת 2015 בעקבות החלטת ממשלה שהוביל שר האוצר דאז משה כחלון. על פי ההחלטה הזו, ב־2019 מכסת העובדים אמורה הייתה להצטמק בהדרגה, אבל ביוני 2019 הממשלה קיבלה החלטה שדחתה את מועד קיצוץ המכסות בשנה, וכעת כאמור מאריכים את תוקף ההחלטה בשנה נוספת. אם היום לא תתקבל החלטת ממשלה, מכסת העובדים הזרים אמורה לקטון ב־8,500, בשנה הבאה היא תצנח ל־5,000, וב־2022 היא אמורה להתייצב על 2,000 בלבד. המדרגות האלה נקבעו כדי לעודד העסקת עובדים ישראלים, אלא שישראלים לא מגיעים למקצועות הקשים בענף, והממשלה לא נקטה פעולות שישנו את המצב. החשש בענף הוא כי ללא עדכון המכסה קצב הבנייה יואט.
מכחול לבן נמסר: "שר הביטחון וראש הממשלה החליפי, בני גנץ, החליט לאפשר את העלאת הצעת המחליטים שיזם משרד השיכון והבינוי למשאל טלפוני היום (ה׳). כתוצאה ממגפת הקורונה, צמצום התנועה האווירית וירידה במספר העובדים הפלסטינים שנכנסים לישראל סובל ענף הבנייה ממחסור עצום בידיים עובדות, ובכך פרויקטים רבים תקועים ללא יכולת להתקדם".