שאלות ותשובות
מה המשמעות של הסכם הסחר הענק באסיה, ואיך הוא ישפיע על כלכלת העולם
הסכם הסחר הפאן-אסייתי שנחתם היום באופן מקוון, בלי ארה"ב ואירופה, יוצר את שותפות הסחר הגדולה בעולם שחולשת על 30% מהכלכלה העולמית ותשפיע על 2.2 מיליארד צרכנים. אף שסין לא הכתיבה את הטון בקביעת תנאיו, היא צפויה לנצל את כוחה כדי לעצב את חוקי המסחר בדרום־מזרח אסיה
בטקס מקוון חתמו היום 15 מדינות על שותפות הסחר האזורית הכלכלית המקיפה (RCEP), הסכם סחר פאן־אסייתי היוצר את גוש הסחר החופשי הגדול בעולם. RCEP יכלול 30% מהכלכלה העולמית ו־30% מאוכלוסיית העולם, וישפיע על 2.2 מיליארד צרכנים.
- עם סין, ללא ארה"ב: מדינות אסיה חתמו על הסכם הסחר הגדול בעולם
- קרוב לחתימה: הסכם סחר אסייתי שגדול מהאיחוד האירופי
- קרן המטבע: כלכלת אסיה תתכווץ השנה ב-2.2%, יותר מהצפוי
"חתמנו על השותפות לאחר עבודה קשה של שמונה שנים", אמר ראש ממשלת סינגפור לי הסיין לונג. "זהו צעד חשוב לאזורנו בזמנים שבהם כלכלה רב־לאומית מאבדת אחיזה והצמיחה העולמית מאטה. RCEP מעיד על תמיכת המדינות האסייתיות בשרשראות אספקה פתוחות ומחוברות, מסחר חופשי יותר ותלות הדדית קרובה יותר".
המהלך מהווה צעד חשוב לקראת אינטגרציה כלכלית של האזור. התשובות לשאלות הבאות שופכות אור על אחד מהסכמי הסחר הגדולים בהיסטוריה.
מהו הסכם RCEP?
מדובר באחד מהסכמי הסחר החופשי הגדולים בעולם. הוא משתמש במרבית ההסכמים שנחתמו על ידי עשר מדינות החברות באיגוד המדינות של דרום־מזרח אסיה (ASEAN) — קמבודיה, אינדונזיה, לאוס, מלזיה, מיאנמר, הפיליפינים, סינגפור, תאילנד, וייטנאם וברוניי — ומשלב אותם להסכם רב־לאומי אחד עם אוסטרליה, סין, יפן, ניו זילנד ודרום קוריאה.
השותפות יכולה היתה להיות רחבה יותר, לולא החליטה הודו לפרוש מהמו"מ בנובמבר שעבר, וטרם חזרה בה מהחלטתה.
על פי הערכותיהם של פיטר פטרי, פרופסור למימון בינלאומי באוניברסיטת ברנדייס, ומייקל פלאמר, פרופסור לכלכלה בינלאומית באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, RCEP יוסיף 186 מיליארד דולר לכלכלה העולמית ו־0.2% לתמ"ג של המדינות החברות בו. יפן ודרום קוריאה הן שתיים מהמרוויחות הגדולות, אך השפעתן של סחורות זולות יותר תגיע גם לאירופה וארה"ב.
מה כולל ההסכם?
השותפות כוללת את כל הרכיבים הרגילים של הסכם סחר חופשי: מסי יבוא, תקנות מכס וסניטציה, שירותים והשקעות. שני רכיבים נוספים חשובים במיוחד כלולים בו. הראשון הוא כללים הנוגעים למקור המוצר, כלומר הקריטריון הקובע היכן יוצר. להסכמי הסחר האסייתיים הקיימים כללים שונים לגבי סעיף זה. כך, למשל, אם חברה אינדונזית מייצרת אופניים, ייתכן שהם יהלמו את חוקי הסחר החופשי עם יפן, אבל יידרשו רכיבים אחרים כדי לעמוד בהסכם מול דרום קוריאה. RCEP יבטל את ההבדלים הללו. "כשתייצר מוצר עבור RCEP, זה יהיה קביל ב־15 המדינות, ותזדקק למסמך אחד בלבד", אמרה דבורה אלמס, העומדת בראש חברת היייעוץ הסינגפורית אז'יאן טרייד סנטר.
