בלעדי לכלכליסט
יש מיטות אשפוז - אבל אין כסף לצוות רפואי שיתפעל אותן
185 מיטות הוקצו לבתי החולים הממשלתיים בשנתיים האחרונות, אבל מחלוקת בין משרד הבריאות למשרד האוצר מונעת גיוס אנשי צוות רפואי שיפעילו אותן. האוצר: "אין תקציב מאושר". משרד הבריאות: "האוצר הכיר מראש את צורכי כוח האדם"
דווקא בתחילת החורף המאתגר ביותר שצפוי לישראל בשל השילוב בין תחלואה בקורונה ובשפעת, 185 מיטות אשפוז בבתי החולים הממשלתיים, רובן במחלקות הפנימיות ובחדרי הרפואה הדחופה (מיון), אינן ניתנות לשימוש. הסיבה: מחלוקת בין משרדי האוצר והבריאות סביב אישור תקנים לצוותי הרפואה שאמורים לתפעל את המיטות. כך נודע ל"כלכליסט".
הנושא מצוי בדיונים בין מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי לסגן הממונה על התקציבים (בתחום הבריאות) אלון מסר.
תוכנית רב־שנתית למיטות אשפוז כלליות (לא כולל מיטות גריאטריות, פסיכיאטריות ושיקומיות וגם לא מיטות ייעודיות לקורונה) נחתמה בשנת 2016 ליישום בשנים 2022-2017. התוכנית קובעת כי מדי שנה יש להוסיף 200 מיטות חדשות בממוצע לכלל בתי החולים (כמחצית מהם ממשלתיים), ובסך הכל 1,200 מיטות במשך שש שנים.
- האוצר נגד מינוי דליה איציק ליו"ר הדסה: "התנהלות תמוהה"
- הממשלה אישרה הקלות בקליטת רופאים שעלו לישראל בניגוד לעמדת משרד הבריאות
- דרוש חיסון נגד שקרים
375 אלף שקל למיטה
לפי נתונים רשמיים של משרד הבריאות, בשנת 2017 נוספו למערכת הבריאות 242 מיטות וב־2018 נוספו 165 מיטות. בשנים 2020-2019 תוקצבו 185 מיטות (לבתי החולים הממשלתיים בלבד). חלקן כבר הוקמו וחלקן בשלבי הקמה. חלוקת המיטות בין בתי בחולים ובין המחלקות השונות כבר סוכמה. חלק ניכר מהן מיועד למחלקות הפנימיות שנמצאות במשבר מתמשך. חלקן מיועדות לחדרי מיון.
על פי ההסכם, כל בית חולים הזכאי למיטה יקבל 375 אלף שקל להקמתה, ומשרד האוצר כבר העביר למערכת הבריאות 80 מיליון שקלים לצורך זה. הבעיה היא שתקציב זה אינו כולל את עלות כוח האדם שאמור להפעיל את המיטות. בבתי החולים הממשלתיים – בניגוד לבתי חולים ציבוריים־עצמאים (כמו הדסה) ובתי חולים של שירותי בריאות כללית - העובדים משתייכים לשירות המדינה וכפופים לממונה על השכר ולנציבות שירות המדינה. לכן, כל גיוס מחייב אישור מפורש של משרד האוצר והוצאת מכרז מטעם הנציבות. המרכזים הרפואיים בבעלות הממשלה (שיבא, איכילוב, רמב"ם, אסף הרופא, וולפסון, נהריה, ברזילי, הלל יפה, זיו, בני ציון ופוריה) מהווים מחצית ממערך האשפוז הכללי.
על פי התקנות, וגם על פי הסכמים שנחתמו עם איגודי הרופאים האחיות, ישנה תקינה סדורה ומוסכמת להפעלת כל מיטה בכל מחלקת אשפוז. חלק מהמחלקות מחייבות 3 תקנים למיטה ואחרות מחייבות רק חצי תקן.
ל"כלכליסט" נודע כי לפי חישובי המשרדים, לצורך הפעלתן של 185 המיטות בבתי החולים הממשלתיים, נדרשים 892 תקנים של רופאים ואחיות. משרד הבריאות כבר פנה למשרד האוצר בבקשה לאישור התקנים, אולם במשרד האוצר טוענים כי אין תקציב מדינה מאושר לשנת 2020. כמו כן באוצר טוענים כי מערכת הבריאות כבר קיבלה 16 מיליארד שקל לצורכי ההתמודדות עם הקורונה. על פי נתונים של משרד הבריאות, בשנה האחרונה הוקמו 6,318 מיטות חדשות לצורכי קורונה וגויסו כ־1,000 אחיות וכ־900 רופאים.
במשרד הבריאות אומרים בתגובה כי מיטות הקורונה אינן תקניות, אלא הן מיטות זמניות שהוקמו בחניונים, מחסנים וחללים, והן לא משתייכות למחלקות הפנימיות או למחלקות אחרות שאינן מטפלות בקורונה. בנוגע לתוספות כוח האדם שהוזרמו למערכת אומרים במשרד הבריאות כי האוצר מסרב להתחייב לכך שתוספת כוח האדם תהיה קבועה אלא מגדיר את כלל הגיוסים החדשים כזמניים בעוד המיטות אמורות להיות קבועות. "קל להגיד 'אין תקציב מאושר'. האתגר הוא לנסות לפתור את זה", אמר ל"כלכליסט" בכיר במשרד הבריאות.
