$
בחירות בארה"ב 2020
באנר בחירות בארה"ב דסקטופ

הכירו את סטייסי אברהמס, שבזכותה ביידן צפוי לקחת את ג'ורג'יה

המדינה הדרומית עומדת להיות הפתעת הבחירות, אחרי שמאז 1992 לא ניצח בה מועמד דמוקרטי. האחראית למהפך: הפוליטיקאית השחורה שהוציאה מהצללים 32% מתושביה. גם במישיגן גייס ביידן את הקול השחור

ויקי אוסלנדר 21:1807.11.20

הפתעת הבחירות הגדולה מכולן היא ג'ורג'יה, המדינה שלא נתנה את קולה למועמד דמוקרטי לנשיאות מאז 1992 והפכה לזירה תחרותית עבור ג'ו ביידן.

 

ב־30 השנים האחרונות, כל מועמד דמוקרטי לנשיאות הפסיד את ג'ורג'יה, ובהפרשים מהדהדים שלעתים עמדו על כמעט חצי מיליון קולות. מי שאחראי על השינוי הגדול בסנטימנט בבחירות הנוכחיות הוא לא ביידן או פעילות יוצאת דופן של המפלגה הדמוקרטית, כי אם הפעילה הפוליטית סטייסי אברהמס, שהגדירה זאת משימת חייה להפוך את מדינת הולדתה האדומה לכחולה.

 

מאז שסיימה את הקמפיין שלה לתפקיד מושל ג'ורג'יה ב־2018, אז הפסידה בהפרש זעום ומפתיע של 1.4 נקודות, פועלת אברהמס בנמרצות להביא לידי ביטוי את האיכויות התחרותיות של המדינה עבור המפלגה הדמוקרטית. עיקר פעילותה התמקדה בטיפול בדיכוי השחורים במדינה, שמהווים לא פחות מ־32%, פי שניים משיעורם היחסי בארה"ב כולה.

 

 

סטייסי אברהמס סטייסי אברהמס צילום: איי אף פי

 

כשהפסידה אברהמס, היא עשתה זאת תוך שהיא מגייסת תמיכה גדולה יותר מכל מועמד דמוקרטי — למושל או לנשיאות — בדור שלם. ההפרש שבו הפסידה, 55 אלף קולות, מיוחס לפי רבים לפעילותו הנמרצת של המושל המכהן בריאן קמפ, לדכא מצביעים שחורים מאז שהוא בתפקיד.

 

לפי הערכות, בין 2012 ל־2018 הצליח קמפ לבטל יותר ממיליון מצביעים רשומים, 53 אלף מתוכם רק לקראת המרוץ מול אברהמס, כאשר כמעט כל המצביעים שנשללה מהם הזכות שייכים לקהילה השחורה.

 

קמפ עשה זאת באמצעות חקיקה כמו "התאמה מדויקת", שהצריכה דיוק עד לרמת המקף או הפסיק, בין הרשומות שממלאים הבוחרים לאופן שבו הם רשומים ברישיון הנהיגה שלהם. אחרי שהפסידה סיפרה אברהמס כי "ישבה שבעה", וכשסיימה להתאבל התחילה לעבוד. פרויקט זיהוי, איתור ורישום מצביעים שלה באמצעות עמותת "ג'ורג'יה החדשה" ו־Fair Fight רשם מאז 2018 לא פחות מ־800 אלף מצביעים זכאים, 49% מתוכם, לפי אברהמס, מצביעים שחורים.

 

סופרים קולות בג'ורג'יה סופרים קולות בג'ורג'יה צילום: איי אף פי

גיוס הקול השחור היה גם המפתח לזכייתו של ביידן במישיגן, המדינה שבה טראמפ ניצח בשוליים הצרים ביותר ב־2016, של 10,704 קולות, וביידן זכה בה ביתרון של 148 אלף קולות. טראמפ היה הנשיא הרפובליקאי הראשון לנצח במדינה מאז 1988, אבל הוא לא הצליח לשחזר את ההישג הצר, למרות עזרתם הנמרצת של פעילים בדטרויט. בשנת 2012 זכה הנשיא אובמה במחוז וויין, המקיף את דטרויט וסביבתה, עם 595,253 קולות. ב־2016, הילארי קלינטון זכתה רק ב־519,444 קולות במחוז. ביידן התעלה על קלינטון ומתקרב לאובמה, עם 587,074 קולות.

 

המפלגה הדמוקרטית השקיעה מאמצים רבים בעיר וקיימה שם עצרות בנוכחות ביידן עצמו והמועמדת לסגנית נשיא קמלה האריס. גם הנשיא לשעבר אובמה הגיע כשחקן חיזוק. "אני מטיילת ברחבי ארה"ב אבל כל הזמן חוזרת לדטרויט", אמרה האריס ביום הבחירות. "בשנת 2016, אנחנו זוכרים מה קרה. נפגענו מאסון הטבע הזה שנמצא עכשיו בבית הלבן... אז בואו נדאג לכך שזה לא יקרה שוב, וזה אומר: בואו נדאג לכך שכולם יצביעו".

 

טראמפ והמפלגה הרפובליקאית בחרו באסטרטגיית הפחדה ודקלום מסרים של "חוק וסדר" כדי לנסות ולגייס את המצביעים הלבנים בפרברי מישיגן. טראמפ בעצמו, ובאופן מודע, בחר להרחיק מצביעים שחורים ולבנים רבים שתמכו בהפגנות Black lives Matter, כשכינה אותם מתפרעים ובוזזים. האסטרטגיה התבררה כשגויה. לא רק שבאזורים אלו הגיעו המצביעים השחורים והתגייסו עבור ביידן, אלא שטראמפ אף הפסיד באזורים השמרניים ובפרברים כמו מחוזות אוקלנד ומקומב, שבהם קיבל 95 אלף ו־50 אלף קולות יותר מקלינטון ב־2016, בהתאמה.

 

שני המועמדים הדמוקרטים מטעם ג'ורג'יה לסנאט הצליחו לדחוק את המרוץ עד כדי כך, שהוא יוכרע בסיבוב שני בינואר. מועמדים דמוקרטים לאספה הכללית ולמועצות החינוך מובילים גם הם ברחבי המדינה. גם אם ביידן לא ינצח בג'ורג'יה, ההתמודדות המרהיבה שם היא לא פחות מהמפתח לעתידה של המפלגה הדמוקרטית.

 

x