שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת "נָגִישׁ בִּקְלִיק" הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
$
בארץ

אחרי עיכוב - אושר מענק של 2,000 שקל למובטלים ותיקים. העלות: 650 מיליון שקל

ועדת העבודה אישרה את ההסכם בין הביטוח הלאומי לאוצר. למענק יהיה זכאי כל מי ששולמו לו דמי אבטלה בעבור תקופה של לפחות 100 ימי אבטלה - ברצף או לא - בין ה-1 מרץ ל-17 באוקטובר; התחדש הדיון על ימי הבידוד אבל טרם הושגה פשרה

עמרי מילמן ושחר אילן 11:4911.11.20

ההטבות שהיו תקועות כשלושה שבועות בוועדת העבודה והרווחה, מתחילת להשתחרר. הוועדה אישרה היום (ד') העברת מענקים למובטלים ותיקים בשיעור של 2,000 עד 2,500 שקל למובטל ובעלות של 650 מיליון שקל. ביום ראשון היא צפויה לאשר סיוע למובטלים ותיקים שימצאו עבודה בשכר נמוך משהיה להם. כן התחדש הדיון על מימון ימי הבידוד.

 

ועדת העבודה והרווחה אישרה הבוקר (ד') תוך מספר דקות את ההסכם בין המוסד לביטוח הלאומי למשרד האוצר הקובע כי מי שהיה מובטל במשך תקופה ממושכת בעקבות התפרצות נגיף הקורונה, יקבל מענק של 2,000 שקל. המענק יינתן גם למובטלים שחזרו לעבוד - וגם לכאלה שעדיין מובטלים.

 

 

למענק יהיה זכאי כל מי ששולמו לו דמי אבטלה בעבור תקופה של לפחות 100 ימי אבטלה, בין אם רצופים ובין אם לאו, החל מה-1 במרץ 2020 ועד ל-17 באוקטובר 2020. זאת למרות המחלוקות בין הוועדה למשרד האוצר על מימון ימי הבידוד, שבה עסקה הוועדה כל שעות הבוקר ללא התקדמות.

 

המענק החד פעמי יינתן רק למי שהשכר שלו - לפני המשבר - היה נמוך מהשכר הממוצע במשק (10.5 אלף שקל). כמו כן יינתן המענק למי שזכאי למענק הסתגלות מיוחד לבני 67 ומעלה. בני זוג הזכאים שניהם למענק יקבלו תוספת של 500 שקל כל אחד - כלומר מענק של 5,000 שקל למשק הבית. התשלום יועבר על ידי המוסד לביטוח לאומי ישירות לחשבון הבנק שאליו משולמים דמי האבטלה. מאחר ומדובר בתקנות המחייבות היוועצות בלבד עם וועדת העבודה של הכנסת, מרגע האישור בוועדה, הביטוח הלאומי יוכל כבר לשלם את הסכום.

 

שירות התעסוקה שירות התעסוקה צילום: באדיבות שירות התעסוקה

 

 

 

מענקי המובטלים הם אחד הנושאים שהיו תקועים מספר שבועות בוועדת העבודה והרווחה בשל המחלוקת בין האוצר ליו"ר הוועדה חיים כץ מהליכוד על המימון של ימי הבידוד. נראה שהביקורת הציבורית הביאה לחידוש ההידברות. היום התחדש גם הדיון בימי הבידוד. בלשכת כץ טענו היום שהביטוח הלאומי לא היו ערוך לחלוקת הכספים ולכן לא היה עיכוב בפועל.

 

הוועדה לא אישרה היום את המתווה לעידוד חזרת מובטלים ותיקים לעבודה, כייוון שלא היה לפניה מסמך מוסכם, אבל הובטח שתאשר אותו ביום ראשון. על פי ההצעה, מובטל ותיק שיחזור לעבודה בשכר נמוך יותר יקבל במשך ארבעה חודשים פיצוי בשווי דמי האבטלה שהיה מקבל על ההפרש. זאת, במטרה למנוע מצב שהמובטלים יעדיפו להמשיך לקבל דמי אבטלה מאשר לעבוד.

 

המחלוקת על ימי הבידוד: חיים כץ דורש להיטיב עם העובדים של העסקים הקטנים

 

למרות שחלפו כמעט שבועיים מהדד ליין שקבע בג"ץ להסדרת מימון עלויות ימי הבידוד, משרד האוצר עדיין לא הצליח להעביר בחקיקה את ההסכם שנחתם מול ההסתדרות והתעשיינים, לאור ההתנגדות של יו"ר ועדת העבודה בכנסת, חיים כץ.

 

בדיון שהתקיים היום הציג כץ מתווה משלו, לפיו במקום שהעובד ישלם על 2 ימי עבודה מתוך כל ימי הבידוד (כפי שעובדים נדרשים לשאת בעלות של חלק מימי המחלה) העובד ישלם יום מחלה אחד, ואם יבחר בכך יתאפשר לו לשלם ביום חופשה, וזאת כדי לא לאבד זכויות פנסיוניות, כאשר על ימים שישי ושבת לא יורדו ימי מחלה.

 

הצעתו של כץ משפרת את מצבם של עובדי המדינה (שבלאו הכי נפגעו פחות ממשבר הקורונה) וקובעת כי ההסכם הקיים היום בנוגע לימי מחלה, לפיו המדינה משלמת כבר מהיום הראשון יחול גם על ימי הבידוד. במגזר הפרטי ההחלטה להיטיב עם העובדים בעניין זה נתונה למעסיקים.

