עתירה לבג"ץ: 700 מיליון שקל לביטחון התזונתי נתפרו לחרדים
התנועה לאיכות השילטון עתרה לבג"ץ לעצור את חלוקת מאות המיליונים שהשיג שר הפנים אריה דרעי לביטחון תזונתי. טוענת שחלוקת הכספים לפי מקבלי הנחות בארנונה מיועדת למקסם את הכסף לחרדים ואינה מסייעת לעניי הקורונה. מהקריטריונים שפורסמו היום לראשונה עולה: משפחה חרדית תוכל לקבל עד 7,200 שקל, פי 8 מקשיש עני
התנועה לאיכות השילטון עתרה הבוקר לבג"ץ לעצור את חלוקת הכספים בסך 700 מיליון שקלים לביטחון תזונתי באמצעות משרד הפנים. התנועה טוענת שהשר תפר את הקריטריונים כך שיתאימו לציבור החרדי שאותו הוא מייצג. לאחר העתירה הזדרז משרד הפנים ופנה לרשויות המקומיות להעביר לו רשימות של נזקקים ואף חשף לראשונה את הקריטריונים למענקים.
באמצע יולי אישרה הכנסת בחוק קופסת תקציב מיוחדת של 25 מיליארד שקל למטרות התמודדות עם משבר הקורונה. דרעי קיבל משר האוצר ישראל כץ, כתנאי לתמיכתו בקופסה, תקציב עתק במונחי רווחה של 700 מיליון שקל. לשם השוואה - כלל התקציב לביטחון תזונתי במשרד העבודה והרווחה עומד היום על 20 מיליון שקל לשנה, ודרעי קיבל פי 35.
- העולם על פי דרעי: ביטחון תזונתי מותאם לחרדים
- מי יקבלו 700 מיליון שקל שהוקצו לחסרי ביטחון תזונתי
- דרעי השיג 700 מיליון שקל לביטחון תזונתי, אבל לא ברור מי ייהנה מהם
דרעי גם דאג שמשרד הפנים יחלק את התקציב ולא משרד העבודה והרווחה שמתמחה בסיוע לחלשים. הוא גם החליט לחלק את הכסף על פי הקריטריון של הנחה בארנונה בגובה של 70% ומעלה, שניתנת על פי מבחן הכנסה לנפש. זה משאיר קבוצות גדולות מאוד מחוץ למסגרת. זה גם מכוון את המענקים לאוכלוסייה החרדית שמאוד מאורגנת בקבלת הנחות בארנונה. לדרישת משרד האוצר נקבע שיקבלו את הסיוע גם קשישים שמקבלים השלמת הכנסה ועניים חדשים שיגישו בקשה לרשות המקומית. המכרז למפעילים שיחלקו את כרטיסי רכישת המוצרים ויפעילו אותם התפרסם לפני כחודשיים וזכתה בו שופרסל.
בעתירה שהגיש האגף הכלכלי בתנועה לאיכות השלטון נאמר, כי "אמות המידה שקבע שר הפנים נתפרו במיוחד כך שחלק הארי של הכסף יגיע דווקא לפלח אוכלוסייה אותו מבקש לקדם השר. הן נקבעו ללא התייעצות עם גורמים המקצוע אשר התמחו בביטחון תזונתי".
לפיי חישוב שערכה התנועה לאיכות השילטון, 45% ממשקי הבית החרדים זכאים להנחה בארנונה לעומת 25% מהערבים ו-4% בלבד מהיהודים הלא חרדים. כלומר אחוז הזכאים החרדים גדול פי 11 מאחוז הזכאים היהודים הלא חרדיים. לטענת התנועה לאיכות השילטון, "שימוש במדד הארנוה עשוי להביא למצב בו הסיוע יפסח על משפחות רבות אשר אינן זכאיות להנחה בארנונה – בגלל מקום מגוריהם, בגלל היעדר נגישות למיצוי זכויות או בגלל סיבה אחרת".
עוד נטען כי "הקריטריונים אינם תואמים את הדרישה שנקבעה בחוק יסוד: משק המדינה, לפיה המענק יותאם לתקופת הקורונה. אין כל הבטחה כי הסיוע יגיע דווקא למשפחות שנפגעו מהקורונה או כי אפילו חלק מהסיוע יוקדש דווקא למי שאיבד את עבודתו בתקופת הקורונה או נאלץ לסגור את העסק".
בעתירה מצון כי במכרז להנפקת כרטיסי הסיוע כלל לא מצוין שהם מיועדים לביטחון תזונתי וניתן לרכוש בכרטיסים מוצרי בית או בגדים. התנועה לאיכות השילטון מבקשת מבג"ץ "לבטל את אמות המידה כך שיקבעו אמות מידה שוויוניות, המבוססות על תשתית עובדתית מקצועית, ואשר יעניקו סיוע משמעותי לטובת הנפגעים ממשבר הקורונה".
במכתב ששלח מנכ"ל משרד הפנים מרדכי כהן לתנועה לאיכות השילטון נטען כי "אמות המידה נקבעו מתוך ההנחה כי קיימת חפיפה גבוהה ביותר בין ציבור הזכאים על פי המבחנים שנקבעו כמתואר לעיל ובין האוכלוסיות המוחלשות הנזקקות לסיוע". עוד כתב כהן, כי הדבר נעשה "לשם היעילות והדחיפות ביישום מהלך זה ועל מנת לעשות שימוש במבחן קיים ולא ליצור מבחן חדש".
אתמול לאחר הגשת העתירה הפיץ משרד הפנים לראשונה את חוזר המנכ"ל הקובע את הקריטריונים לחלוקה. בהודעה שפרסם המשרד "כרטיסי המזון החכמים יחולקו בשלוש פעימות במהלך שלושת החודשים הבאים". כל הורה יקבל 300 שקלים וכל נפש נוספת בבית 225 שקלים. מקסימום גובה הכרטיסים החכמים למשק בית בכל אחת מהפעימות יעמוד על 2400 שקלים, כלומר 7200 שקל בשלוש פעימות למשפחה. גם הכלל הזה תפור לממדי המשפחות החרדיות והמשמעות היא שמשפחה גדולה תקבל פי 8 מקשיש בודד.