יו"ר האיגוד לרפואת ילדים לממשלה: "להסדיר מיידית את הביטוח לנפגעי החיסון לקורונה"
כמה ימים לפני תחילת החיסון בישראל טרם הוסדרה סוגיית הביטוח לנפגעי חיסון זה. מנכ"ל קופ"ח ליאומית: הדיון סביב הביטוח צריך להתקיים וחייב להיסגר אבל אסור שיעכב את התחלת המבצע"
כמה ימים לפני שהצוותים הרפואים במערכת הבריאות יתחילו לקבל את החיסון נגד קורונה, מתברר כי טרם הוסדרה סוגיית הביטוח לנפגעי חיסון זה.
נכון להיום, החיסון נגד הקורונה אינו נכלל בחוק ביטוח נפגעי חיסון, התש"ן-1989, הקובע מפורשות כי "המדינה תבטח בפוליסה בת־תוקף... את כל מי שמקבל חיסון וכל אדם אחר שבא עמו במגע, מפני פגיעה כתוצאה מחיסון".
משרד הבריאות נערך לתיקון החוק כבר לפני כבר שלושה שבועות אך התיקון "תקוע" בחשב הכללי באוצר. לפי החוק, " השר (שר הבריאות- א.פ.), בהסכמת שר האוצר, יקבע בתקנות את סכומי הביטוח ואת יתר תנאי הפוליסה, לרבות הזכאים לתגמולי הביטוח במקרה מוות". קרי, נדרשת הסכמתו של שר האוצר לכל נושא הפיצוי בתנאי הפוליסה, סוגיה מטופלת בדרגת המקצועית על ידי החשב הכללי. עוד נודע כי בשעות אלו, שוב מתקיים דיון בסוגיה הרגישה.
פרופ' צחי גרוסמן, יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, פנה היום לשרי האוצר והבריאות והפציר להסדיר את הסוגיה באופן מיידי. "בעוד מספר ימים יקראו אזרחי מדינת ישראל להתחסן כנגד קורונה. אנו רואים בתיקון מידי של החוק הכרח וצורך דחוף. השלמתו המהירה חיונית לחיזוק הביטחון של כלל הציבור בחיסון לקורונה, על מנת להבטיח את יציאתה המהירה של מדינת ישראל מהמשבר", כתב פרופ' גרוסמן לשרים.
גרוסמן הוסיף: "בנסיבות יוצאות הדופן והחריגות המתקיימות כיום, פיתוח החיסונים מתבצע בקצב מזורז. פיתוח מהיר זה מעלה חשש בקרב רבים לאפשרות קיומן של תופעות לוואי שונות שתופענה לאחר מתן החיסון, וזאת מעבר לחששות הקיימים בקרב חלק מהאוכלוסייה ביחס לחיסונים באופן כללי. כתוצאה מכך, עלולים רבים לחשוש מקבלת החיסון, מה שיגביל משמעותית את יכולתה של מדינת ישראל להיאבק במגפה. הוספתו של חיסון כנגד נגיף הקורונה החדש לתוספת לחוק תסייע לדרבן ולתת ביטחון לאוכלוסייה להתחסן".
מנכ"ל קופת חולים לאומית, חיים פרננדס, מבקש שלא לעצור את מבצע החיסון לכלל האוכלוסייה בגלל העיכוב הזה. לדבריו, "המדינה היא זו שניהלה את המו"מ, שרכשה את החיסונים, שבדקה אותם והיא בחרה לעבוד עם קופות החולים. רק טבעי בתוך השרשרת הזו - שאם חס וחלילה יקרה פגיעה – שהיא ורק היא תישא באחריות ואם תהיה תביעה נגד קופה- ברור לנו שהמדינה תטפל בה. הרי זה ברור כשמש."
עם זאת, פרננדס מציין כי אין על קופות החולים להסיר אחריות: "בכל זאת ישנם דברים שהם בשליטת הקופות: קירור נכון, אחסנה נכונה, בדיקת אופי המטופל (מותר לו לקבל חיסון-א.פ.). אם הנזק נובע בדברים שלא קשורים למשתנים האלו, ברור שזה לא עלינו".
מנכ"ל לאומית הדגיש: "אני מתחיל לחסן ברגע שהחיסונים אצלי. הדיון סביב הביטוח צריך להתקיים וחייב להיסגר אבל אסור שיעכב את התחלת המבצע".