בחירות 2020
מיסיסיפי ביטלה דגל גזעני, אורגון בחרה באי־הפללה
לא רק ביידן וטראמפ: לצד הצבעה לנשיאות בחרו האמריקאים בשורת חוקים ומינויים ליברליים שיעצבו את דמותה של ארה"ב ללא קשר לזהות הדייר בבית הלבן. הנשים הלא־לבנות שקידמו בקדנציה הקודמת מדיניות פרוגרסיבית בנושאי אקלים וכלכלה בקונגרס הרחיבו את שורותיהן
הנשיא אולי עדיין לא נבחר, אך לא הכל כלוא בתהומות אי־הוודאות. למעשה, ביום שלישי בלילה האמריקאים הלכו לישון אחרי שכמה הכרעות חשובות במיוחד כבר התקבלו. המבנה הייחודי של ארה"ב והעצמאות הגדולה שממנה נהנות המדינות השונות, מאפשרים להן להעמיד למשאל עם נושאים מהותיים, בכל סבב בחירות. שאלות אלו מעצבות את אופייה של ארה"ב וחיי היום־יום בה, הרבה לפני שהנשיא או בית המשפט העליון עושים זאת.
- עוד ציוץ שנוי במחלוקת של טראמפ: "אתמול בלילה הובלתי במדינות מפתח, היום הן נעלמו"
- האם טראמפ יכול באמת לסרב לפנות את כיסאו?
- ארה"ב מצביעה גם על הפלות, סמי הזיה עבדות וצווי חיפוש
גם בבחירות הנוכחיות זכו נושאים רבים, סמליים יותר או פחות, להכרעת הבוחרים. הם נעים בין שאלות על שכר המינימום, הזכות להפלה, הליכי מינוי שופטים, חוקי עבודה וגם הגבלת זכות ההצבעה. יש במה להתנחם.
גל פרוגרסיבי בקונגרס
תומכי המפלגה הדמוקרטית אולי לא זכו לגל הכחול לו ייחלו, אבל הם בהחלט קיבלו גל פרוגרסיבי. כך, ארבע חברות הקונגרס הלא־לבנות, אלכסנדריה אוקזיו קורטז (ניו יורק), אילהאן עומאר (מינסוטה), איאנה פרסלי (מסצ'וסטס) ורשידה טלאיב (מישיגן), נבחרו לכהונה שנייה. חברות הקונגרס הצעירות והבולטות קידמו לאורך כהונתן הקודמת מדיניות אקלים וכלכלית פרוגרסיבית, וזכו ללעג וקריאות גזעניות מצד טראמפ. אוקזיו קורטז זכתה במרוץ עם גיוס של 17 מיליון דולר מתרומות קטנות, במה שהפך למרוץ השני הכי יקר למושב בקונגרס.
אך הרביעייה, שמכונה "הסקווד" (The Squad), לא זכתה רק בשנתיים נוספות בבית הנבחרים, אלא אף הרחיבה משמעותית את שורותיה. במיזורי, המועמדת הדמוקרטית הפרוגרסיבית קורי בוש זכתה במושב בקונגרס, והפכה להיות האישה השחורה הראשונה שעושה זאת במדינה האדומה. כך גם מונדייר ג'ונס, ג'מאל באומן וריצ'י טורס, כולם חברי קונגרס שחורים חדשים שייצגו מחוזות שונים בניו יורק.
הקמפיין של כל האחרונים כלל התמקדות בביטוח בריאות לכל ובעיית אי השוויון במדינה. זכייתם של המועמדים הצעירים, לעיתים תוך הבסת מתחרים ותיקים ומבוססים, משקפת יותר מכל את השפעות אירועי הקיץ האחרון: גל המחאות נגד אלימות משטרתית ועליית תנועת המחאה Black Lives Matter ללב הקונצנזוס האמריקאי.
מיסיסיפי מחקה את הגזענות
אבל לא רק שינוים פרסונליים מסמלים את השינוי בקונצנזוס האמריקאי והסנטימנט הציבורי בנושא אי השוויון במדינה. במיסיסיפי השמרנית בחרו התושבים, ברוב של 68%, לשנות את דגלה ולהסיר ממנו סמל הקרב ההיסטורי של הקונפדרציה. הדגל החדש יכלול פרח מגנוליה לבן פורח מוקף ב־20 כוכבים כדי לסמל את מיסיסיפי כמדינה ה־20 באיחוד, וכוכב נוסף בעל חמש נקודות, כדי לסמל את חמשת השבטים הילידים שחיו באזור לפני שקמה המדינה. דגל מיסיסיפי נקבע ב־1894 וכלל את סמל הקונפדרציה, קבוצת מדינות מדרום ארה"ב שפרשו מהאיחוד עקב התנגדות לביטול העבדות - פיצול שהביא למלחמת האזרחים האמריקאית.
