דרעי השיג 700 מיליון שקל לביטחון תזונתי, אבל לא ברור מי ייהנה מהם
השיטה שהציע דרעי היא לחלק את הכסף דרך הרשויות המקומיות למקבלי הנחה בארנונה, כלומר בצורה שתעדיף אברכים. שר הרווחה איציק שמולי אומר שאין סיבה לעקוף את מחלקות הרווחה והמועצה הלאומית לביטחון תזונתי
הכנסת אישרה היום במסגרת התוכנית הכלכלית לדרישת שר הפנים אריה דרעי 700 מיליון שקל לשכבות חלשות. אלא שהכסף מיועד לעבור באמצעות הרשויות המקומיות ולא באמצעות משרד העבודה והרווחה.
הכספים מוגדרים כ"ביטחון תזונתי" והם יחולקו כתלושי מזון, אבל הקריטריונים שהציע דרעי לחלוקת הכספים היו מבוססים על קבלת הנחות בארנונה ומספר ילדים כלומר תפורים למשפחות אברכים חרדיות. משמעות השיטה של דרעי היא עקיפת מחלקות הרווחה שלהן רשימות נזקקים וכן עקיפת המועצה הלאומית לביטחון תזונתי. עדיין לא ידוע מה הקריטריונים הסופיים שיקבעו.
- המובטלים הופכים לעניים החדשים: "יש רעבים גם בת"א"
- מורעבים: הקורונה עשויה להיות המכה שתהרוג את ענף המסעדנות בישראל
- שמולי על פשרת המימון לרעבים: "בשורה שכולה עליבות והונאה"
במוצאי שבת פנה דרעי לראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ בדרישה להעמיד תקציב של 3 מיליארד שקלים לסיוע לאלף משפחות המקבלות הנחות בארנונה בהיקף של מעל ל-70%. על פי ההצעה, משפחות שלהן מעל 7 נפשות יקבלו 2,500 שקלים לחודש בעשרה החודשים הקרובים, משפחות עם 4-6 נפשות יקבלו 2,000 שקל ומשפחות עד 3 נפשות יקבלו 1,500.
דרעי לא הסתיר במכתב שהוא מתייחס לאוכלוסיות שמקבלות מלגות, כלומר לאברכים. עדין לא ברור לפי איזה קריטריונים יחולקן הכספים שדרעי השיג. אם תישמר הכוונה המקורית לחלק את הכסף ל-150 אלף משפחות, הרי שכל משפחה תקבל בין 400 ל-600 שקל בחודש.
במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ ששלח במוצאי שבת כתב דרעי: "יש אוכלוסיות חלשות ביותר בחברה הישראלית מהמגזרים השונים הכללי החרדי והערבי שמתקשים בשגרה ועל אחת כמה וכמה בעידן המשבר. אוכלוסיות אלו נהנות מתמיכות ומלגות שמקורן בפילנתרופיה שכידוע צמצמה משמעותית את היקפי התמיכה".
דרעי הציע לתת את המענק לכל משפחה הזכאית להנחה בארנונה מעל 70%. יצוין שמבחני קבלת הנחה נעשים מראש לפי קריטריונים של הכנסה לנפש כלומר מוטים לטובת אברכים שאינם עובדים ויש להם ילדים רבים. אבל דרעי טען ש"קריטריון זה ייתו מענה שוויוני ללא משוא פנים והעדפות כלשהן וכך תגיע התמיכה לנזקקים ביותר לצרכים הבסיסים ביותר". הוא העריך את העלות ב-300 מיליון שקל לחודש כלומר 3 מיליארד עד יוני 2021.
דרעי סירב אתמול בישיבת ממשלה להצביע בעד התוכנית הכלכלית עד שתיענה תביעתו. בעקבות המהלך הגיע עם שר האוצר ישראל כץ להסכם על תוספת של 700 מיליון שקל למטרות ביטחון תזונתי שאושרה כבר היום בחוק התוכנית הכלכלית. אלא שהכסף לא מיועד לתקציב הבטחון התזונתי המצומק של משרד העבודה והרווחה העומד על 20 מיליון שקלים אלא יעבור ממשרד הפנים לרשויות המקומיות.
בישיבת סיעת ש"ס היום טען דרעי שהתוכנית המקורית של הממשלה סייעה למעסיקים, עצמאים ומובטלים "אבל היתה חסרה בה הצלע הרביעית, האוכלוסיות המוחלשות שלא קיבלו לא מהחבילה הזו ולא מהקודמת שום עזרה ונוספה להן מצוקה בגין הקורונה ואני מדבר ממש על לחם וחלב.
"זה אמור לעזור לכ-150 אלף משפחות על פי קריטריונים ברורים שווים של מבחני הכנסה דרך הרשויות המקומיות. נכנסים בקריטריונים כל המגזרים. זה יום היסטורי מבחינת סיעת ש"ס שמכאן והלאה כל תוכנית שתבוא בישראל תיקח בחשבון גם את המגזר הזה".
שר הרווחה איציק שמולי ניהל בימים האחרונים מאבק להשגת סכום של 300 מיליון שקל לביטחון תזונתי. שמולי אמר שהוא שמח שדרעי נרתם למאבק למען כספי ביטחון תזונתי והביא סכום גדול יותר. עם זאת, אמר ש"משרד הפנים לא יודע לחלק תלושי מזון. משרד לא יכול לקבל 700 מיליון תלושים ולחלק איך שהוא רוצה. אחרת זו רפובליקת בננות. אין סיבה לעקוף את מחלקות הרווחה והמועצה הלאומית לביטחון תזונתי".