$
פרסום ושיווק

המסעדנים: "אי אפשר להושיב 20 אנשים על 50 מ"ר, ולשלם ארנונה על 500 מ"ר"

בדיון בוועדה לביקורת המדינה בכנסת, אמר מנכ"ל איגוד המסעדות כי "אין מודל כלכלי שיכול להחזיר את העסקים. הממשלה מניחה שעצמאים הם רמאים ובגלל זה צריך לוודא שהם לא מרמים". בעלת "חומוס אשכרה": "אני אלחם על פת הלחם שלי. אני לא רוצה לגמור את החיים שלי בזבל"

אורנה יפת 16:0926.10.20

"אין מודל כלכלי שיכול להחזיר את העסקים. בחורף לא נוכל להושיב אנשים בחוץ – לשלם ארנונה על 500 מ"ר עבור 20 אנשים?", כך אמר היום (ב')  שי ברמן מנכל איגוד המסעדות בדיון בוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת, על מצב המסעדנים.  

 

 

המסעדות עדיין סגורות מתוקף ההגבלות של הממשלה, ועל אף שגם איגוד המסעדות וגם מסעדנים חזקים ביחד הציגו לשרים מתווה לפתיחה מחודשת של פעילות המסעדות והברים, נראה כי לממשלה אין שום מתווה פתיחה באופק. בדיון העלו המסעדנים את המצוקה הכלכלית והקושי לשרוד.

 

שי ברמן מנכ"ל איגוד המסעדות והברים, אמר כי "תעשיית המסעדות נכנסה למשבר באמצע מרץ עם 14 אלף עסקים פעילים, ולאחר הסגר הראשון נותרו כ-12 אלף עסקים, וכיום קיימים בין 3,000 ל-4,000 עסקים, כאשר חלה ירידה בהיקף ההעסקה של כ-200 אלף עובדים ונשארו בענף כ-40 אלף עובדים".

 

בימים אלה מנסות המסעדות להשען על מערך משלוחים אך גם פה מתגלים קשיים. "העבודה באמצעות משלוחים היא בעייתית כי לא כל עסק מתאים לבצע פעילות זו", אמר ברמן.

 

 

שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות צילום: דנה קופל

 

המסעדנים טוענים כי 50% מתקציב הסיוע לעסקים לא הגיע ליעד כלל. "בהקשר זה, מענק החזרת עובדים מחל"ת הוא בעייתי כי לא ניתן לגייס עובדים שהם בחל"ת ואין מוטיבציה לחזור לשוק העבודה", הוסיף ברמן. "היציאה מהסגר השני היא מאתגרת יותר מהסגר הראשון מכמה סיבות. אנחנו לקראת החורף - במציאות הזו קשה להפעיל את העסק במודל כלכלי כי לא ניתן להושיב קהל בחוץ.

 

"סיבה שנייה היא מצב תזרימי קשה בהם נמצאים עסקים שמדממים אחרי חודשים ארוכים הפסדיים. משרד הבריאות מדבר על שיעור בדיקות חיוביות של 5 אחוזים ואנו כבר עומדים ביעד ולכן יש לפתוח את הענף, אבל לא מדברים איתנו אלא מדברים על פתיחה בתנאים של 10 לקוחות בפנים ו-20 בחוץ, ולפי המודל הזה חלק גדול מהענף לא יכול לפעול", אמר ברמן.

 

 

יו"ר הוועדה עפר שלח. "איפה משרד הבריאות" יו"ר הוועדה עפר שלח. "איפה משרד הבריאות" צילום: אלכס קולומויסקי

 

כדי להפעיל מסעדות נדרשים המסעדנים לרכוש חומרי גלם ומזון טרי ובשל המצב הספקיים דורשים מהם לשלם במזומן. אלא שמסעדנים רבים לא קיבלו את המענקים והפיצוי המגיע להן מהמדינה ונקלעו למצוקה תזרימית.

 

לדברי ברמן, "בנושא החזר הוצאות קבועות התוכנית של האוצר לפיצוי עסקים קבעה סף ירידה של 25% כתנאי לקבלת פיצוי ששונה בחודש מאי ל-40% ובחודש ספטמבר זה השתנה בחזרה ל-25% - השאלה מה קורה הלאה. יש בעיות קשות בעניין יישום התוכנית לקבלת פיצוי על מענקים קבועים וזה נובע מכך שנוצר סבך בירוקרטי, כי קיימת הנחת עבודה ממשלתית שעצמאים הם רמאים ובגלל זה צריך לוודא שהם לא מרמים. ברגע שזה משתלט על השיח מייצרים תוכנית לא בשביל לפתור בעיה ולהביא את הכסף מהר, אלא תוכנית תוך דאגה שלא תהיה רמאות - כך שיש להוציא אלפי שקלים לרואי חשבון על מנת שעסק יוכל להגיש בקשות מורכבות ומלאות נתונים ודוחות".

 

ברמן דרש גם שינוי בתשלום הארנונה: "יש לשנות את תשלומי הארנונה כי לא ייתכן שעסק של 500 מ"ר ישלם ארנונה על כל השטח כאשר מחייבים אותו להגביל את המקום ל-20 לקוחות שתופסים שטח של 50 מ"ר".

 

רותי תבור, הבעלים של "חומוס אשכרה" ברחוב ירמיהו בת"א, זעקה בדיון: "שמו אותנו בתחתית של התחתית של השפל. השפילו אותנו עד עפר. אני כל יום מתחילה את היום שלי עם 60 כדורים. יש לי גידול. עם מה אתמודד קודם: עם הפרנסה או הבריאות? בחיים שלי לא לקחתי מביטוח לאומי שקל אחד. מעולם. כי אני עובדת. מי מפצה אותי על כל האובדן הזה? העובדים והלקוחות זה כמו הילדים שלי. אני אלחם על פת הלחם שלי. אני לא רוצה לגמור את החיים שלי בזבל. אני מיואשת מהמערכת שלא מבינה את הכאב שלנו. מישהו מהם היה פעם בעל מסעדה? אני אמות מרעב. תנו לי לחזור לעבוד בקפסולות - אני לא רוצה תרומות, אני לא מהלוזרים".

 

יו"ר הוועדה, ח"כ עפר שלח, זעם על העדרות משרד הבריאות מהדיון: "הדיון שעסק בקריסת המסעדות היה מתסכל במיוחד. חמור מאוד בעיניי שמשרד הבריאות לא שלח נציג כדי לתת תשובות למסעדנים שדיברו בוועדה מדם ליבם. דרג מקבלי ההחלטות והדרג המבצע חייבים להפנים: צריך לייצר מציאות חדשה שבה אין מצב שלוקחים ענף וסוגרים אותו לחלוטין ולאחר מכן עוברים מ-0 ל -1. זה לא יעבוד ככה - זו גזירה שהציבור לא יכול לעמוד בפניה".

x