איך להשקיע נכון: לקרוא הרבה, ליצור סביבה תומכת, להיכנס בהדרגה ולא לפחד לטעות
גילי, הגר ואילנה: שלוש נשים שמשקיעות שנים ארוכות בשוק ההון, בהשקעות אלטרנטיביות ובנדל"ן בארץ - מסבירות איך הן התחילו, מה צריך בשביל להצליח, ואיך גם אתן יכולות לגרום לכסף לעבוד עבורכן
אחת הדרכים לרווחה כלכלית עוברת דרך כסף שעושה כסף. כלומר: חלק מהכסף שאנו חוסכות עבור המשפחה יושקע בשוק ההון, בנדל"ן או בהשקעות אלטרנטיביות. למרות זאת, רובינו חוששות לעשות את הצעד הראשון: חוסר ידע מלווה בחסמים וחשש מהפסדים, שולחים את הכסף לעמוד בבנק בפיקדון ללא תשואה.
- פרשתי ממקום עבודה – מה קורה לביטוח הרפואי?
- הגעת לגיל 45 וגילית שהחיסכון הפנסיוני שלך נמוך. מה אפשר לעשות?
- מחפשות דירה להשקעה? אלו הדברים שצריך לדעת
אילנה רייכמן, משקיעה בשוק ההון, עו"ד גילי קרנות-עזריה משקיעה בנדל"ן בארץ, הגר ברוקס דרור משקיעה בנכסים אלטרנטיביים – ושלושתן מעבירות את הידע שלהן הלאה לנשים אחרות בקורסים ובמפגשים, מספרות כאן איך עושים את הצעד הראשון.
אילנה רייכמן, משקיעה בשוק ההון כ-15 שנה ובעלת חברת "לדעת כסף":
"הייתה לי חברה גדולה למחקרים איכותניים, ואז באמת כל הכסף שלי שכב בשתי קרנות נאמנות, לפני 15 שנה חשבתי שהגיע הזמן לעבור לניהול יותר פעיל שלו. אני באופן אישי קוראת חומר על השקעות ועל השווקים, כל יום, בערך 5-6 שעות ביום, אני מושקעת בעיקר בחו"ל, השווקים שם טובים יותר מהשוק המקומי. כל בוקר אני עוברת על כל העיתונות הכלכלית, אני קוראת את motly full, young finance, barron's, עוקבת אחרי גים קרמר, רי דליו, פיטר לינץ' – ידע זה המפתח. לא כל אחת שמשקיעה צריכה להשקיע בזה 6 שעות ביום, אבל צבירת ידע הכרחית להבין איך שווקי ההון מתנהגים".
בשביל להתחיל קודם כל צריך להבין שכסף זו לא מילה רעה. זו לא מטרה, אלא אמצעי להשיג דברים: את ההתפתחות שלנו, של הילדים, וכולי. התפיסה לגבי כסף וההבנה של התועלות מהצמיחה שלו הן מפתח חשוב".
איך מתחילים?
"קודם כל ללמוד. קורס שייתן את הבסיס להבנת שוק ההון: איך הוא מתנהג, מה משפיע עליו, אילו כלים פיננסיים יש על מנת להשקיע ומה המאפיינים שלהם. ההתחלה יכולה להיות איטית. גם מבחינת היקף ההשקעה - ניתן להתחיל עם 2,000 שקל על מנת לחוש את השוק ולהכיר את עצמך ואת הסבילות שלך להפסד – וגם מבחינת מכשירים.
"אפשר להתחיל מקרנות מחקות מדד, יש היום קרנות מחקות למדדים מסביב לעולם שהן זולות, נגישות, מאפשרות להשקיע בכל מקום בעולם וחלק מהן בשקלים. לאחר מכן אפשר לעבור להשקיע במניות בודדות. אותו דבר גם בשוק האג"ח: אפשר להתחיל מקרנות, ורק בשלב מאוחר יותר לשלב עם השקעה באג"ח בודדות. זיהית תחום שהוא אטרקטיבי? תקני קרן בתחום או מקבץ חברות, ובשלב הבא תתעמקי ותבחרי חברות ספציפיות.
"מהניסיון שלי, הרעיונות הטובים להשקעות באים מקריאה, ומכאן באה גם ההבנה העמוקה של השוק. זה הופך להיות יותר ויותר קריטי בימים אלו, אנחנו בריבית אפס לפחות עד 2023. לכן, על אג"ח בדירוגים גבוהים – לא מרוויחים כלום, המניות הן האלטרנטיבה. דבר זה יוצר פער תשואות עצום בין השקעות שמנוהלות נכון בימים אלו, לכאלו שלא".
