אוקטובר — החודש השלישי החלש ביותר השנה בגיוסי חוב
לפי נתוני S&P מעלות, בחודש החולף הונפקו אג"ח ב־3.7 מיליארד שקל — חצי מגיוסי החודש המקביל ב־2019. בלט בהיעדרו הסקטור הפיננסי, שאחראי רק ל25% מתוך 50 מיליארד השקלים שגויסו מתחילת ינואר
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
אוקטובר היה חודש חלש בהיקף גיוסי החוב בשוק ההון לעומת מקבילו בשנה שעברה. החברות גייסו 3.7 מיליארד שקל — כמחצית בהשוואה ל־7.5 מיליארד שקל באוקטובר 2019. נראה כי הירידה בגיוסים בחודש החולף קשורה יותר לסגר בשל גל הקורונה השני ופחות להשפעת חגי תשרי, שחלו באופן דומה למדי בשתי התקופות.
- חברת נמלי ישראל גייסה 750 מיליון שקל עבור נמלי אשדוד וחיפה החדשים
- גזית גלוב שיעבדה קניונים בארץ - הריבית בגיוס החוב נחתכה ל-1.08%
- המגמה המדאיגה בשוק האג"ח - שעלולה לפגוע בכיס שלנו
לפי נתוני S&P מעלות, אוקטובר היה החודש השלישי בחולשתו מתחילת 2020, אם כי נרשמה בו עלייה משמעותית של 68% לעומת היקפי החוב שגויסו בספטמבר השנה.חודש הגיוסים החלש מתחילת השנה היה מרץ, שבו הגיע נגיף הקורונה לישראל, וגויסו בו 1.3 מיליארד שקל בלבד.
הגופים הפיננסיים — רק 25% מגיוסי החוב השנה
מתחילת 2020 הונפקו בשוק האג"ח הקונצרניות בתל אביב איגרות חוב בהיקף של כ־50 מיליארד שקל — ירידה של 7.5% בלבד לעומת כ־54 מיליארד שקל בתקופה המקבילה ב־2019.
באוקטובר השנה בלטה במיוחד היעדרותם של הגופים הפיננסיים מגיוסי החוב, והנתח שלהם בעוגת הגיוסים מתחילת השנה עמד על 25% בלבד. זאת לעומת נתח של 40% מהגיוסים בתקופה המקבילה ב־2019. הסקטור הריאלי הוביל את פעילות ההנפקות מתחילת השנה עם כ־37 מיליארד שקל, כאשר כ־42% משוויין הכולל היו של חברות נדל"ן. בתקופה המקבילה ב־2019 היוו הנפקות הסקטור הריאלי כ־60% מהפעילות — כאשר ענף הנדל"ן היה אחראי לכ־35% מהנפקות הסקטור הריאלי. במעלות מציינים את העלייה המשמעותית בהנפקות הסקטור הריאלי, וזאת בתקופה של אי־ודאות עצומה, תנודתיות חדה והשלכות שליליות של משבר הקורונה.
מנכ"לית S&P מעלות רונית הראל בן זאב ציינה כי "חלק ניכר מהחברות ביצעו הנפקות אג"ח במהלך השנה למטרת מיחזור חוב, וחברות אחרות המשיכו בחודשים האחרונים להצטייד במזומן, מעבר למיחזור חוב בטווח הקצר, לשם רזרבות או ניצול הזדמנויות. זאת גם אם תוכניות ההשקעה שלהן הוקפאו או שונו בשל המצב, ולא תוכננו שימושים ספציפיים לכספי הגיוס, בין היתר מחשש להתפתחויות בשווקים הגלובליים לאחר הבחירות בארה"ב בתחילת נובמבר".
יותר שעבודים כדי להשיג ריבית אטרקטיבית יותר
הנפקת החוב הגדולה ביותר באוקטובר היתה זו של חברת נמלי ישראל, בניהולו של שלמה ברימן, בהיקף של כ־750 מיליון שקל. בין החברות שגייסו חוב בחודש שעבר היתה גם גזית גלוב, שהשלימה הנפקת סדרה (ט"ו) עם שעבוד על קניונים בישראל, בהיקף של 328 מיליון שקל.
השימוש בשעבודים נועד להשיג ריבית אטרקטיבית יותר, כפי שאכן אירע בגיוס של גזית גלוב. הריבית המקסימלית שבה הוצעה הסדרה עמדה על 2.1%, במכרז נרשמו ביקושים גדולים של 1.1 מיליארד שקל והריבית נחתכה ל־1.08%. לשם השוואה, לגזית גלוב יש 6 סדרות אג"ח, שכולן צמודות למדד המחירים לצרכן. אתמול נסחרה הסדרה החדשה, עם השעבודים, בתשואה לפדיון של 1.29%. מח"מ הסדרה הוא הארוך מבין הסדרות, 6.13 שנים, והיא תיפרע עד סוף מרץ 2028. התשואה לפדיון שלה היא הנמוכה ביותר — הרבה מתחת לסדרה הבאה אחריה במונחי תשואה, סדרה ד'. זו נסחרת בתשואה לפדיון של 3.28% ובמח"מ נמוך של 0.41 שנים (צפויה להיפרע עד סוף מרץ הקרוב). סדרות האג"ח של גזית גלוב ללא שעבוד נסחרות בתשואה לפדיון של 4.9%-3.28%.
בקשר לשעבודים מציינים במעלות כי כ־45% מהסדרות החדשות שהונפקו השנה גובו בביטחונות מטריאליים — מחציתם בנדל"ן או נכסים אחרים. "מצד אחד, הריבית הנמוכה נטרלה בשנים האחרונות את התמריץ העיקרי להנפיק אג"ח עם ביטחונות, וכמו כן מרבית הסדרות שהונפקו היו בדירוגים גבוהים. מצד שני, על רקע אי־הוודאות, הצפי הוא שחברות ינפיקו סדרות חדשות עם שעבודים, כדי להשיג ריבית אטרקטיבית יותר", מציינים בחברת הדירוג. שתי חברות נוספות שהשתמשו בבטוחות בגיוסי אוקטובר הן אלון רבוע כחול ואקוויטל, ולפי מעלות, גם נאוויטס פטרוליום צפויה להנפיק חוב עם ביטחונות החודש.