 

הדרישה המשמעותית ביותר של כץ נוגעת למעסיקים קטנים. בעוד שההסכם המקורי קובע כי יתר ימי הבידוד יחולקו חצי חצי בין המעסיק למדינה, ללא תלות בגודל העסק, כץ דורש כי עבור מי שמעסיקים עד 18 עובדים, המדינה תשלם 75% מעלות ימי הבידוד. בדיון אמר כץ כי "במו"מ כל אחד צריך למשוך את החבל ולדאוג שהוא לא ייקרע. שכל אחד ירגיש ויבין שזה המקסימום שידענו להביא ברגע הזה. נכון לעכשיו אין הסכמה עם האוצר, בכל רגע נתון הממשלה יכולה למשוך את החוק. מבחינתי אם המתווה יאושר - שיפרנו דרמטית את מצב העובד, שהיה הנפגע העיקרי במתווה הקודם".

 

הסיכום שנעשה בנוגע לימי הבידוד העמיק את הקרע בין מייצגי המגזר העסקי, שכן בעוד שהתעשיינים בראשם עומד רון תומר, העומדים בראש נשיאות המעסיקים והעסקים, היו צד לו, נשיא נשיאות המגזר העסקי בראשה עומד דובי אמיתי שהיה שותף לגיבושו התנגד לו בסופו של דבר.

 

כעת ההצעה של כץ זוכה להתנגדות מצד התעשיניים הטוענים כי היא מרעה את מצבם ביחס לסיכום שנעשה עם האוצר, שכן בעוד שבסיכום נקבע כי המעסיק והמדינה ייחלקו את הנטל בניהם רק מהיום השלישי, חיים כץ דורש כי זה יקרה כבר מהיום השני. בעוד שבנוגע להצעות חקיקה שונות שר האוצר ישראל כץ סירב להכניס ולו שינוי קטן, דווקא בסוגיה זו טרם נשמע קולו למרות או בגלל ההתנגדות הקולנית של יו" ועדת העבודה חיים כץ.

 

כאמור, הדד ליין שניתן לממשלה פג בסוף חודש אוקטובר כך שעקרונית בתקופה זו עובדים שנשלחים לבידוד עלולים לשלם מכיסם על ימי הבידוד. אולם בממשלה מעריכים כי מאחר והמשכורות עבור נובמבר ייעשו רק בסוף החודש ככל שיימצא פתרון בקרוב הוא יחול רטרואקטיבית.

 

מנכ״ל התאחדות התעשיינים, רובי גינל, שהייתה למעשה אחת העותרות המקוריות הודיע לליו״ר הוועדהחיים כץ כי הצעתו "פוגעת במצבם של המעסיקים, לעומת המתווה עליו סוכם בין נשיאות המעסיקים והעסקים, שר האוצר וההסתדרות ולכן מבטלת את נכונות המעסיקים לא לתבוע פיצוי רטרואקטיבי על מימון ימי הבידוד מחודש מארס ועד סוף ספטמבר. עד כה מימנו המעסיקים את ימי הבידוד במשק בהיקף של כ-4 מיליארד שקל. כזכור, בגצ קיבל את עמדת התאחדות התעשיינים לפיה ימי הבידוד אינם יכולים להחשב כמחלה אך קבע כי כל הסדר לא יחול רטרואקטיבית והמעסיקים הסכימו לכך במסגרת המתווה האוצרי. עוד אמר גינל- יש לנו התחייבות שלטונית חתומה על ידי משרד האוצר ואנו נדרוש לקיימה ככתבה וכלשונה. אם ממשלת ישראל לא יודעת לעמוד בהבטחותיה החתומות, שמשרד האוצר ימשוך את הצעת החוק ונכנס למו"מ חדש על גובה הפיצוי לעסקים שנפגעים מהמתווה של יו"ר ועדת העבודה.

 

במקביל גם אמיתי, המתנגד הראשי למתווה שסוכם בין האוצר לתעשיינים, לא הביע תמיכה במתווה החדש המוצא וטען כי הוא אינו מספק. לדבריו, "אסור לשכוח שאנחנו שילמנו עד היום קרוב ל-4 מיליארד שקל לבד. המדינה לא הוציאה שקל. 8 חודשים אנחנו שילמנו את כל העלות. יושבים פה כל הארגונים שאני עומד בראשם, שהם 85 אחוז מהעסקים בישראל. אף אחד מאיתנו לא הסכים למתווה הזה. אי אפשר לעשות איתנו חשבון אם לא מתחשבים במה ששילמנו עד היום. אנחנו לא יכולים להיות מנותקים ממה שקורה. תראה מה קורה למלונות, תראה מה קורה לענפים כולם. העובדים נפגעו והמעסיקים הרבה יותר. כולם נפגעו גם הקטנים, גם הבינוניים וגם הגדולים. בנוגע לקטנים, צריך להיצמד לחוק המכרזים שזה קובע 20 עובדים ולא 18. במתווה שיהיה הוגן, אני מוכן לשקול לשלם יומיים מוחלטים".

 

עוד נחשף בוועדה היום כי למעשה עצמאים (שאינם מוציאים לעצמם תלוש שכר) אינם נכללים במתווה, מה שאמור לידון כעת סביב המתווה החדש של כץ. נציג העצמאים, נשיא להב רועי כהן אמר בדיון כי "שוב האוצר "שכח" להכניס את העצמאים למתווה הפיצוי של ימי הבידוד. 315 אלף עצמאים כנראה נספרים רק כשצריך לשלם מסים אבל בזמן שצריך לפצות אותם - הם לא קיימים. כולי תקווה שיו"ר הוועדה יעמוד בדרישתו שעסק המעסיק עד 20 עובדים - המדינה תישא בעלויות ימי הבידוד של העובדים וידאג להכניס גם את העצמאים במתווה הפיצוי של תשלום ימי הבידוד." 

 

x