כיום משמשים סמלי הקונפדרציה קבוצות קו קלוקס קלאן, ונחשבים באופן רחב כגזענים. ככאלה, בשנים האחרונות קיימת לגביהם מחלוקת עמוקה ברחבי המדינה, בין אלו שטוענים כי מדובר בסמלי דיכוי ועבדות ויש להסירם, ובין אלו שטוענים כי מחיקתם היא בבחינת מחיקה היסטורית. ב־2001 הצביעו תושבי מיסיסיפי נגד החלפת הדגל ברוב של 65%. ביוני האחרון ועל רקע גל המחאות בארה"ב, שוב קודמה הצעה דומה, על ידי מושל המדינה, טים ריבס הרפובליקאי. "זה לא רגע פוליטי בעיניי, אלא אירוע חגיגי להוביל את משפחת מיסיסיפי להתכנס, להתפייס ולהמשיך הלאה", אמר במעמד הצעת החוק.
אלבמה ניקתה את השפה
מדינה דרומית נוספת שהעבירה תיקון יוצא דופן לחוקה ברוח התקופה היא אלבמה. ברוב של 66% אישרו תושבי המדינה לנקות את השפה הגזענית מחוקתה. החוקה, שנכתבה ב־1901, נועדה למסד שלילת זכויות משחורים וכוללת בין היתר איסור על נישואים בין לבנים ושחורים וחיוב הפרדה גזעית בבתי הספר.
מדובר בעיקר בשינוי סמלי שכן בתי המשפט בערכאות השונות כבר פסקו כי חקיקה זו היא אינה חוקתית. עם זאת, במשך שנים התקשו באלבמה לשנות את שפת המסמך ההיסטורי. לא רק משום שהסביבה במדינה לא ניסתה לשנות את השפה הגזענית, אלא מפאת תיקון אחר שהתקבל ב־1954 שהקשה על שינויים בחוקה עצמה.
בעשרים השנים האחרונות נעשו שני ניסיונות לבצע שינויים דומים, אך אלו נכשלו - פעם בהעדר תמיכה ציבורית, ופעם בהעדר תמיכת המחוקקים השחורים במדינה שסברו שההצעה לתיקון חסרה. התיקון הנוכחי נעשה בהסכמה גורפת של הרפובליקנים והדמוקרטים, על רקע התנגדות מצד שופט בית המשפט העליון לשעבר של אלבמה שהואשם בפדופיליה, רוי מור.
אורגון תממן גמילה מסמים
אחרי שמדינות שונות ברחבי העולם וארה"ב ביניהן אישרו לגליזציה של שימוש ומכירה של מריחואנה לצרכי פנאי, תושבי מדינת אורגון הפכו אותה להיות הראשונה בארה"ב שבה תונהג מדיניות אי־הפללה כוללת על שימוש בסמים. ההקלה החדשה כוללת גם סמים כמו הרואין, קוקאין ופטריות. מכירת הסמים תיוותר לא חוקית, אך מי שימצא משתמש לא יועמד לדין פלילי אלא יקבל קנס או לחילופין בדיקה רפואית מלאה במרכזי טיפול בהתמכרויות.
זוהי אחת משבע יוזמות שונות הקשורות לסמים עליהן הצביעו תושבי אורגון. בין היתר, אושרה גם הסטתם של הכנסות ממסים ממכירת מריחואנה, והכסף שיחסך מכליאת המשתמשים בבתי הסוהר, להקמת תוכניות טיפול נרחבות בהתמכרות בסמים. הרעיון, שנשען על המודל הפורטוגלי שפועל בהצלחה מסחררת מאז 2001, הוא להתייחס לשימוש בסמים כאל נושא של בריאות הציבור ולא של המשפט הפלילי, שמוביל בארה"ב לכליאתם הלא נחוצה של מאות אלפי אמריקאים מדי שנה ברחבי ארה"ב. כליאה המונית זו משפיעה באופן לא פרופורציונלי על חברי הקהילה השחורה, מגדילה את אי השוויון, מעמיסה על מתקני הכליאה ולא תורמת דבר למאבק בשימוש בסמים.