$
הייטק והון סיכון

ראיון כלכליסט

״היתרון של שוק ביתי קטן הוא שיזמים ישראלים יוצאים החוצה בשלב מוקדם"

אנדריי בראסובנו, שותף בקרן ההון סיכון האמריקאית Accel, בשיחה עם כלכליסט על השקעות בחברות ישראליות, קורא למנהלים ומשקיעים בתקופת הקורונה להתעקש על שיחות חולין יזומות גם בזום

הגר רבט 22:2601.11.20
בגיל 18 אנדריי בראסובנו (Andrei Brasoveanu) נחת בארה״ב, ״זו הייתה הפעם הראשונה שעליתי על מטוס״ הוא מספר. בראסובנו, שנולד וגדל ברומניה, הגיע לארה״ב כדי ללמוד מתמטיקה בפרינסטון ומשם המשיך ל-MBA בהארוורד. עשר שנים אחרי אותה טיסה גורלית הוא הצטרף לקרן ההון סיכון האמריקאית אקסל (Accel) שמנהלת השקעות כמעט בכל פינה בגלובוס.

 

 

בראסובנו, היום בן 33, הוא אחד השותפים בשלוחה האירופאית של הקרן, שגייסה בשנת 2019 בחודש מאי 575 מיליון דולר להשקעות בישראל ובאירופה ומנהלת מעל ל-3 מיליארד דולר בסה״כ. אקסל השקיעה עד היום בעשרות חברות ישראליות, ורשמה כמה אקזיטים מכובדים, בין השאר עם החברות אימפרבה, Fivver ו-Demisto. בישראל מתמקדת הקרן בהשקעות בחברות צעירות ורשמה השנה 5 השקעות עד כה, חלקן תוך כדי משבר הקורונה.

 

מאז מרץ בראסובנו מנהל את מרבית ההשקעות שלו דרך הזום והוא מודה שמדובר באתגר לא קטן, במיוחד עבור השקעה ראשונה בחברה צעירה: ״עבורנו מדובר קודם בחתימה על מערכת יחסים עם היזמים, אם זה סבב ראשון או סבב צמיחה, אנחנו נהיה שותפים של הצוות לתקופה ארוכה ורוצים לעשות את זה נכון". העובדה שמדובר בסכומי השקעה נמוכים יותר, הוא מוסיף, לא הופכת את ההחלטה לקלה יותר, להפך: ״בשלבים האלה אין לך מסננים חיצוניים כמו KPI (מדדי ביצוע מרכזיים) או המלצות מלקוחות או משקיעים. אתה מהמר על הצוות, על השוק להם ועל החזון״.

 

אבל לשגרה החדשה, אומר בראסובנו יש גם מספר יתרונות. ״אנחנו טסים הרבה פחות ויש לנו יותר זמן לקבוע שיחות עם יזמים, לטווח הקצר זה יעיל מאוד. הדבר החשוב ביותר הוא בניית הקשר עם צוות היזמים וזה קשה יותר; אתה צריך לוודא שאתה מבלה זמן עם כל אחד מהם כי לפעמים תגלה שלא כולם תורמים באותה מידה.

 

״חשוב גם לפנות זמן ליצירת קשר אישי ובזום לפעמים האתגר הוא שכל תקשורת עשויה להיות ספציפית למטרה מסוימת, חסרה ההליכה המשותפת למטבח לקחת קפה שבמהלכה תלמדו קצת אחד על השני, אז אתה צריך לנהל את השיחות חולין האלה במכוון.

 

״אתגר נוסף הוא נושא השקיפות, שמקבל משנה תוקף במרחק. מרחוק קל יותר להניח דברים. כשאין לך את כל העובדות, אין לך את בסיס האמון, לכן אם אתם יכולים לדבר יותר - כדאי. זה הופך את השיחות למשמעותיות יותר, בין השאר כי תבלו יותר זמן בשיחות על אסטרטגיה״.