עם זאת, במשרד האוצר הסכימו לתקינה חדשה בתנאי שהמיטות החדשות לא יהיה גירעוניות. כלומר, כל מיטה צריכה לכסות את העלויות שלה. אחרת, האוצר יצטרך לסבסד אותן ולהגדיל לשם כך את תקציב בתי החולים. למעשה, באוצר מבקשים שההוצאה של בית החולים על כל מיטה תהיה שווה או נמוכה מההכנסה שהיא מניבה ומשולמת על ידי קופות חולים. במשרד הבריאות הבהירו כי אין יכולת להתחייב לכך מפני שמיטות במחלקות פנימיות הן גירעוניות מטבען. זאת משום שלפי ההסכמים עם קופות החולים, בתי חולים נאלצים להעניק הנחות משמעותיות לעומת המחיר הנקוב במחירון של משרד הבריאות. לפי נתונים רשמיים של משרד הבריאות, היקף ההנחות הגיע ב־2017 לכ־5.8 מיליארד שקל.
חסרים 3,000 תקנים
גורם בכיר במערך האשפוז שופך אור מעט שונה על הוויכוח. לדבריו, כמעט כל התקנים כבר אוישו ומערכת האשפוז הממשלתית נמצאת בחריגה בלי קשר לכך. "אם כתוב בספרים שיש 30 מיטות ליולדות בבית חולים כזה או אחר, בפועל לרוב ישנן 60 מיטות. התקנים המדוברים נועדו להלבין חריגות בגיוס כוח אדם שכבר בוצע", אמר.
לדבריו, המאבק האמיתי בין האוצר לבריאות הוא לא על 892 התקנים להפעלת המיטות אלא על 1,900 תקני הקורונה. "במערך האשפוז חסרים 3,000 תקנים. משרד האוצר יודע שבסופו של דבר, 1,900 העובדים שנוספו למערכת בגלל הקורונה יהפכו לקבועים ולכן לא מוכן לתת חצי תקן נוסף", אמר.
התוצאה של המחלוקת בין משרד הבריאות לאוצר כבר נראית לעין: בבית החולים הלל יפה בחדרה, למשל, הוקמו 4 מיטות חדר מיון חדשות אך הן עומדות מיותמות.
אחד הפתרונות שהוצעו היה לגייס כוח אדם דרך "תאגיד הבריאות" שלצד בית החולים. מדובר בעמותות השייכות למרכז הרפואי אך אינן כפופות לאוצר ולנציבות ומתקיימות מתרומות ומפעילות אלקטיבית אחרי שעות הפעילות השגרתיות של בית החולים. אלא שמשבר הקורונה ערער את יציבותם הפיננסית של התאגידים, שאינם מורשים להיכנס לגירעון. לפיכך, הנהלות המרכזיים הרפואיים אינן מוכנות לקלוט כעת כוח אדם באמצעות התאגיד.
מערכת האשפוז עדיין מאופיינת במחסור במיטות לעומת מדינות ה־OECD. מספר המיטות הכלליות בישראל הוא 16,021 שהם 1.78 מיטות ל־1,000 תושבים, לעומת 3 מיטות ל־1,000 תושבים בממוצע ב־OECD. יותר מ־45% מהמיטות הכלליות נמצאות במחוז תל אביב והמרכז. לפיכך, במחוז תל אביב יש 2.1 מיטות ל־1,000 תושבים לעומת 1.5 בלבד במחוז דרום.
ממשרד האוצר נמסר: "ב־2020 נוספו למערכת הבריאות מעל ל־3,000 מיטות אשפוז, 1,600 תקני אחיות, 600 תקני רופאים ומאות תקני עובדי מקצועות הבריאות. תוספת זו שוות ערך לתוכנית מיטות של עשור שלם. במהלך דיוני התקציב ל־2021 ידונו משרדי הבריאות והאוצר על המשך חיזוק מערך האשפוז".
ממשרד הבריאות נמסר: "תוכנית משרד הבריאות לפתיחת מיטות אשפוז כלליות בין השנים 2017-2022 כוללת 1,200 מיטות אשפוז שייפתחו בהדרגה במהלך שנים אלה. התוכנית התקבלה בהחלטת ממשלה משנת 2016, ומתייחסת לכלל בתי החולים הכלליים, הן הממשלתיים והן הציבוריים. מימון מיטות אלה הוסדר עוד בשנת 2017 במסגרת חוק ההסדרים. פתיחת המיטות דורשת מבתי החולים משאבים רבים – שטח ייעודי לכל מיטה ותשומות כוח אדם בהתאם לדרישה הרגולטורית. בבתי החולים הממשלתיים, תהליך פתיחתה של מיטה חדשה מותנה בהקצאתם של תקני כוח אדם ייעודיים. הסמכות למתן האישור להקצאות תקנים אלה בהתאם למתווה המיטות שסוכם בבתי החולים הממשלתיים נתונה בידי אגף התקציבים במשרד האוצר. על פי התוכנית, בשנים 2019-2020 הונחו בתי החולים הממשלתיים לפתוח 185 מיטות אשפוז, אולם מיטות אלה טרם נפתחו, היות שמשרד האוצר לא אישר את התקנים הנדרשים לפתיחתן. לטובת פתיחת המיטות בהתאם לתקינה הנדרשת לכל מיטה, נדרשים 80 תקני רופאים, 449 תקני אחיות ו363 תקנים לעובדי המקצועות הפרא-רפואיים, המנהל והמשק. משרד הבריאות פנה למשרד האוצר לפני מספר חודשים, בבקשה לאשר את הקצאת התקנים הנוספים, לצערנו פנייתנו זו לא אושרה, כך שנכון לשעה זו אין ביכולת בתי החולים הממשלתיים להקים את 185 מיטות האשפוז על פי התכנית לשנים 2019-2020".