$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

המכרז הירוק שמשך את מאיר שמיר, מוטי בן־משה ויצחק סוארי

חברות התשתיות הגדולות בארץ רצו למכרז להקמת מתקן להשבת אנרגיה מפסולת לראשונה בישראל, ויצרו שותפויות גם בינן לבין עצמן וגם מול תאגידי ענק, בעיקר סיניים. עלות הקמת המתקן, ממזרח למעלה אדומים, צפויה להגיע עד 1.5 מיליארד שקל

גולן חזני 08:5324.11.20
פתאום כולם ממחזרים: שמונה קבוצות מתמודדות בשלב הראשוני של מכרז בינלאומי להקמת המתקן הראשון בישראל להשבת אנרגיה מפסולת בשיטת PPP. ל"כלכליסט" נודע כי כל חברות התשתיות הגדולות בארץ נכללות ברשימה, וגם חברות שלא פעלו מעולם בתחום אך חברו לשחקנים בינלאומיים גדולים, בעיקר מסין. היזם הזוכה צפוי להפעיל את המתקן במשך 25 שנה.

 

עלות הקמת המתקן בשטח פארק המיחזור "השומרוני הטוב", ממזרח למעלה אדומים, מוערכת ב־1.5-1.2 מיליארד שקל ולטפל בכ־1,500 טונות פסולת ביום.

 

 

מאיר שמיר מאיר שמיר צילום: אוראל כהן

 

האתר ישמש כמתקן המרכזי לפסולת של מטרופולין ירושלים והאזור, ויוקמו בו מתקן מיון פסולת ומתקן השבת אנרגיה מתקדמים, לניצול האנרגיה שבפסולת לייצור חשמל בתנאים סביבתיים מחמירים. המתקן, שהפעלתו צפויה ב־2026, יחליף את המטמנה שפועלת במקום.

 

 

 

המתחרות עכשיו רצות ביחד

 

המכרז נעשה בשיטת PPP, שכוללת הסכמים ארוכי טווח לשיתוף פעולה בין המגזר הציבורי למגזר הפרטי לצורך ביצוע פרויקטים. בקבוצות המתמודדות ניכרים חיבורים ראשונים מסוגם בין חברות ישראליות. כך, למשל, חברו להן מבטח שמיר שבשליטת מאיר שמיר וקבוצת לפידות של יעקב לוקסנבורג. השתיים התמודדו על רכישת דניה סיבוס לפני שנה, ולוקסנבורג יצא כשידו על העליונה. השותף הבינלאומי של השתיים הוא החברה הסינית China Machinery Engineering.

 

קרן ג'נריישן קפיטל שבניהול יוסי זינגר וארז בלשה חברה לאחים יעקובי הבורסאית ולענקית ההנדסה Standardkessel Baumgarte הגרמנית. קרן תש"י שילבה ידיים עם ת.מ.מ. תעשיות מיחזור משולבות, והשתיים צירפו אליהן שחקן משמעותי בתחום, Hitachi Zosen Inova.

 

שפיר הנדסה שבשליטת משפחת שפירא וקרן נוי מתמודדות יחד, כשהשותפה הבינלאומית שלהן היא מיצובישי היפנית. שיכון ובינוי שבשליטת נתי סיידוף חברה לנגב אקולוגיה והשותף הבינלאומי הוא TM.E. S.p.A. Termomeccanica Ecologia. אלייד של יצחק סוארי חברה לאלקטרה שבשליטת האחים זלקינד ולשתי חברות סיניות, האחת היא Zhejiang Wanfeng Environmental Protection והשנייה היא Chongqing Sanfeng Covanta Environmental Industry.

 

אלון רבוע כחול שבשליטת מוטי בן־משה, שמתמקדת בכלל בנדל"ן, קמעונאות ואנרגיה, צירפה את השותפים הסיניים China GDE Engineering, קבוצת Guangzhou Environment Protection Investment וכן קבוצת Hangzhou Boiler. הקבוצה האחרונה להתמודד מורכבת מחברת פורד מערכות מוניציפליות עם China United Engineering Corporation.

 

 

 

רק עם שותף מקומי

 

לפני שנה פרסמה את המכרז הוועדה הבין־משרדית למתקני טיפול בפסולת בראשות נחמיה קינד, סגן בכיר לחשב כללי, שבה שותפים משרד האוצר והמשרד להגנת הסביבה. מתקן ההשבה הוא הראשון מבין כמה מתקנים דומים שנועדו לייצר חלופה להטמנת פסולת. בימים אלה נבדקים נתוני הקבוצות כדי להחליט אילו מהן יעברו לשלב השני של ההתמודדות. לפי כללי המכרז, גוף בינלאומי לא יוכל להתמודד ללא שותף מקומי.

 

בני כשריאל, ראש עיריית מעלה אדומים שבשטחה יוקם המתקן, אמר ל"כלכליסט" כי מספר ההצעות ואיכותן מבטיחים שהמתקן יפעל בטכנולוגיות המתקדמות ביותר. בסמוך יוקם מפעל מתקדם למיון ומיחזור, שיבטיח כי רק שאריות הפסולת שאינן ניתנות למיחזור יועברו לטיפול במתקן, כמקובל במדינות המתקדמות באירופה.

x