"אל תשקיעו כסף שאתן צריכות בעוד חודש לבר מצווה של הילד, צריך לבחור השקעות טובות ולהשאיר אותן לאורך זמן. הסבלנות חשובה. יש מחזוריות בשוק ההון, ומי שמבין אותה מבין שלא צריך לברוח גם בתקופות של ירידות. אם משקיעים כסף פנוי לאורך זמן – יש יותר שנים עם עליות מאשר שנים עם ירידות.
"כל אחת צריכה להכיר את האישיות שלה. בשביל כסף לא שווה לא לישון בלילה. איך היא תתמודד עם הפסד? אבל היערכות מראש לאפשרות של הפסד וההבנה איך השוק מתנהל לאורך זמן, מאפשרת לקחת סיכונים ולצלוח גם את התקופות האלו.
"יש רתיעה של נשים מהתחום, אבל מחקר שנעשה מחקר בארה"ב לגבי תשואות של נשים משקיעות לעומת גברים העלה שהן השיגו תשואה של 0.5% יותר מהגברים: זה מוסבר בתכונות אישיות, לנשים יש יותר סבלנות ואינטואיציות יותר טובות".
צריך אינטואיציה בשביל להצליח בהשקעות?
"צריך כושר ניתוח, אינטואיציה וסבלנות: לקרוא, לאסוף מידע, לשמוע דעות, יועצים, שיחות של משקיעים, ובסוף לנתח את המידע, ולקבל החלטה עצמאית. אחרי ההחלטה – תדבקו בה. שתי המניות הראשונות שקניתי היו אפל וגוגל לפני 15 שנה. עוד שהמוצר העיקרי של אפל היה המקינטוש. קראתי הרבה, וראיתי שהנתונים בשטח לגבי המחשבים לא תאמו לדיווחים של החברה, וחשבתי שמצבה טוב יותר ממה שהיא דיווחה. וזה אכן היה כך. עד היום, אין סיבה למכור את המניות האלו. מניה כמו ג'ונסון את ג'ונסון, זו מניה שאחזיק עוד שנים קדימה.
"כשאת מתחילה להסתכל כל יום על התיק, זה יכול להיכנס לפאניקה, אבל ממה אנחנו מפחדים? ממה שלא יודעים. כשאת יודעת, ואת מבינה את המהלך של השוק, הסיכוי שזה יקרה הוא נמוך.
עכשיו המחירים לא גבוהים?
"בארה"ב המחירים גבוהים. אפשר לצמצמם קצת חשיפה לארה"ב ולהעביר השקעות לשוק בסין. אני חוששת מהחודש הבא: המצב בארה"ב בעייתי יותר ממה שהוא נראה ומגולם בשווקים. יש משבר חברתי, כלכלי, אבל השווקים עולים כי השווקים רואים את סוף הקורונה. שוק ההון מקדים את הכלכלה הריאלית. אבל גם עכשיו יש מגמות שמתפתחות בעולם, תחומים שצומחים. בגלל שסגרו חצי או 3/4 מהכלכלות, נוצר פער בין הכלכלה הדיגיטלית, לבין "הכלכלה המסורתית". כל מה שתומך בעבודה מהבית, בידור מהבית, קמעונאות עם רשת אינטרנט מוצלחת, מציגים תוצאות טובות".
הגר ברוקס דרור משקיעה כבר 7 שנים בהשקעות פאסיביות, בנדל"ן בחו"ל:
"לפני 7 שנים הייתי חסרת כל ידע פיננסי. עבדתי בתפקיד מתגמל מאוד במערכת הביטחון, אשת קריירה, תפקיד עם משמעות ושליחות יום יומית. אבל, כשישבתי על האקסלים המשפחתיים, עם בעלי, עמית דרור, המספרים לא הסתדרו לנו. התחלנו לתכנן את המשפחה העתידית שלנו, ועם 3 ילדים (בנות מנישואים קודמים) והתחייבויות שונות. הבנו שעלינו לעשות מעשה, כדי לצאת ממרוץ העכברים של החיים.
זו היתה הדרך שלי בשלבים להתבגרות ובשלות ולהובלת תחום ההשקעות והתקציב המשפחתי:
1. הבנת הצורך בשינוי: כסף הוא האמצעי להגשים את הדברים שתמיד רצית לעשות עם הזמן שלך. את רוצה יותר זמן לעצמך, לתחביבים וגם למשפחה, כסף יאפשר לך לממש את הרצונות שלך ולהרוויח את הזמן שלך בחזרה. ככל שהצורך הזה מתגבש ומקנן בך יותר, כך עוצמת ההחלטה תהיה חזקה יותר. בתחילת התהליך, תצטרכי דווקא לוותר על הזמן שלך ולהשקיע אותו בדרך.
