עם רוח גבית מהדמוגרפיה: מגדלי הים התיכון מתקרבת למקום הראשון בדיור המוגן
רשת בתי הדיור המוגן זכתה אתמול במכרז לרכישת קרקע באור יהודה ב־180 מיליון שקל שעליה תקים את הפרויקט הגדול ביותר שלה; דוד פתאל, בעל השליטה ברשת מלונות פתאל, שרכש 4% ממגדלי הים התיכון במאי, כבר מורווח 55% על הנייר
מגדלי הים התיכון מצמצמת את הפער ממשען: חברת הדיור המוגן הודיעה אתמול על זכייה במכרז של רמ"י לרכישת קרקע בשכונת פארק איילון באור יהודה, בקרבת צומת מסובים, תמורת 180 מיליון שקל. לסכום הרכישה יתווספו מע"מ והוצאות פיתוח של 29 מיליון שקל. בכוונת החברה להקים על הקרקע בית דיור מוגן בן 500 יחידות דיור בשטח של 87 אלף מ"ר, שיהיה הגדול בישראל, ולצדו מחלקות סיעודיות.
- מגדלי הים התיכון זכתה במכרז לרכישת קרקע באור יהודה תמורת 180 מיליון שקל
- מגדלי הים התיכון גייסה 320 מיליון שקל בריבית של 2.8%
- דוד פתאל רוכש 4% ממגדלי הים התיכון ב-40 מיליון שקל
כיום מגדלי הים התיכון, שהיא החברה השנייה בגודלה בתחום במונחי מספר יחידות דיור, מפעילה 7 בתי דיור מוגן שבהם 1,647 יחידות דיור. בחודש מאי האחרון החלה החברה בבניית בית דיור מוגן ברחובות על שטח של 35 אלף מ"ר, שבו יהיו 250 יחידות דיור. לפי ההערכה, בנייתו תושלם בתוך שנתיים וחצי. לאחר שפרויקט זה והבנייה באור יהודה יושלמו, למגדלי הים התיכון יהיו 9 בתי דיור מוגן שבהם 2,400 יחידות דיור — נתון שמעמיד את הפער בינה לבין השחקנית הגדולה בתחום, מרכז משען, שלה 2,505 יחידות דיור, על כ־100 דירות בלבד.
האוכלוסייה מזדקנת, מניית החברה מזנקת
ההתרחבות של מגדלי הים התיכון, כמו של יתר החברות בתחום, מתרחשת על רקע השינויים הדמוגרפיים באוכלוסייה בישראל, שהולכת ומזדקנת. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), נכון ל־2015, שיעור הקשישים (בני 65 ומעלה) באוכלוסייה כולה, שמנתה 8.5 מיליון איש, עמד על 11%. לפי תחזיות הלמ"ס, שיעורם יגיע ל־14.3% מכלל האוכלוסייה ב־2040 ול־15.3% בשנת 2065. בנוסף, לפי התחזית, שיעור בני ה־85 ומעלה, שעמד על 13% נכון ל־2015, צפוי להגיע ל־18% ב־2040 ולהגיע ל־24% ב־2065.
במילים אחרות, הדמוגרפיה תומכת בהמשך ההתרחבות של חברות הדיור המוגן, מה שמושך שחקניות נוספות לתחום. כך, למשל, חברת הנדל"ן עזריאלי, שנכנסה לתחום הדיור מוגן לפני שנים אחדות, מחזיקה כבר ב־794 יחידות דור מוגן — נתון שהופך אותה לחברה החמישית בגודלה בתחום זה.
ההתרחבות של מגדלי הים התיכון באה לידי ביטוי גם במניית החברה, שעלתה ב־67% במהלך 2019. כיום החברה נסחרת לפי שווי שוק של 1.54 מיליארד שקל.
אחד המרוויחים מעליית המניה הוא דוד פתאל, בעל השליטה ברשת מלונות פתאל, שרכש 4% ממניות החברה בחודש מאי האחרון בתמורה ל־40 מיליון שקל. פתאל ביצע את הרכישה לפי מחיר של 6.7 שקלים למניה. שווי החברה באותה העת עמד על מיליארד שקל. כיום מניית החברה נסחרת ב־10.35 שקל. כלומר, פתאל הרוויח על הנייר 55% בתוך 7 חודשים בלבד, שכן מניותיו במגדלי הים התיכון כיום שוות 62 מיליון שקל.
כיום מגדלי הים התיכון היא אחת משתי החברות הציבוריות היחידות שפועלות בתחום הדיור המוגן, לצד בית גיל הזהב, אולם גם בית בכפר בוחנת בימים אלו אפשרות להנפיק את מניותיה.
"הביקוש לדיור מוגן גדל, אבל ההיצע לא מספיק"
מוטי קירשנבאום, יו"ר מגדלי הים התיכון ואחד מבעלי השליטה (11%), אמר ל"כלכליסט" כי "כל התחזיות הסטטיסטיות, בארץ ובעולם, מדברות על גידול משמעותי במספר הקשישים בעתיד. זאת כתוצאה, בין היתר, של עלייה בתוחלת החיים, שהיא תוצאה של רפואה טובה יותר. הקהל שאליו אנו פונים הם אנשים תפקודיים ועצמאיים, ועל כן השיפור ברפואה תורם גם לגידול באוכלוסיית היעד שלנו.
"בנוסף, הטעם של האוכלוסייה הרלבנטית משתנה. קשישים כיום מחפשים איך להתמודד עם הבדידות. הם רוצים משמעות ותעסוקה. אנחנו מספקים את כל זה בבתי הדיור המוגן שלנו".
כמן כן, קירשנבאום ציין כי "האוכלוסייה כיום מבוססת יותר כלכלית. זה אחד השיקולים של קשישים לכניסה לדיור מוגן. באופן יחסי, שיעור החדירה של דיור מוגן עוד נמוך, אז יש לנו לאן לצמוח. הביקוש גדל, אבל ההיצע אינו עונה במידה מספקת על הביקושים. היצע הוא פונקציה של זמינות קרקעות, ובתחום שלנו הן מוגבלות כי צריך תב"ע לדיור מוגן. התהליך ארוך ויש הרבה רגולציה. אז בסופו של יום, מדובר בתחום שדורש השקעות ענק, מה שמהווה חסם משמעותי עבור גופים רבים".