המדען שמאחורי החיסון: "מאמין שנוכל לסיים את המגפה"
אוגור סאהין, מנכ"ל חברת BioNTech שפיתחה עם פייזר את החיסון לקורונה שרכשה ישראל, היה אופטימי מתמיד בריאיון ל"גרדיאן": "כעת אנחנו יודעים שחיסונים יכולים לנצח את הנגיף הזה". הוא מקווה שהחיסון יספיק לשנה לפחות
- מנכ"ל פייזר על ההסכם עם ישראל: "העולם מתחיל לחוש תקווה"
- ביום של הודעת החיסון: מנכ"ל פייזר מכר מניות של החברה ב-5.6 מיליון דולר
- החיסון של פייזר: האם ישראל ערוכה לאחסון ושינוע במינוס 70 מעלות?
ביום שני הודיעה חברת פייזר כי מניתוח ראשוני של תוצאות המחקר, החיסון הגיע ל-90% הצלחה - הרבה יותר ממה שנדרש על-ידי ה-FDA לאישורו לשימוש. סאהין, בן 55 ממוצא טורקי, סיפר כי עד שהתקבלו תוצאות הניסוי ביום שני, הוא לא היה בטוח שהחיסון, שאותו רכשה גם ישראל, יביא לתגובה חזקה מספיק מצד מערכת החיסון האנושית. "ייתכן שהנגיף היה מוצא את דרכו לתאים וגורם לאנשים לחלות גם עם החיסון", הסביר. "כעת אנחנו יודעים שחיסונים יכולים לנצח את הנגיף הזה".
הוא פירט: "החיסון מפריע לנגיף הקורונה לקבל גישה לתאים שלנו. גם אם הנגיף מצליח למצוא דרך פנימה, אז תאי ה-T מחממים אותו ומחסלים אותו. הכשרנו את מערכת החיסון היטב כך שתוכל לשכלל את שני מהלכי ההגנה האלה, וכעת אנחנו יודעים שהנגיף אינו יכול להגן על עצמו מפני המנגנונים האלה".
הניסויים שנערכו עד כה בחיסון של פייזר ו-BioNTech לא הוכיחו באופן רשמי כי הוא אכן מונע את העברת הנגיף, אך המנכ"ל בן ה-55 מאמין שהחיסון אכן יצליח בכך. סאהין הוסיף כי לאור הממצאים, הוא מקווה שכל מי שיקבל את החיסון, שניתן באמצעות שתי זריקות בזרוע בהפרש של שלושה שבועות זו מזו, יהיה חסין מפני הקורונה למשך שנה לפחות. הוא לא שלל את האפשרות שיהיה צורך להתחסן מפני הקורונה מדי שנה.
אתמול, נזכיר, הכריזו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הבריאות יולי אדלשטיין על השלמת העסקה עם פייזר לאספקת חיסונים נגד קורונה לישראל. ההסכם שנחתם מתייחס לרכש של שמונה מיליון מנות שיינתנו לארבעה מיליון ישראלים - שתי מנות לכל אדם. הממשלה התחייבה להעביר לחברה האמריקנית מקדמה של 120 מיליון שקל בשבוע הקרוב, ואת היתרה - 680 מיליון שקל - תספק ישראל בחודש שבו תחל אספקת החיסונים, ככל הנראה בינואר 2021.
חברת פייזר התבקשה לשריין לישראל כ-18.5 מיליון חיסונים, אולם בשל הסכמיה המתגבשים עם ממשלת ארה"ב ולפחות 10 מדינות באירופה וביבשת אמריקה שכבר מקיימות מגעים מתקדמים לקבל את החיסון, סירבה החברה לאשר יותר משמונה מיליון חיסונים. לפי שעה, ל-5.2 מיליון ישראלים ועוד כ-50 אלף תושבים (מהגרים זרים) שאינם אזרחים, לא יימצא כנראה חיסון בשנה הבאה, אלא אם כן ישונה ההסכם, או שחברות אחרות, כמו מודרנה, יספקו לישראל את החיסונים החסרים, במידה שהחיסונים אכן יאושרו גם לחברות הללו לחיסון בני אדם.
החיסונים יסופקו לישראל במשך 12 חודשים, לאורך כל שנת 2021. זאת כמובן במידה שחברת פייזר אכן תסכים לספק אותם - למרות שאין התחייבות מפורשת שלה על כך בהסכם שהוכן על ידה, כאמור.
האספקה אכן תחל, כפי שהודיע נתניהו, החל מחודש ינואר - שבו תסופק כמות קטנה ראשונה. לאחר מכן תסופק כמות חיסונים שווה בכל חודש. לפיכך יהיה אפשר לחסן רבים מאזרחי ישראל רק לקראת סוף השנה הבאה, דהיינו בעוד שנה ויותר.