ועידות ניו יורק 2022 ועידת ישראל-יוון לונדון 2023 ניו יורק 2024 כלכלה ירוקה כנס מיליון להייטק Power in Diversity הוועידה הלאומית לאנרגיה פינטק 2022 עתיד הרפואה ועידת הנדל"ן 2021 פינטק 2023 TECH TLV שבוע הסטארטאפים 2023 HealthTech משפיעות על הכלכלה The next big thing כנס כלכלת הקנאביס ועידת האנרגיה 2022 פינטק דיסקונט פריפריה טק חדשנות באשראי שבוע הסטארטאפים 2024 Banking AI Mentor Class מקומי.קום 2024 פורום היוניקורנס 2022 ארכיון הוועידות The Hi-Tech Effect Meet&Tech ועידה לאומית לתשתיות אי-קומרס 2021 Agrifood Tech כנס הגיוון הכלכלית הלאומית 23 כנס יזמים ותעשיינים פורום היוניקורנס שבוע הסטארטאפים 22 כנס האיקומרס IPM SUMMIT Expanding Horizons FoodTech2023 שוק ההון 2024 AISRAEL 2024 כנס התחדשות עירונית Israeli Climate Awards המוח האוטיסטי איקומרס 2022 השקעות גלובליות כנס הענן והדאטה שוק ההון 22 TechTLV2022 Innovation Cocktail Work after Work הפורום הכלכלי ערבי כנס ביטחון המזון מיאמי 2024 ניו יורק 2021 כנס השירות 2022 גיימינג 2022 טוקיו 2023 כנס אחריות סביבתית כלכלת הנדל"ן כנס האנרגיה Roadshow Event כנס סייבר 2022 ClimateTech תחזיות 2024 מובילות את ישראל שבוע החדשנות 2022 גיימינג 2023 אקדמיה שעובדת כנס מוסדיים FOODTECH 2022 GeoInt360 שבוע החדשנות Tech@Work לוגיסטיטק Open Banking שש אחרי המלחמה כנס בילינסון לחדשנות טק עצמאות גיימינג 2024 PropTech ecommerce 360 Tech on the Beach ועידת החוסן הישראלי הייטק 2022 כנס המטרו 2023 ועידת האנרגיה 2021 צמיחה בעולמות האשראי RoadShow Event 23 כנס AI לונדון 2024 ביטחון אנרגטי Let's Talk Cyber כנס כלכלת המחר הכלכלית הלאומית 22 נגישות בטוחה Early on the spot משלחת העסקים לפריז TechTLV2024 הכלכלית הלאומית 24 Future of Higher Education לונדון 2022 Work Tech השקעות בראי גלובלי כנס הצמיחה שוק ההון 2023 מפתחים בחזית 2023 +Startup בטיחות במקומות עבודה +Startup Let's Talk Fintech ליברליות אונליין ניהול פיננסי השקעות ופיננסים כנס החלל 2024

ועידת התחזיות

מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה: "הראלי של האג"ח הממשלתיות הסתיים"

נוה אמר בוועידת התחזיות 2021 של כלכליסט כי כלל פונה כרגע להשקעות בתחום האקוויטי, בעיקר לא סחירות, כדי למתן את התנודתיות

נעמי צורף 12:4430.12.20

"הראלי בשווקים בהקשר לאג"ח הממשלתיות הסתיים", אמר מנכ"ל כלל ביטוח ופיננסים יורם נוה בשיחה עם ירדן רוז'נסקי מ"כלכליסט", שהתקיימה במסגרת ועידת התחזיות 2021 של כלכליסט. "ב-5 השנים האחרונות אנחנו רואים את הירידה בתשואות של האג"ח הממשלתיות גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך. אנחנו רואים את האג"ח הממשלתיות בארה"ב בתשואה ריאלית שלילית, ולמעשה האטרקטיביות של האג"ח הממשלתיות נמוכה.

 

 

מבחינתנו, אנחנו מפנים את המבט להשקעות בתחום האקוויטי, בעיקר לפעילות הלא סחירה, כדי למתן את התנודתיות שחווינו - הרבה השקעות בתשתיות, אנרגיה ירוקה, ESG (השקעות אחראיות). מה שיוביל את ההשקעות בשנים הקרובות הם התחומים האלה, שהם עתירי סיכונים, אבל קצת פחות תנודתיים, ונראה בהם השקעה לאורך זמן".

 

 

איך זה שהמוטציה הבריטית לא חוללה זעזוע בשווקים?