2. החלטה לשינוי ומשמעת עצמית להתמדה: אין כמעט משמעות לסעיפים הבאים, ללא בשלות שלך כמי שמחליטה שהיא תדבוק בשינוי בעקשנות והתמדה.
3. לימוד ורכישת ידע בלתי פוסק: אין ספר אחד שמכיל את כל הידע, אבל יש ספרים והרצאות אונליין שהם בבחינת החינוך הפיננסי הבסיסי. הספר המוכר "אבא עשיר, אבא עני" של רוברט קיוסאקי הוא התחלה מצוינת, יחד עם הספר "חשוב והתעשר" של נפוליון היל (אבי אבות מדע ההתעשרות). ישנם גם ערוצי יוטיוב כמו זה של ג'ים רוהן.
4. הקיפי עצמך בנשים שהצליחו: סביבה תומכת היא הבסיס לכל שינוי. כאישה יהיו לך קשיים גדולים יותר מאשר לגברים, לצערי, הספקות יהיו גדולים ולכן תצטרכי סביבה תומכת חזקה. ייתכן שהסביבה הטבעית תנסה לשכנע אתכן בכל דרך שאת לא יכולה ושזה לא מתאים לך, "את תפסידי את כל הכסף שלך", אלה הקולות ששמעתי מפעם לפעם. אז כמובן שלהתחיל עדיין לא אומר שתפסידי ואין חובה להשקיע מיד את כל הכסף, ניתן להתחיל בסכומים קטנים ולאט לאט לצבור ביטחון.
5. התחילי להתעניין ולבחון השקעות: כדי שתוכלי בהמשך הדרך לדעת מהי השקעה טובה ומה פחות, עליך להתחיל לשחות במים. צאי ופגשי את האנשים שמציעים אפיקי השקעה. נסי בשלב הראשון להבין את פרטי העסקאות, הסיכונים ועל מה בנויה התכנית העסקית. ככל שתתמידי, תוכלי להבין אלו השקעות הן טובות, ואיזה פחות.
6. מבט על התקציב המשפחתי: כשתגיעי לשלב היישום, תצטרכי לדעת מה במסגרת יכולותיך ומה לא. לכן, הבנה כיום של ההכנסות וההוצאות של המשפחה היא הבסיס הראשון לבחינת יכולות ההשקעה הראשונות.
7. בחינת תיק הנכסים האישי או המשפחתי: היקף הנכסים הקיימים, בניכוי ההתחייבויות, הוא היסוד השני שעומד מאחורי המשאבים הפנויים שלנו להשקעות. אין זה אומר שיש להחליף השקעות קיימות בחדשות, אבל ניתן לעתים להשתמש בהן כקרש קפיצה.
8. החליטי על סכום שממנו תרצי להתחיל: הצעד הראשון הוא הקשה ביותר, מתלווים אליו פחדים רבים וחששות. בין אם בחרת בקרנות נדל"ן אלטרנטיביות או אפיקים אחרים של הכנסה פסיבית, אותם בדקת לעומק לבד או בסיוע של אנשי מקצוע, עליך לקבוע סכום, אותו תרצי להשקיע.
9. קבעי את סוגי ההשקעות המתאימות למאפייניך: העדפת סיכון יכולה להשתנות, אך לרוב הבחירה ההתחלתית היא באפיקים פחות מסוכנים. למשל, בתחום נדל"ן אלטרנטיבי, ניתן לבחור בקרנות חוב, שלרוב מניבות תשואה נמוכה יותר מהשקעות הון, אך הן בטוחות יותר.
10. לימוד תוך כדי תנועה והתייעצות עם סביבה תומכת: בעת בחינה בלבד, או בחירה בהשקעות, היוועצי עם אנשים מהסביבה התומכת. אין זה אומר שיש לפסול את דעתם של אלה שהם מחוץ למעגל, אך חשוב שתזכרי שעולם הידע שלהם שונה מזה של אנשי מקצוע".
עו"ד גילי קרנות-עזריה, משקיעה בנדל"ן בישראל 8 שנים.
"ההשקעות אצלי הן "על הדרך", לא חיפשתי משהו שיחליף את העבודה שלי, אלא להיפך – אני רוצה להמשיך להתפרנס מהמקצוע שלי, ושההשקעות יגדילו את ערך הכסף שלי. אני מאמינה גדולה בנדל"ן, וכאשר יש לי כסף פנוי, אני ישר חושבת איך להעביר אותו לנדל"ן.
