מגדלי הים התיכון לא שילמה על קרקע ומתרחקת מכיבוש הפסגה
רמ"י סירבה לבקשת רשת הדיור המוגן לדחייה נוספת של מועד התשלום על הקרקע שאותה רכשה באור יהודה וביטלה את זכייתה במכרז. ביטול הפרויקט, שבו אמורות היו לקום 500 יחידות דיור, ימנע ממגדלי הים התיכון לעקוף את משען במספר יחידות הדיור
למרות הפגיעה של נגיף הקורונה בענף הדיור המוגן, הודיעה אתמול רשות מקרקעי ישראל כי היא מבטלת זכייתה של חברת מגדלי הים התיכון בקרקע המיועדת לדיור מוגן באור יהודה, במכרז שנסגר לפני פרוץ המשבר. זאת, בשל בקשת החברה לדחות את התשלום בגין הקרקע, שעלותה מסתכמת ב־226 מיליון שקל. רמ"י סירבה לבקשה והודיעה על ביטול הזכייה של החברה במכרז, שמיועד להקמת 500 יחידות דיור מוגן.
- מגדלי הים התיכון בדרך לעקוף את משען בשוק הדיור המוגן
- עם רוח גבית מהדמוגרפיה: מגדלי הים התיכון מתקרבת למקום הראשון בדיור המוגן
- מגדלי הים התיכון זכתה במכרז לרכישת קרקע באור יהודה תמורת 180 מיליון שקל
שני מגרשים על 10.5 דונם תמורת 226 מיליון שקל
תחילת הפרשה בינואר האחרון, אז זכתה מגדלי הים התיכון במכרז לרכישת שני מגרשים בשטח כולל של 10.5 דונם בשכונה החדשה "פארק איילון" באור יהודה, שתוקם בסמיכות לצומת מסובים, בתמורה ל־226 מיליון שקל, כולל עלויות פיתוח ומע"מ.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
על המגרשים ניתן להקים פרויקט דיור מוגן בהיקף 87 אלף מ"ר ו־500 יחידות דיור מוגן. עם הזכייה במכרז מסרה החברה לרמ"י ערבות בנקאית בסך 14.5 מיליון שקל, שהיוותה למעשה תשלום ראשון. את יתרת התשלום אומרה היתה החברה להסדיר עד סוף חודש מרץ.
אלא שפחות מחודשיים לאחר הזכייה פרץ משבר הקורונה, והנחית מכה קשה על ענף הדיור המוגן, בשל היותה של אוכלוסיית דיירי הבתים בסיכון, ומאחר שרבים מנפגעי הנגיף היו קשישים.
בסוף חודש מרץ הודיעה רמ"י כי לאור התפשטות נגיף הקורונה, מועד התשלום בגין הזכייה בקרקע יידחה לסוף חודש אפריל, ללא תוספת הצמדה וריבית. בהמשך הודיעה רמ"י על דחיות נוספות במועדי התשלום בשתי פעימות, עד ל־30 ביוני.
ב־30 ביוני דיווחה מגדלי הים התיכון לבורסה כי נוכח הגעתו של "גל שני", ולאור ההשלכות האפשריות של גלי התפשטות נוספים של נגיף הקורונה ובהתחשב בחוסר הוודאות הקיימת, וההגבלות המוטלות על הפעילות ישראל, החליט דירקטוריון החברה לפנות לרמ"י בבקשה לאפשר לה לדחות את המועד האחרון לביצוע תשלום יתרת התמורה.
על כן הודיעה החברה כי בכוונתה לא להשלים את תשלום יתרת התמורה ורכישת הקרקע על פי תנאי המכרז ולנהל מגעים עם רמ"י בניסיון לקבל ארכה להשלמת התשלום האחרון. הדירקטוריון אף העריך כי רמ"י תקבל את בקשת החברה, לאור העובדה כי מדובר באירוע דינמי המאופיין באי־ודאות. באוגוסט הודיעה החברה כי רמ"י קיבלה את הבקשה ונתנה לה ארכה להסדרת התשלום עד 17 בספטמבר. אלא שבדיוק במועד זה הוטל סגר שני.
סמוך למועד התשלום הודיעה החברה כי "נוכח העלייה המשמעותית בקצב התפשטות נגיף הקורונה, התמודדות המשק הישראלי עם המשך התפשטות המגפה והחלטת הממשלה על הטלת סגר בתקופת החגים בישראל, החליט דירקטוריון החברה כי העת הנוכחית עדיין מאופיינת באי־ודאות משמעותית".