 

תשנו משהו באסטרטגיה שלכם בעקבות הקורונה כדי לקחת פחות סיכונים?

״אנחנו בעסק הרבה זמן ויש לנו צוות ותיק. כבר 30 שנה שהגישה שלנו היא להמשיך להשתנות כך שבמובנים מסוימים אין הבדל. מה גם שכמה מהחברות הטובות ביותר בפורטפוליו שלנו צצו בעיתות משבר ויש לנו גם חברות שעברו עליות ומורדות. אי אפשר לדעת במתי הדבר הגדול הבא יגיע ואנחנו רוצים להיות מוכנים. ביצענו השקעות חדשות בתקופה האחרונה, אנחנו לא מאוד אגרסיביים אבל גם לא מחכים על הקווים״.

 

תעשייה קטנה, אבל בוגרת

 

בראסובנו שמשקיע בישראל ואירופה מספר שדווקא במדינה הצעירה במזה״ת התעשייה בוגרת יותר מזו האירופאית: ״בישראל יש לך כבר כמה דורות של משקיעים חוזרים ועובדים שעברו כמה חברות לצד כאלה שעשו אקזיט ועכשיו משקיעים בחברות. אולי לונדון מתקרבת לזה, אבל זה ברמה שלא קרובה אפילו לאירופה.

 

באקוסיסטם הישראלי רואים גם ניסיון ייחודי בתחומים מסוימים, כמו אבטחה, DevOp ותוכנה למשל. הקליבר של הצוותים שאנחנו רואים כאן הוא ברמה הטכנית שאין שני לה והרבה מהמוצרים שיוצאים מישראל הם ה- leading edge בתעשייה״.

אנדרי בראסובנו שותף בקרן אקסל אנדרי בראסובנו שותף בקרן אקסל צילום: יח"צ

 

אבל זו לא רק הרמה של היזמים המקומיים שנותנת לישראל יתרון, אלא דווקא היותה מדינה קטנה מאוד טוען בראסובנו: ״היתרון של שוק ביתי קטן הוא שיזמים ישראלים יוצאים החוצה בשלב מוקדם מאוד וכל מה שהם מפתחים נעשה בתקווה למכור מחוץ לישראל, בעוד שהרבה מדינות גדולות לפעמים מפתחות רק לשוק המקומי״.

 

יש השקעות שאתם עושים ואחרים מוותרים עליהן?

״בהחלט. לאחרונה השקענו בחברות באוסטרליה, ניו זילנד ורומניה וזה לא רק הגיאוגרפיה שנוח לנו איתה יותר מלאחרים, זה גם סוג היזמים. אנחנו אוהבים לגבות אנדרדוגים אנחנו גם אוהבים להיות פרואקטיביים ולצאת מהמשרד לפגוש אנשים. אנחנו חושבים על העולם בצורה אחרת, לפני שאנחנו עושים השקעה אנחנו עושים שיעורי בית מקיפים עם הצוות השוק והלקוחות וזה נותן לנו את היכולת לעשות זום-אין מהיר על החברה כשאנחנו כבר פוגשים את הצוות. אנחנו לא רוצים להיות תלוים רק במה שהמייסדים מספרים לנו.

 

מרבית השותפים בקרנות הון סיכון, במיוחד הגדולות שבהן, מגיעים מרקע דומה מאוד, אתה חושב שהרקע השונה שלך מעניק לך יתרון?

״זו שאלה מעניינת, משלב מוקדם מאוד הייתי צריך לשנות סביבה. עברתי הרבה וזה לימד אותי להסתגל ולהיות פתוח למקומות חדשים ולנסות להבין אותם. במובן הזה יש לי פחות ׳חטאים׳ ואני חושב שזה חשוב מאוד למשקיע בתעשייה שתמיד משתנה ואתה צריך להיות תמיד פתוח לרעיונות חדשים״.

 

ההשקעה האחרונה של הקרן בישראל הייתה בחברת הסייבר ארמטיק, בחודש יולי האחרון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x