$
חדשות נדל

ועדת המכרזים של עמיגור תדון שוב בזכייה של חברה סינית במכרז להקמת בית דיור מוגן בנתניה

במכרז להקמת בית דיור מוגן בנתניה זכתה חברה סינית במחיר הנמוך בכ-17% מהאומדן; לאחר הזכייה הגישה חברת אסום שהגישה את ההצעה השנייה בגובהה עתירה לביהמ"ש בטענה כי לחברה הסינית אסור להתמודד במכרזים מסוג זה בישראל וכי ההצעה שהגישה נמוכה מהטווח שצוין במכרז

דותן לוי 14:4022.10.20

בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע כי ועדת המכרזים שקבעה את הזוכה במכרז של עמיגור לבית דיור מוגן בנתניה, תדון מחדש במחלוקות שהעלתה חברה ישראלית בנוגע להחלטה לאפשר לחברה סינית לזכות במכרז. ההחלטה התקבלה בעקבות הסכמת שני הצדדים, ולאור הסכמה זו גם נדחתה העתירה.

 

 

מדובר במכרז של חברת עמיגור להקמת בית דיור מוגן במגדל בן 25 קומות אשר יכלול 325 יח"ד ושטחי מסחר בקומת הקרקע. להצעה למכרז הוגשו 4 הצעות בהן הצעה של החברה הסינית "צ'יינה סיוויל אנג'ינירינג קונסטרקשן קורפריישן", ושל חברת אסום הישראלית.

 

האומדן לביצוע הפרויקט עמד על 106 מיליון שקל ולאחר פתיחת מעטפות המכרז התגלה, כי החברה הסינית הגישה הצעה של 88 מיליון שקל הנמוכה משמעותית מהאומדן ומההצעה הבאה אחריה של אסום שעמדה על 101 מיליון שקל. בעקבות ההצהרה על זכייתה של החברה הסינית דרשו באסום להורות על ביטול ההחלטה של ועדת המכרזים.

 

דיור מוגן דיור מוגן צילום: שאטרסטוק

 

הטיעון העיקרי שעולה מן העתירה הוא עניין עקרוני שמציף שוב לדיון את התחרות הבלתי אפשרית של הקבלנים הישראלים מול חברות בניה סיניות על פרויקטים קבלניים בישראל. לפי הטענות שעולות מן העתירה, אסור היה לחברה הסינית להתמודד למכרז מסוג זה היות והמסגרת החוקית שבמסגרתה היא יכולה לפעול בישראל היא במסגרת סיוע לחברות ישראליות "בעבודות הרטובות", וכי על המדינה שהינה צד לעתירה לעצור זאת.

 

בעתירה נכתב: "המסגרת החוקית שאיפשרה ליתן לחברות זרות לעבוד במדינת ישראל בתחום הבנייה הינה מצומצמת ביותר ומוגדרת בדין. במקרה שלפנינו ברור כשמש כי השתתפותה של המשיבה 4 במכרז, הייתה פסולה מבחינה רגולטיבית". עוד נטען, כי ההיתר שניתן לסינים הוא לבניית דירות מגורים כקבלני משנה ולא כחברות שמתמודדות במכרזים.

 

טיעון מרכזי נוסף שעלה בעתירה ונוגע לגופו של מכרז, מתייחס למחיר הזכייה. לטענת אסום, נקבע כי הסטייה המקסימלית מהאומדן שנקבע במכרז על סכום של כ-106 מיליון שקל היא 15%, בעוד שהסינים חרגו מהאומדן עם הצעה הנמוכה ממנו ב-17%. מהעתירה עולה, כי מדובר בהצעת הפסד שלא ניתן לה הסבר משכנע על ידי הסינים. כאשר נשאלו על ידי ועדת המכרזים בנוגע למחיר החריג אמרו הסינים, "לחברה יש שיקולים מסחריים כאשר ברצונה לחדור לשוק ולצבור מוניטין בישראל ולהרחיב פעילותה במיזמים עתידיים. לאור זאת החברה תמחרה במינימום את תקורותיה ורווחיה כך שהצעתם תהיה תחרותית מאוד ביחס למקובל בשוק".

 

גורם בהתאחדות הקבלנים אמר, כי בעוד בתחילת הדרך הסינים התמקדו בפרויקטים גדולים ובעבודות כקבלני משנה, כעת אנחנו רואים אותם מתמודדים על מכרזים חסרי כל ייחוד מבחינתם, כמו הפרויקט בנתניה ופרויקט נוסף להקמת גשר בת"א במסגרת פרויקט הרכבת הקלה. "אין בפרויקטים האלה שום מיוחדות הנדסית, הם מאד בנאלים ועדיין מצאנו אותם מתחרים וזוכים במחיר שאי אפשר להתחרות בהם. חשוב להבין שדווקא בעת הזו מדובר בכסף שחובה שיחזור לשוק הישראלי ובמקום זה מאפשרים לייצא אותו החוצה לסין".

 

צביקה דוד, יו"ר אגף תשתיות בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ וסגן נשיא התאחדות הקבלנים, מסר בתגובה: "לצערי חברת עמיגור, חברת הבת של הסוכנות היהודית, בחרה דווקא בימים אלו להעדיף לביצוע עבודותיה, בחברה סינית ולא בחברה ישראלית, מקומית, מנוסה וותיקה. דווקא עתה כשהמשק הישראלי מצוי במשבר כלכלי עמוק נתנה עמיגור ידה לפגיעה בתחרות שכן ידוע כי כלל החברות הסיניות הפועלות בישראל הינן קשורות וממילא חברות ישראליות לא יכולות להתמודד מול מעצמת סין בבואה להתמודד במכרזים בישראל. היה ראוי שחברות ציבוריות יתנו העדפה לתוצרת כחול לבן".

 

מעמיגור נמסר: "בית המשפט לא קבע שנפל פגם בהחלטת וועדת המכרזים והעתירה נמחקה. יחד עם זאת הקבלן קיבל הזדמנות לפנים משורת הדין להשמיע את טענותיו בפני וועדת המכרזים, אשר טרם קיבלה החלטה סופית בנושא, והפרויקט ממשיך על פי התכנון.

 

"עוד נציין כי המדינה היא זו אשר קיבלה החלטה שחברת הקבלן הסינית רשאית להתמודד במכרזי בניה בישראל ולהגיש הצעות במגוון פרויקטים במטרה להגדיל את היצע הדיור בישראל. הפרויקט בנתניה מיועד לאכלס קשישים בעלי זכאות לדיור ציבורי בדירות חדשות ואיכותיות ובמיקום נגיש, ככל שעלויות הבנייה יתייקרו בעקבות הצעות מחיר יקרות יותר, הדבר עשוי לפגוע בהוצאת הפרויקט אל הפועל.

 

"הפרויקט מופעל על ידי חברה בבעלות פרטית לחלוטין, אשר מעסיקה במקביל גם קבלנים ישראלים באתרים אחרים, ואף העותר עובד עם החברה בבניית מאות יח"ד בשני פרויקטים נוספים".

x