המטרה החדשה של ההאקרים: בתי ספר ואוניברסיטאות
מוסדות חינוך, שעברו בעקבות משבר הקורונה ללימודים מרחוק, הפכו למטרה נוחה עבור האקרים ברשת. מאגרי המידע שלהם מלאים בפרטים אישיים של קטינים ומידע פיננסי של הוריהם ולצוות אין את הידע הטכני הנדרש להתמודד עם איומים מורכבים
מתקפות הכופר רשמו בשנה האחרונה זינוק מרשים בחסות הקורונה. אך בעוד שהמטרות המסורתיות היו עד כה מוסדות פיננסים, מערכות בריאות וגופי תשתית, כעת התווספה לבנק המטרות של ההאקרים גם מוסדות חינוך ואוניברסיטאות. על פי נתונים שנאספו מאז מרץ האחרון בארה"ב ופורסמו ב״וול סטריט ג'ורנל", נרשמו כ-40 תקיפות של מוסדות חינוך ציבוריים בארצות הברית, בנוסף למספר לא ידוע של תקיפות של מוסדות פרטיים, שלא תמיד מדווחים עליהן. סך התלמידים שנתוניהם נגנבו במסגרת המתקפות מגיע לכ-700 אלף, מספר שכבר מתחיל לעורר סימני דאגה.
קראו עוד בכלכליסט:
- סקר: מחצית מהסטודנטים חוששים שלא ימצאו עבודה בתום הלימודים
- מתווה חדש של גלנט לכיתות א'-ד': ילמדו לפחות ארבעה ימים בקפסולות
- סליחה, מה תחזית החזרה ללימודים היום?
מוסדות חינוך, בעיקר בתי ספר, מהווים מטרה נוחה: לרוב אין להם מושג כיצד לאבטח את הרשתות שלהם ונדיר שהם מחזיקים צוות טכני שמסוגל להתמודד עם האיום. בנוסף, המורים והצוות אינם מיומנים להתמודד עם מתקפות כופר. כיום, כשרוב ההוראה מתבצעת כעת מרחוק. השימוש הגובר בתוכנות צ'ט, השינוי בהרגלי העבודה - שדורשים הרבה מאוד התחברות מהבית דרך מחשבים אישיים שלא תמיד מאובטחים כיאות - הגדילו את היקף החולשות אותן ההאקרים יכולים לנצל להחדרה של נוזקות כופר.
הנתונים שבתי מחזיקים מהווים תמריץ מעולה להאקרים: פרטים אישיים של קטינים לצד מידע פיננסי של הורים משלמים, כל אלה שווים הרבה מאוד כסף עבור עבריינים חסרי מצפון. ובתי ספר נאלצים לשלם, אחרת המידע יפורסם בפורומים ברחבי הרשת וגורמים מפוקפקים יעשו בו שימוש ככל העולה על רוחם. החל מסחיטה באיומים, הטרדה או אפילו, במקרי קיצון, מכירה של הנתונים לפדופילים.
למידה מרחוק
ארה"ב אינה היחידה שמתמודדת עם האיום הזה. גם בישראל ההאקרים עברו לתקוף מוסדות חינוך ובעיקר בתי ספר. אמנם אין גידול מהותי כמו בארה"ב, אך על פי נתוני מערך הסייבר, עולה שההאקרים תוקפים יותר בתי ספר מבעבר. "היו כמה מוסדות חינוך השנה שהותקפו, ר''ק, אבל אנחנו לא בהכרח יכולים להצביע על גידול", מסבירים במערך הסייבר.
עם זאת במערך הוסיפו שמוסדות מסוימים לא רק הותקפו אלא אף נפגעו מתקיפות כופר. לא ברור אם בתי הספר שילמו כדי לקבל חזרה את נתוניהם או שהם פשוט החליפו את המחשבים, אך כנראה שהמצב בישראל לא יותר טוב מזה של מערכת החינוך האמריקאית. ביקשנו מהמערך שיעביר לנו נתונים על פרטי התקיפות שבוצעו בישראל ונעדכן לכשיתקבלו.