התביעה בברזיל: המשטרה תחקור טענותיו של שטיינמץ נגד חברת ואלה
הסכסוך בין המיליארדר הישראלי לחברה הברזילאית סביב המכרה בגינאה מגיע לחקירה פלילית גם במדינת האם שלה, זאת בעקבות החשדות שהעלה שטיינמץ סביב התנהלותה בפרשה; לטענתו, היא הפעילה לחץ על החקירה והטעתה משקיעים; ואלה: "ניסיון נואש" להתחמק מתשלום שנפסק לטובתנו; שטיינמץ: "זה זמן הצדק"
התביעה בברזיל תבקש מהמשטרה לחקור חשדות נגד חברת ואלה המקומית שהועלו ע"י המיליארדר הישראלי בני שטיינמץ, זאת כחלק מסכסוך משפטי בן קרוב לעשור סביב מרבץ הברזל הגדול בעולם בגינאה. כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות בלומברג.
- התביעה בשוויץ: משפטו של בני שטיינמץ, שנאשם במתן שוחד בגינאה, ייפתח בינואר בז'נבה
- Vale: בני שטיינמץ מעכב העברת 2 מיליארד הדולר שנפסקו לטובתנו
- חברות קש ושיחות בזום: כך מסייעת בלאק קיוב לבני שטיינמץ בתביעת המיליארדים
שטיינמץ הגיש שתי תלונות באוקטובר, במקביל לחוות דעת משפטית של סרג'יו מורו, שר המשפטים הברזילאי לשעבר אשר פיקח על חקירת השחיתות במדינה. בתלונות מאשים שטיינמץ את ואלה בהפעלת לחץ על החקירה, ובהטעיית משקיעים באשר לרכישת אחזקות במכרה המדובר. הבקשה הרשמית לחקירה משטרתית תצא בימים הקרובים, כך מסרה התובעת קרולינה דה סה.
ואלה טענה כי חברת BSGR של שטיינמץ הכניסה אותה כשותפה למכרה עפרת ברזל בשם סימאנדו בגינאה, אך האחרונה לא חשפה כי השיגה את הרישיון באמצעות שוחד ומרמה. כדי להיכנס כשותפה בפרויקט הכרייה שילמה ואלה מקדמה של חצי מיליארד דולר כחלק מהשקעה כוללת של 2.5 מיליארד דולר במסגרתו רכשה 51% מהמיזם. אלא שב-2014, שש שנים לאחר קבלת רישיון הכרייה, איבדו שתי החברות את הזכויות. הדבר התרחש לאחר חילופי השלטון בגינאה, כאשר נשיא המדינה החדש, אלפה קונדה, האשים את שטיינמץ בקבלת זכויות למכרה במרמה. שטיינמץ זוכה מהאשמות אלה בסופו של דבר בגינאה (החקירות בישראל ובשוויץ עדיין נמשכות), אך ואלה ניצחה בתביעה לפיצויים בטענה כי נכנסה לפרויקט בתום לב ולא ידעה כיצד שטיינמץ השיג את הזכויות. התביעה בין שטיינמץ לוואלה הסתיימה בנובמבר 2019 בערכאה האחרונה בבריטניה, אז נקבע שהוא הציג בפני החברה מצג שווא, והוא היה אמור לשלם כמעט 2 מיליארד דולר. שטיינמץ טרם שילם כפי שנפסק, והוא נאבק במטרה שלא לעשות זאת.
ואלה: "ניסיון נואש" של שטיינמץ
בתגובה לתלונותיו של שטיינמץ מסרה ואלה שמדובר ב"עוד ניסיון נואש" להתחמק מתשלום. היא אמרה שהיא בטוחה בכך שמערכת הצדק הברזילאית תצדד בבתי המשפט הבינלאומיים שפסקו לטובתה ותמצא שלא היה לה כל ידע לגבי שחיתות כלשהי.
תלונותיו של שטיינמץ מגיעות ברגע קשה עבור ואלה, חברת כריית עופרת הברזל השנייה בגודלה בעולם. החברה נמצאת כיום בדיונים מול הרשויות בברזיל לגבי אחריותה על קריסת סכר ברומדיניו. המדינה תובעת מהחברה פיצויים בסך של מיליארדים בעקבות אסון הסכר שאירע לפני חמש שנים. "זה זמן הצדק", אמר שטיינמץ בראיון שהעניק בשבוע שעבר, "היינו השעיר לעזאזל של ואלה במשך זמן רב. אני חושב שזה נגמר".
איש העסקים הישראלי חיפש דרכים להפעיל לחץ על ואלה ולמצוא ראיות חדשות כדי להפוך את החלטת הבוררות. מוקדם יותר השנה הוא שכר את שירותי חברת בלאק קיוב הישראלית, כדי שתבצע מבצע "עוקץ" נגד עובדי ואלה לשעבר, במטרה לאסוף ראיות שלדבריו מוכיחות שידעו שהעסקה בעייתית לפני שהסכימו לקחת בה חלק. "אנחנו אנשי עסקים אבל גם לוחמים, ואנחנו יודעים להחזיר מלחמה. אנחנו רוצים צדק", אמר שטיינמץ, "אנחנו רוצים לנקות את שמנו לחלוטין, ולעצור מיידית כל פעולה משפטית נגד BSGR ונגדי".
תלונותיו לתובע הברזילאי מתמקדות בתשלום של 250 מיליון דולר שהחברה שקלה לכאורה לשלם עבור הזכות להיפגש עם אנשי ממשלת גינאה.
ואלה מסרה בתגובה כי "למרבה הצער, שטיינמץ מבקש עתה מהרשויות בברזיל לנסות ולמלא את פעולותיו הבלתי לגיטימיות ומבוססות התרמית".