העובדה המהותית השנייה היא שמדובר בהסכם הראשון בין סין, יפן ודרום קוריאה. "RCEP יאפשר להן להשיג משהו שהיה קשה מאוד להשיגו מבחינה פוליטית, לו שלוש המדינות היו חותמות על ההסכם רק בינן לבין עצמן", הסביר פטרי.
מה נותר מחוץ להסכם?
בשונה מההסכם האזורי המקביל TPP, ההסכם הנוכחי אינו שאפתני באופן יחסי ונועד להפחית 90% ממסי היבוא, בהשוואה לכמעט 100% מהמכסים ב־TPP. התייחסות לשירותים ב־RCEP מעורבת, ולענפי החקלאות כמעט ואינה קיימת. בנוסף, ההסכם אינו שם דגש רב על קביעת סטנדרטים משותפים למוצרים.
"הנקודה הקריטית לגבי RCEP היא שהאזור מפולג להחריד. יש מדינות קטנות ומדינות גדולות, מדינות עשירות ומדינות עניות", טען פטרי. "הכללים שנקבעו הצליחו לתאם בין כל האינטרסים המפוצלים האלה".
לדברי אלמס, הפרק הנוגע למסחר מקוון היה מאכזב במיוחד, משום ש־15 המדינות לא הצליחו להגיע להסכמה לגבי שום חוק לגבי העברת מידע בין מדינות או מכסי מורטוריום הנוגעים לתחום.
עם זאת, אין ספק שהנעדרת הגדולה היא הודו. בתור הכלכלה השישית בגודלה בעולם, הפועלת תחת הסכמי סחר חופשי מעטים, הצטרפותה היתה יכולה להוביל לזינוק חד במסחר. עם זאת, ניו דלהי חששה כי יצרניה יוצפו על ידי התחרות הסינית הזולה. אף על פי כן, ההסכם צפוי לכלול תנאים נוספים במידה שהודו תבחר להצטרף.
מה המשמעות מבחינת ארה"ב וסין?
ביקורת רווחת כלפי RCEP היא גודלה היחסי של סין, חשש שהתגבר עם עזיבתה של הודו. ההסכם מעניק לסין קול חשוב בקביעת סטנדרטים למסחר אזורי כך שהעוצמה הרכה שלה תגדל. "מדובר בהיבט פוטנציאלי טוב מאוד לסין", אמר פטרי.
"סין מעולם לא היתה המובילה של RCEP. זהו הסכם של ASEAN", טענה אלמס. "עם זאת, ברגע שההסכם ייכנס לתוקף, למדינות ASEAN יהיה קשה להמשיך לשבת בכיסא הנהג".
כעת, לאחר שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ פרש מ־TPP, הכלכלה הגדולה בעולם אינה חלק משתי קבוצות הסחר העיקריות באסיה. משמעות הדבר היא כי ארה"ב והאיחוד האירופי, שתי מעצמות הסחר המסורתיות, לא ישמיעו את קולן בזמן שאסיה תקבע את חוקי המסחר בה.
מה צפוי לקרות עתה?
יחלוף עוד זמן מה בטרם RCEP יאושרר וזמן רב אף יותר עד שהמכסים ייכנסו לתוקף. עם זאת, אין ספק שהסכם יעצב את עתיד המסחר באסיה. "הסכם כזה יכול להשתפר על פני זמן", אמר פטרי. "לעתים קרובות התהליך איטי, אך עוד לא נאמרה המילה האחרונה". השפעה משמעותית במיוחד עשויה להיות האצת השיחות בין סין, יפן ודרום קוריאה לעבר הסכם סחר חופשי. בהתחשב בכך שמדובר במעצמות ייצור וטכנולוגיה, תהיה זו התפתחות עצומה במסחר העולמי. עם זאת, ההשלכה המשמעותית ביותר עשויה להיות התקדמות אסיה למעמד של אזור סחר אחד, בדומה לאירופה או צפון אמריקה. "קיימת אינטגרציה באסיה, אבל היא יותר למטרת שילוח סחורות בין שווקים", הסבירה אלמס. "RCEP ישנה זאת".