דרמה באיראן: "אבי הפצצה" חוסל באזור טהרן
בצל קריסת הסכם הגרעין והחזרה להעשרת אורניום, מדען הגרעין הבכיר מוחסן פחריזאדה - שתואר כ"אבי הפצצה האיראנית" - חוסל ביריות ליד טהרן. נתניהו חשף ב-2018 את תמונתו, והאשים שהוא ממשיך כיום לקחת חלק משמעותי בתוכנית הגרעין: "תזכרו את השם". הערב רמז: "לא יכול לשתף כל מה שעשיתי". משמרות המהפכה איימו בנקמה, זריף האשים את ישראל
- פייסבוק הסירה מאות עמודים שפעלו מאיראן וניסו להשפיע על דעת הקהל בישראל
- כשאיראן משיגה את כתובת המייל שלך שום גוף ביון לא יכול לעצור אותה
- המאבק של איראן בישראל נחוש יותר מהמלחמה בקורונה
פחריזאדה נחשב לאחד מהמדענים הבכירים בתחומו באיראן, וראש הממשלה בנימין נתניהו חשף את תמונתו ב-2018. הוא טען אז כי הוא ממשיך לשחק תפקיד משמעותי בתוכנית הגרעין של הרפובליקה האיסלאמית. ממש בשעה שהתקבלו הדיווחים הראשוניים על החיסול, פרסם היום נתניהו סרטון שבו סיכם את מעשיו השבוע, ואמר במה שעשוי להיות רמז לחיסול הדרמטי: "אני רוצה לשתף אתכם ברשימת דברים שעשיתי השבוע - רשימה חלקית כי אני לא יכול להגיד לכם הכול".
איראן מאשרת: מדען הגרעין הבכיר מוחסן פחריזאדה מת מפצעיוhttps://t.co/45a0IO46fv pic.twitter.com/IwXU1H8mNs
— ynet עדכוני (@ynetalerts) November 27, 2020
החיסול אירע לפי הדיווחים בעיר הקטנה אבסארד שממזרח לבירה האיראנית, וכלל קרב יריות בין שומרי ראשו של פחריזאדה שנסע באותו זמן במכוניתו, לבין המחסלים "האלמונים". בטלוויזיה האיראנית בשפה הערבית נטען כי מדובר באנשי המוסד. סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" ציטטה עדים לחיסול ששמעו קול נפץ ולאחר מכן קולות ירי מתת-מקלע.
ברשתות החברתיות הופצו תמונות מזירת החיסול, ובהן נראית מכונית עם שמשה מנוקבת כדורים, וכן פינויו לכאורה של פחריזאדה במסוק אל בית החולים. בהודעת משרד ההגנה האיראני נאמר כי פחריזאדה הפך ל"שהיד". לפי "פארס" גם שומרי ראשו נפצעו ופונו לבית החולים.
איראן מאשימה את ישראל: "ניסיון לעורר מלחמה כוללת"
עוד לפני אישור זהותו של פחריזאדה כמדען שחוסל, במשמרות המהפכה מיהרו לאיים בנקמה. בציוץ בטוויטר נכתב כי איראן תנקום "חיסולים של מדענים" כפי שעשתה בעבר. בסוכנות הגרעין האיראנית טענו מנגד כי לא התרחשה תקרית שבה מעורב מדען גרעין כלשהו, אך ניסוח ההודעה היה זהיר, ובהמשך התברר שפחריזאדה אכן חוסל.
שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף האשים בהמשך הערב את ישראל במעורבות בחיסול. "טרוריסטים חיסלו היום מדען איראני בכיר. הפחדנות הזו - עם אינדיקציה גדולה מאוד למעורבות ישראלית - היא עדות לחרחור המלחמה הנואש של הפושעים", צייץ זריף בטוויטר. "איראן קוראת לקהילה הבינלאומית - ובמיוחד לאיחוד האירופי - לחדול מהסטנדרטים הכפולים המבישים שלה ולגנות את הפעולה הזו של מדינת טרור".
יועצו הצבאי של המנהיג העליון עלי חמינאי היה בוטה אף יותר בתגובתו. חוסיין דקהאן, שר ההגנה לשעבר שמתמודד כעת בבחירות לנשיאות איראן בשנה הבאה, אמר כי מדובר בניסיון של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, לצד בעלי בריתו "הציונים", להגביר בימיו האחרונים בתפקיד את הלחץ על איראן ולעורר "מלחמה כוללת".