על כן, החליט דירקטוריון החברה למצות את ההליכים מול רמ"י, בניסיון לקבל ארכה משמעותית יותר להשלמת תשלום יתרת התמורה, ולקבל החלטה במועד שבו המצב הכלכלי בארץ יתייצב. בתחילת נובמבר דחתה רמ"י את בקשת החברה לארכה נוספת בהסדרת התשלום, והבהירה כי אי־תשלום התמורה מהווה הפרה יסודית של תנאי המכרז. אתמול דיווחה החברה כי רמ"י הודיעה על ביטול הזכייה במכרז, תוך שהיא נותנת לחברה זכות שימוע בתוך 30 יום כנגד חילוט הערבות בסך 14.5 מיליון שקל, שהפקידה החברה ברמ"י במועד הזכייה.
הפרויקט באור יהודה חשוב ומשמעותי למגדלי הים התיכון מעבר לאותן יח"ד חדשות. ביוני האחרון חגגה החברה את החתימה על אופציה לרכישת קרקע על הכרמל, שתוסיף עוד 350 יחידות דיור לפורטפוליו של החברה, שאמור היה להביא אותה ל־2,797 יחידות דיור ולעקוף את המתחרה הגדולה בתחום, רשת משען, שלה 2,505 יחידות דיור.
אלא שללא 500 יחידות הדיור שהחברה תכננה לבנות באור יהודה, היא תגנוז לעת עתה את החלומות להתקדם למקום הראשון בתחום הדיור המוגן. לפי שעה כוללת הרשת 1,647 יחידות דיור, מעל אחוזות רובינשטיין שבמקום השלישי, עם 1,249 יחידות דיור.
התנהלות רמ"י הפתיעה לא מעט אנשים בענף הנדל"ן, מאחר שהרשות נוהגת בדרך כלל בסלחנות גדולה (ואפילו גדולה מדי) כלפי זוכים במכרזי קרקע והיא בוודאי לא ממהרת ליטול קרקעות בחזרה, על אחת כמה וכמה בימי הקורונה ובתחום הדיור המוגן שהיה במוקד התפרצות המחלה. מעבר לכך, קיים חשש שביטול זכיית החברה במכרז יפגע בסופו של יום בקופת המדינה, לאחר שהשווי שהציעה החברה - שהיתה היחידה שהגישה הצעה לקרקע בינואר 2020 - נקבע בימים שלפני התפרצות הקורונה.אי לכך, לא ברור אם פרסום המכרז מחדש בתקופה הנוכחית יביא להצעתן של חברות דיור מוגן, ואין הבטחה כי התמורה תהיה זהה לתמורה בה זכתה מגדלי הים התיכון.
מרמ"י נמסר: "החברה זכתה במכרז לפני כשנה (31.12.2019). על החברה היה להשלים את יתרת התשלומים עד לסוף חודש מרץ 2020. אולם עקב התפרצות מגפת הקורונה, הנהלת רמ"י, מיוזמתה, דחתה מספר פעמים את מועדי התשלום והחברה קיבלה מספר אורכות, לתקופה של למעלה מ־5 חודשים מהמועד המקורי. מועד האורכה האחרונה שניתנה לחברה פג ב־17.9.2020, כ־9 חודשים ממועד הזכייה. משלא עמדה החברה בהתחייבותה החליטה ועדת המכרזים של רמ"י לבטל את הזכייה במכרז. ועדת המכרזים אפשרה לחברה זכות שימוע. רמ"י תפעל לשיווק חוזר של המגרש".
ממגדלי הים התיכון נמסר: ״החברה ביקשה לדחות את מועדי התשלום בגין המקרקעין, לאור אי הוודאות המאפיינת עדיין את הסביבה העסקית. החברה בוחרת בימים אלה למקד את מלוא תשומת הלב הניהולית שלה בטיפול ושמירה על דייריה הקיימים, ובהתאם גם היתה הראשונה בעולם שחיסנה את דייריה בחיסון הקורונה. בקופת החברה כחצי מיליארד שקל במזומנים, וכשתתבהר התמונה, החברה תמשיך לפעול לפיתוח עסקיה וצמיחתה העתידית״.