היכלי התרבות לבג"ץ: דורשים סיוע מהמדינה; משרד התרבות: "תומכים רק בפעילות יצירה"
היום נערך בבג"ץ דיון בעתירתם של היכלי התרבות נגד משרד התרבות והספורט, שדורשים להכיר בהם כגופים הראויים לתקציבי סיוע מהמדינה ולכלול אותם בתקציב החירום של הקורונה שהקצה המשרד. השופט הנדל: "קשה לקבל את הטענה שהיכלי התרבות לא תורמים לתרבות"
הבוקר (ה') נערך בבית המשפט העליון דיון בעתירתם של היכלי התרבות נגד משרד התרבות והספורט, הדורשים להכיר בהם כגופים הראויים לתקציבי סיוע מהמדינה, ולכלול אותם בתקציב החירום של הקורונה שהקצה המשרד. בעתירה דנו שופטי בג"ץ ניל הנדל, יצחק עמית ויוסף אלרון.
- "מתווה משרד התרבות הוא בדיחה"
- אירוע התרבות הפופולרית הגדול בישראל מנסה להמציא את עצמו מחדש אונליין
- במחאה על ההחלטה לפטר 55 מבין 62 זמרי מקהלה: "שירת העבדים" ברחבת בית האופרה
נציגי 17 היכלי תרבות מכל רחבי הארץ התאגדו נגד משרד התרבות וטוענים לאי שוויון בין ההיכלים אשר אינם זכאים לסיוע ממשלתי, לבין מוסדות התרבות של אמנויות הבמה האחרים בישראל - שזכו לתקציב של למעלה מ-100 מיליון שקל תמיכה בעקבות משבר הקורונה. עובדה זו עלולה, לדבריהם, לגרום לקשיים ואף לחוסר יכולת לפתוח בהמשך את ההיכלים.
"ההיכלים שלנו סגורים מאז תחילת משבר הקורונה בחודש מרץ, והדבר פוגע במעגלים רחבים של עובדים, ספקים ועוד", טוענים במטה המאבק, הכולל את מנכ"לי היכלי התרבות ברחבי הארץ. "קיווינו לסיוע מהמדינה כדי שנוכל לשוב ולפתוח בהמשך, אבל שר התרבות חילי טרופר, בוחר להתעלם מזכותם של התושבים לשוויון - גם בתחום התרבות, ובוחר להפנות את מרבית המשאבים למוסדות התרבות של תל אביב".
משרד התרבות טוען כי הסיוע בסך של כ-200 מיליון שקל הינו תוספת לתקציב הקבוע הניתן בשוטף למוסדות התרבות הנתמכים על ידו, ועל כן כפוף לאותם התבחינים שהיו נהוגים עד כה. לאור זאת, לטענת המדינה, לא זכאים היכלי התרבות לתקציב הסיוע. מנגד, טענה עו"ד טל מישר, המייצגת את היכלי התרבות כי בשל הקורונה ולאור המטרה שהוגדרה - לשמור על רצף הפעילות של גופי התרבות בארץ, ולאפשר את פתיחתם ביום שאחרי הקורונה - היכלי התרבות בהחלט עומדים בדרישות, ולכן ראויים לסיוע תקציבי.
במהלך הדיון אמר השופט הנדל לעו"ד ספדי עטילה, מטעם פרקליטות המדינה המייצגת את משרד התרבות, כי "קשה לקבל את הטענה שהיכלי התרבות לא תורמים לתרבות. אם יש הכרה כזו, אז להוציא קבוצה כזו זה נראה קצת משונה".
עו"ד ספדי עטילה, השיבה: "זה לא להוציא, זה להכניס. הם מראש לא מקבלים. זה הגיוני. תמיכה בפעילות תרבות היא בפעילות יצירה. יכול להיות שבעולם ללא הגבלה תקציבית במשרד מאוד עשיר, גם מסעדה שהיתה מנגישה אוכל למבקרים במוזיאון היתה נכנסת לתקציב".
על כך אמר השופט הנדל "זה לא קצת מזלזל?" ועטילה השיבה "לא. זה אותו היגיון. יש בהיכלים האלה פעילות שלא קשורה לתרבות. הפעילות שמתקיימת בהיכל היא לא פעילות יוצרת אמנות".
בהיכלי התרבות הגיבו על הטענה בכך שלמעלה מ-60% מפעילות התיאטראות המתוקצבים נעשית בהיכלי התרבות ברחבי הארץ, באמצעות הצגות ומופעים. המשמעות היא שאם היכלי התרבות לא יוכלו לפעול - יירד גם היקף הפעילות וההכנסות של התיאטראות המתוקצבים.
השופטים ביקשו למסור את החלטתם בהמשך, לאחר שידונו בנושא.
ממטה המאבק של היכלי התרבות נמסר בתגובה: "אנו סמוכים ובטוחים שבית המשפא יראה את העוול שנעשה להיכלי התרבות, עם חלוקה בלתי צודקת של משאבים המאפשרת לתל אביב ליהנות מ-80% מתקציבי הסיוע, ומפקירה את היכלי התרבות ללא שקל אחד נוסף, לטובת המשך הפעילות".
ממשרד התרבות והספורט נמסר בתגובה: "הדיון בעתירת היכלי התרבות יתקיים השבוע. כפי שהובהר בתגובת המשרד בעבר, היכלי התרבות אינם זכאים לתמיכת המשרד לפי מבחני התמיכה ועל כן אינם מקבלים כל תמיכה שוטפת ממשרד התרבות והספורט. המשרד יתן מענה מפורט לבית המשפט ובאמצעים המקובלים ולא בתקשורת. באשר לתמיכה דרך מבחן הסיוע הכלכלי - מדובר בתבחינים שוויוניים, שבהם אין כל הבחנה כזאת או אחרת, הנוגעת למיקום הגיאוגרפי של הגופים. המשרד והשר ימשיכו לעבוד ולעשות כל שניתן על מנת להחזיר את התרבות לשגרה".