יהדות התורה לנתניהו: "נצביע בכנסת נגד העלאת הקנסות"
בעוד הממשלה אישרה עקרונית את החמרת הקנסות כלפי מפירי הנחיות הקורונה, הודיעו בכירי יהדות התורה ליצמן וגפני לראש הממשלה נתניהו כי מפלגתם תפעל בכנסת לטרפוד המהלך; בכיר בסיעה: "חרדים יחטפו את הקנסות המנופחים, תהיה על זה מלחמת עולם". רשות האכיפה והגבייה הודיעה כי 10,594 קנסות חולקו בשבוע האחרון
הגדלת גובה הקנסות על מפירי הנחיות הקורונה אושרה עקרונית בממשלה - והחרדים מחריפים את המאבק נגד המהלך: ראשי יהדות התורה, חברי הכנסת יעקב ליצמן ומשה גפני, הודיעו בצהריים (יום א') לראש הממשלה בנימין נתניהו כי הם מתנגדים להצעה להעלאת הקנסות ומאיימים להפיל אותה בכנסת.
הממשלה אישרה עקרונית את טיוטת חוק "סמכויות מיוחדות - קנסות", והחליטה כי קבינט הקורונה יתכנס כדי לדון בהצעת החוק טרם העברתו לוועדת השרים לחקיקה. שלושה שרים הצביעו נגד: יצחק כהן ויעקב אביטן מש"ס וכן פנינה תמנו-שטה מכחול לבן.
- אפליית קנסות הקורונה: הנחה לחרדים והחמרה לערבים
- המשטרה הטילה קנסות ב-37 מיליון שקל על הפרת הסגר מאז ראש השנה
- מתחילת הסגר: דו"ח אחד בלבד בכל מחוז ירושלים על תפילה שלא על פי התקנות
לפי ההצעה של שר הבריאות יולי אדלשטיין להחמרת קנסות הקורונה, הקנס בגין הפרת האיסור על פתיחת מוסד חינוך יעלה מ-5,000 שקלים ל-20 אלף שקלים, וכך גם הקנס בגין קיום אירוע, מסיבה, כנס, טקס, פסטיבל, מופע בידור או מופע אומנות בניגוד לתקנות. הקנס בגין איסור הפעלה של מקום הפתוח לציבור או בית עסק יעלה מ-5,000 שקלים לעשרת אלפים שקלים.
"הודענו לראש הממשלה כי אנו מתנגדים להעלאת הקנסות, הגבוהים גם כך ובהיעדר פתרונות לאזרחים ולסוחרים", ציינו ראשי יהדות התורה ליצמן וגפני שדרשו מראש הממשלה לא להעלות כלל את הנושא לדיון בישיבת השרים השבועית. "באם ההצעה תעבור לאישור הכנסת, חברי הסיעה יצביעו נגד ההצעה בכל פורום אפשרי בוועדות ובמליאת הכנסת".
במהלך ישיבת הממשלה, הודיעו מזכיר הממשלה צחי ברוורמן וראש הממשלה נתניהו במפתיע כי הממשלה נדרשת לאשר את תקנות הקנסות רק באופן עקרוני והן יועברו כאמור לדיון בקבינט הקורונה.
שרת העלייה והקליטה תמנו-שטה זעמה: "למה הבאתם את זה לממשלה? לא יכול להיות שאחורי חודש סגר אתם לא מעדכנים אותנו ומביאים נושא כבד כמו הקנסות לאישור הממשלה. לא ייתכן שאתם הופכים אותנו לחותמת גומי".
שרי ש"ס שגם הם מתנגדים להעלאת הקנסות התעקשו לקיים דיון בממשלה. ואולם, ראש הממשלה נתניהו אמר: "זה לא ריאלי, אי אפשר בלי קנסות ובלי אכיפה". בסופו של דבר שלושה שרים הצביעו כאמור נגד, ונתניהו הבטיח שמעתה שרי הממשלה יקבלו עדכונים שוטפים בנושא הקורונה.
השרה לשוויון חברתי מירב כהן מכחול לבן מחתה בישיבת הממשלה על החזרת סוגיית הקנסות לקבינט הקורונה, לאחר שהנושא כבר נידון בעבר בפורום זה. "אנחנו בזמן חירום. אנחנו רק פותחים את המשק. לצד הסברה שהיא דבר חשוב, אנחנו צריכים גם הרתעה מסוימת ולא יכולים לעבוד רק בציר אחד. נגיע למשבר נוסף מהר מאוד בלי הרחבת הקנסות והגברת האכיפה. אסור למסמס זמן וצריכים את זה עכשיו. עכשיו זה קריטי".