"בימים הראשונים לאחר שהתגלתה היה תיקון קל, מתוך הלחץ ואי-בהירות, אבל ככל שהתמונה התבהרה ומחקרים התחילו להתפרסם, הבנו שהחיסונים כנראה תופסים גם לגבי המוטציה. אנחנו, כמובן, לא נדע עד שהחיסונים יוטמעו יותר באוכלוסייה, אבל כרגע השווקים מגלמים את התרחיש האופטימי והסביר, שבו החיסון תופס גם לגבי המוטציה, ולא נראה לי שסביב המוטציה הזו צפויה חזרה למשבר, כפי שהיה בתחילת השנה".

 

 

מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה מנכ"ל כלל ביטוח יורם נוה צילום: סיוון פרג'

 

המשבר פגש את חברות הביטוח בהרבה נקודות ממשק. איך כלל ביטוח התמודדה עם המשבר, ואיך היא נערכת לתהליך היציאה ממנו?

"לא סתם אומרים שזה משבר שלא נראה בעבר. הוא נוגע בכל הסיכונים שיש בספר - החל מהסיכון הבריאותי, הסיכון בשווקים, הסיכון הריאלי, הסיכון הבריאותי האישי והתנהלות כוח האדם. בכל אחד מההיבטים האלה נדרשנו מהר מאוד להתאים את עצמנו, ולהראות גמישות בהיערכות ובתגובה. באופן טבעי, אי אפשר להיערך לדברים האלה בדקה ה-90, ואנחנו נערכנו אליהם כבר שנים מבחינת התשתיות שלנו, וביכולות שלנו לתת מענה בזמן אמת.

 

"הדבר הכי משמעותי שיצא לנו הוא שכשנתיים לפני האירוע הזה הנהגנו בחברה יום אחד בשבוע של עבודה מהבית, כך שגם התשתית המיכונית שלנו היתה ערוכה לזה, וגם תהליכי העבודה שלנו וכוח האדם היו מורגלים לזה. האתגר השני הוא לנהל תשואות עמיתים ותשואות נוסטרו בתוך המשבר. כאן בהחלט היתה רכבת הרים, אבל ההתערבות של הרגולטורים ושל הבנק המרכזי בזמן אמת פתרה את הדברים, וגם מהאירועים האלה למדנו והשתפרנו - ואפילו ניצלנו קצת הזדמנויות".

 

אתה חושב שב-2021 אנחנו עדיין נחיה בצל הקורונה כאירוע בריאותי וכלכלי?

"לדעתי, ברור שהאירוע ימשיך ללוות אותנו. כילד חוויתי את מלחמת המפרץ בתוך הממ"דים עם מסכות אב"כ, וכולנו חשבנו שעוד שנים ארוכות נחליף את מסכות האב"כ לילדים, אבל  בסוף הממ"דים נשארו לטווח הארוך והמסכות אופסנו בבוידעם. חלק מהדברים נשארים לטווח ארוך וחלק מתפוגגים. בעיקר אני רואה את המשבר הזה כקטליזטור של דברים שכבר קרו במשק. רואים את הטכנולוגיה, שכבר מרימה ראש וממשיכה לצעוד קדימה ולהוביל את המשק, רואים את ההיערכות הדיגיטלית של האוכלוסייה לצרוך גם דברים מסורתיים בצורה דיגיטלית. השווקים כבר נערכים לחזרה לשגרה סביב אמצע 2021, כך שאני חושב שבסך הכל זה ילווה אותנו לאורך זמן אבל בצורה פוחתת".

 

 

סקטור הביטוח חטף מכה גדולה יותר ממרבית הענפים האחרים, למעט נדל"ן ואנרגיה. יש לזה הסבר הגיוני?

"גם הבנקים חטפו מכה לא פשוטה. באופן כללי היתה פה אי-ודאות גדולה בתחילת המשבר. חברות הביטוח נתפסות כמין אופציה לשווקים, וההשפעה של שוק ההון על תוצאות חברות הביטוח היא משמעותית מאוד. באמת ברבעון הראשון ראינו שכל חברות הביטוח הפסידו סכומים משמעותיים מאוד, והיו פה כל מיני סיכונים: הסיכון הבריאותי, השאלה איך הכלכלה הריאלית תשפיע על ההכנסות שלנו מפרמיה, היציאה לחל"ת כמובן הביאה לירידה בהכנסות שלנו ובהפקדות לפנסיה. אך ככל שהשווקים התאוששו, החשש הזה הוסר. ראינו שהטיפול הבריאותי נעשה בידי המדינה ופחות נופל על חברות הביטוח. גם בהיבט הריאלי בסוף אנשים קונים יותר ביטוח חיים ובריאות, כי הם מבינים שהסיכונים יכולים להתממש. אנשים חזרו הביתה לדירה, אז פתאום משקיעים בביטוח דירה. כל עוד התרחיש המרכזי יתממש, אני אופטימי גם לגבי מניות הביטוח וגם לגבי מניות הבנקים.

x