"התחלתי עם הון של 100 אלף שקל. התחלתי לחפש דירה וביקרתי לפחות בעשר ערים. בדקתי שכונות שונות, אנשים בשכונות, דיירים פוטנציאליים, הלכתי לערי הדרום, לשכונת הדר בחיפה. סכום ההשקעה שלי גדל – ועברתי לחפש גם במקומות כמו אור יהודה. בסוף החלטתי לקנות דירה עם אופק לפינוי בינוי בקריית אונו. בדקתי בעירייה ואמרו לי: חכי עשור וזה יתגבש וזה היה בסדר מבחינתי. זה אזור שהיה לי ברור שהוא יתפתח. די מהר הפינוי בינוי התקדם והשווי של הדירה עלה. בשלב מסוים לקחתי על הדירה עוד משכנתא, הלוואות מבנק ומבן משפחה, וקנינו בית נוסף: גם לגור בו וגם הוא בעל פוטנציאל השקעה.
"גם המינוף שלי וגם הגישה שלי לא מתאימה לכל אחד, אבל ברגע שיש לי סכום פנוי, אני מנסה למצוא את הדרך להעביר אותם לנדל"ן. בהמשך לקחתי 40 אלף שקל הלוואה מבן משפחה, הלוואה נוספת ומשכנתא וקניתי בזה משרד".
עכשיו זה זמן לקנות משרד?
"באופן כללי לא הייתי מציעה לאדם פרטי לקנות משרד להשקעה, גם בלי הקורונה. התשואה גבוהה אבל צריך תיק ברשויות המס להחזיק את זה, יש מיסוי על דמי השכירות, יש דמי ניהול וארנונה גבוהים. מי שהוא עסק וכבר יש לו תיק במס הכנסה, אז אפשר לשקול את זה".
המינוף שלך גבוה, לא?
"את ההלוואות על הבית ידעתי שיש לי מאיפה לכסות, ומשכנתא אחת מכוסה מהכנסה מהדירה המושכרת".
אני רוצה להתחיל להשקיע בנדל"ן, איך מתחילים?
"דעו מה ההון העצמי האמיתי שלכם – אחרי כל ההוצאות הנלוות לעסקה, ודעו כמה משכנתא אפשר לקבל עליו. אם אתם יודעים עם כמה תוכלו לצאת לדרך, תקבלו מושג מהיר מחיפוש באינטרנט היכן ניתן לרכוש.
"לאחר מכן התחילו לבצע חקר שוק: זה תהליך שלוקח זמן וצריך סבלנות, אבל לאט לאט דברים יתחילו להתחדד. אם יש לכם מיליון שקל להשקעה, תלכו ל-2-3 ערים ובסוף תבחרו אחת. שיעורי הבית האמיתיים יגיעו אחרי שתתמקדו בעיר אחת: תלמדו שכונה או איזור בה לעומק ותבינו את כדאיות ההשקעה. זה דורש לצאת מהבית, להגיע פיזית למקום.
"צריך להבין שחלק מהמגבלות שלנו בהשקעה בנדל"ן הן בראש. אני מכירה אנשים שהם שנים על הגדר: מחכים לירידת מחירים, מחכים שתהיה עסקה טובה יותר, שאני בטוח לא אפסיד, שיהיה יותר כסף, כל אלו הם חסמים, אין סיבה אמיתית לחכות למשהו "יותר טוב". הפחדים אגב, אצל משקיעים, הם גנריים: התעסקות בבירוקרטיה של העסקה, הפחד משוכרים – אם הם לא ישלמו (יש היום כנגד זה ביטוח), תיחזוק דירה במקום מרוחק: לכל אלו יש פתרונות.
"החסם היחידי להשקעה בנדל"ן זה הון עצמי התחלתי. צריך הון עצמי משמעותי להתחלה. כמה שההון יהיה יותר נמוך זו לא תהיה השקעה "על הדרך", והיא תדרוש יותר זמן והתמקצעות. עם 150 אלף שקל אפשר להתחיל, אפשר בסכום כזה לחבור למישהו לרכוש ביחד, או לחבור למישהו שמחפש מלווה, או לקנות דירה בירוחם – שזה לא בהכרח הדבר הכי כלכלי לנהל דירה בירוחם".
רוצות להתייעץ על השקעות ושוק ההון? הצטרפו אלינו לקבוצת "הקורונה והכיס" של כלכליסט:
https://www.facebook.com/groups/1101331233555591/