מזכיר הממשלה ברוורמן הבהיר שסוגיית הקנסות עלתה לדיון בקבינט הקורונה, אך לא התקבלו בו שום החלטות בנושא. באחת מאותן ישיבות בקבינט, צומצמה משמעותית הצעת הקנסות המקורית של שר הבריאות אדלשטיין עקב התנגדות שרי ש"ס וכן בגלל אמירה של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שלפיה 50 אלף שקלים זה קנס גבוה מדי להליך שלא נעשה בבית משפט. גם ממלא-מקום מפכ"ל המשטרה ניצב מוטי כהן אמר בדיוני קבינט הקורונה כי קנסות גבוהים מדי עלולים ליצור חיכוכים בשטח.
ראש הממשלה נתניהו הודיע בישיבת הממשלה כי הוא יכנס את קבינט הקורונה כדי לקבל הכרעה בנושא כמה שיותר מהר. הוא אף הזמין את השרים שהתנגדו להעלאת הקנסות לישיבת קבינט הקורונה שתיערך מחר ב-12:00 בצהריים.
"לגבש פתרונות לא להגדיל את הקנסות"
יו"ר סיעת יהדות התורה, ח"כ יצחק פינדרוס, טען כי לא ייתכן שהממשלה לא תתחשב בעמדת מפלגתו, החברה בקואליציה, לאחר שהבהירה כבר בשבוע שעבר כי היא מתנגדת להגדלת הקנסות. הוא הזכיר: "אמרנו וחזרנו כי נתנגד להעלאת גובה הקנסות, הגבוהים ממילא, בפרט על רקע המצב הכלכלי הקשה שבו נתונים אזרחי ישראל בכלל ובעלי העסקים הקורסים בפרט".
פינדרוס הוסיף: "הממשלה צריכה לגבש פתרונות ולא להגדיל את הקנסות. בהיעדר פתרונות לאירועים או לעסקים, בעלי העסקים והאולמות הפכו לפושעים - וכעת רוצים למוטט אותם סופית". לדבריו, במגזר החרדי יש לכך משמעות חמורה עוד יותר משום שהוא "סובל מאכיפה סלקטיבית".
גורם בכיר ביהדות התורה הבטיח בשיחה עם ynet כי "הולכת להיות על זה מלחמת עולם", והסביר: "הרי מי יחטוף את הקנסות המנופחים האלה? בעיקר החרדים. באזורים חילוניים המשטרה הולכת בכפפות של משי. לכל מרכזי הביג ייתנו לפתוח חופשי בלי אכיפה וכשזה יגיע אלינו זה עשרת אלפים שקל לכל הפרה ו-20 אלף במוסדות חינוך".
ביהדות התורה הביעו כעס ואכזבה על נתניהו שהעלה את הנושא לדיון, אך משוכנעים כי יצליחו לטרפד את המהלך גם אחרי אישורו בממשלה. "אנחנו נלך עם זה עד הסוף ונילחם כמו אריות", אמר הגורם. "יש לנו רוב בוועדות ולא ניתן לזה לעבור. לא יכול להיות שבעל עסק בעיר האדומה הבאה שיפתח איזו חנות נעליים כדי למכור לכמה מסכנים זוג ב-50 שקל יחטוף כזה קנס".
רשות האכיפה והגבייה: ירידה נרשמה השבוע בהיקף קנסות הקורונה
המרכז לגביית קנסות ברשות האכיפה והגבייה, המופקד על גביית קנסות הקורונה שמטילה המשטרה, מדווח כי בשבוע האחרון חולקו 10,594 קנסות בגין אי שמירה על תקנות הקורונה. מדובר בירידה משמעותית משיא של 28 אלף קנסות בשבועיים הקודמים. בסך הכל הוטלו על אזרחי ישראל 355,888 קנסות בערך כספי של כ-204 מיליון שקל מאז פרוץ המשבר.כמו כן, המרכז מדווח על תשלום של 5,184 קנסות בסכום כולל של כ-2.7 מיליון שקל במהלך השבוע, ועל כך שמאז פרוץ המגיפה שולמו 80,756 קנסות בסכום של כ-36 מיליון שקל.
מנהל המרכז לגביית קנסות ברשות, דורון תשתית, מסר כי ל-67 אלף חייבים חלף המועד הקובע לתשלום (90 יום ממתן הדו"ח, ל.ד), ולבתיהם נשלחו הודעות הכוללות תוספת של 50% פיגורים כקבוע בחוק. תשתית הוסיף כי ניכרת עליה משמעותית בפניות חייבים בערוצי הקשר השונים של המרכז לשם ההפחתת הפיגורים ופריסת החוב.