החיסול הדרמטי היום מגיע בצל קריסתו של הסכם הגרעין, אחרי שרשרת של מאורעות שהחלה עם פרישתה של ארה"ב מהסכם הגרעין ב-2018 והחזרת הסנקציות האמריקניות, בהוראתו של הנשיא טראמפ.
בצל הפסדו בבחירות דווח בארה"ב כי טראמפ שקל לאחרונה לתקוף מתקן גרעין באיראן, בעקבות דו"ח סבא"א שלפיו טהרן ממשיכה להעשיר אורניום ולהפר את תנאי הסכם הגרעין - הפרות שהיא עושה בתגובה לפרישה האמריקנית ממנו. לפי הדיווחים בכירי ממשלו של טראמפ הצליחו להניא אותו מכך, אך בצל החשש מפעולה כלשהי של טראמפ בשבועות האחרונים שלו בבית הלבן, איראן הזהירה את בעלי בריתה באזור לשמור על כוננות. טראמפ, אגב, שיתף הערב ציוץ של משתמש אחר - בעברית - על החיסול, אך מבלי שכתב דבר בעצמו.
נתניהו לפני שנתיים: "תזכרו את השם זה"
בנאומו של נתניהו מ-2018, אז חשף את "ארכיון הגרעין הסודי" של איראן, הוא הזכיר את "איש הצללים" שעמד בראש "פרויקט עמאד", שלפי ישראל והמערב מטרתו הייתה לפתח נשק גרעיני. הפרויקט הסודי הופסק לאחר 2003, אך נתניהו אמר לפני שנתיים שגם כעת לפחריזאדה תפקיד בכיר בתוכנית הגרעין. "תזכרו את השם הזה", אמר אז נתניהו.
כבר בדו"ח סבא"א ב-2010 צוין כי ייתכן שפחריזאדה עדיין ממלא תפקיד במאמצים האיראניים להגיע לפצצה. שמו עלה גם בהחלטת האו"ם ב-2007 כמי שמעורב בתחום הגרעין והטילים הבליסטיים. ב-2013 גורמי ביון מערביים מסרו כי פחריזאדה נכח בניסוי הגרעין שערכה צפון קוריאה באותה שנה.
פחריזאדה בן ה-59, נשוי ואב לילדים, נחשב לאיש שעמד מאחורי תוכנית הגרעין האיראנית, ושימש כקצין בכיר במשמרות המהפכה, אליהם הצטרף עם הקמתם. בקרב הביון האמריקני זכה לכינוי "עבד אל-קאדר ח'אן האיראני", על שם אבי תוכנית הגרעין הפקיסטנית שסיפק לאיראן את הצנטריפוגות הראשונות להעשרת אורניום.
עד 2003 שימש פחריזאדה בתפקידי מחקר וניהול בכירים, בעיקר במסגרת הסוכנות האיראנית לאנרגיה אטומית, שחלקים גדולים מפעילותה הוסתרו אז מהפקחים הבינלאומיים. לאחר חשיפת מתקן ההעשרה בנתנז ובעקבות המבוכה שנגרמה למשטר - שהובילה להטלת הסנקציות של מועצת הביטחון - שינתה טהרן כיוון. בשלב זה חבש פחריזאדה את כובעו הנוסף והעיקרי - כאשר פרויקט הגרעין הגלוי, שלטענת האיראנים נועד לצורכי אנרגיה, הופרד מתוכנית צבאית חשאית שפותחה במקביל, ונועדה לפתח את ראש הנפץ ואת הטכנולוגיות שיאפשרו את העשרת האורניום.
בנאומו לפני שנתיים טען נתניהו כי לאחר הפסקת פרויקט "עמאד", ארגון אחר המשיך את הפעילות שלו, SPND. שם זה הוא ראשי התיבות בפרסית של "ארגון הביטחון ליזמות ומחקר" - יחידת ההנדסה העומדת מאחורי תוכנית הגרעין האיראנית. הארגון שנחשף לראשונה ב-2011 מורכב משבע מחלקות שונות, כל אחת מהן אחראית על אספקט אחר של תוכנית מחקר הנשק הגרעיני האיראני. ארצות הברית הציבה את SPND ברשימה השחורה ב-2014, אבל לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) לא ניתנה גישה לאתרי הארגון. "לא תופתעו ש-SPND מובל על ידי ד"ר פחריזאדה, אותו אדם מפרויקט עמאד", הוסיף נתניהו. "לא במקרה, גם הרבה אנשים מהסגל שלו כיום עבדו תחתיו גם בעבר".