על רקע הביקורת על תפקוד רמ"י, המנהל עדיאל שמרון פורש מתפקידו
מתחילת השנה הצליחה רמ"י לסגור עסקאות למכירת קרקעות למגורים בהיקף של כ-17 אלף יח"ד בלבד. שמרון שימש בתפקיד בחמש השנים האחרונות. בכלכליסט נחשף כי עו"ד יעקב קווינט, מנהל רשות החברות שהיה בעבר היועמ"ש של רמ"י, הוא בין המועמדים להחליפו
על רקע ביקורת הולכת וגוברת על השיתוק ברשות מקרקעי ישראל, הודיע היום (ה') מנהל הרשות עדיאל שמרון על פרישתו לאחר יותר מ-5 שנים בתפקיד. כפי שנחשף בכלכליסט, עו"ד יעקב קווינט, מנהל רשות החברות שהיה בעבר היועץ המשפטי של רמ"י, הוא בין המועמדים להחליפו.
- מכה למנהל רשות מקרקעי ישראל: בית המשפט פסל את מינוי מקורבו למנהל מרחב ת"א בפעם השלישית
- בתמיכת חסידות גור, ליצמן יקדם את מינוי ינקי קוינט למנכ"ל רמ"י
- מנהל רמ"י: "אין צורך לדבר על הגדלת היצע הדירות, אנחנו כבר שם"
לצד קווינט, מי שגם לוטש ככל הנראה עיניים לתפקיד המתפנה הוא מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, שי באב"ד. משרד האוצר בתקופת באב"ד והשר כחלון שלט גם ברמ"י, ובאב"ד מכיר היטב את הכוח וההשפעה הטמונים שם. להערכת מקורבים, גם אריאל יוצר, לשעבר סגן הממונה על התקציבים באוצר שמחכה כעת לסיום הצינון כדי להתמנות למנכ"ל שותפות ישראמקו, עשוי לעשות מהר את דרכו חזרה למגזר הציבורי, במידה ויקראו לו לדגל. עוד שמות פוטנציאלים הם אורנה הייזמן-בכור, לשעבר מנכ"לית משרד הפנים ומשרד התשתיות והיום יו"ר נמל אשדוד וכן מרדכי כהן, מנכ"ל משרד הפנים.
מתחילת השנה שווקו קרקעות לבניית 17 אלף יח"ד בלבד
מתחילת השנה הצליחה רמ"י לסגור עסקאות למכירת קרקעות למגורים בהיקף של כ-17 אלף יח"ד בלבד, לעומת קרקע ל-27 אלף יח"ד בתקופה המקבילה ורחוק מאוד מיעדי הממשלה.
בעקבות הקמת הממשלה חזרה רמ"י למשרד השיכון לאחר 5 שנים במשרד האוצר. נוסף לקשיים בימי הקורונה והסגר והעזיבה הצפויה של המנכ"ל הדומיננטי, גם השינוי במדיניות הממשלתית, ובעיקר ביטול תוכנית מחיר למשתכן, תרם לשיתוק בפעילותו של מונופול הקרקעות הגדול של ישראל, המחזיק מעל ל-90% מהקרקעות במדינה.
השבוע, בעקבות תלונות רבות לגבי תפקודה של רשות מקרקעי ישראל במהלך תקופת הקורונה, התנהל דיון בוועדת פניות הציבור בכנסת בראשות ח"כ יעקב טסלר בה הוצגו הטענות שעלו נגד רמ"י. המסקנה העיקרית שעלתה מהדיון היא כי יש אי התאמה כמעט מוחלטת בין תפיסת נציגי רמ"י את איכות השירות שהם מספקים, לבין חווית הלקוחות שמנסים לקבל מהם שירות.
מנהל חטיבת השירות של רמ"י, נסים אברהם, אמר בישיבה כי הם ערים לבעיות ולקשיים של ציבור עו"ד ושל הלקוחות ולכן הם שמים דגש על ייעול תהליכים, הפחתת רגולציה ומערכות מידע. לפי נסים, הם עובדים כעת במתכונת חירום עם 20% של כוח אדם, בהתאם להנחיות נציבות המדינה. "הקורונה תפסה אותנו באמצע תהליך של החלפת מערכות מידע לסאפ. כרגע המערכות הן משנות ה-80. זה חייב אותנו להקדים את תוכניות העבודה שלנו בדגש על הקשר עם הלקוחות ולהפנות את הכל לאמצעים הדיגיטליים".
עו"ד אפריים גרינדינגר, אחד המתלוננים על רמ"י, אמר בכנסת כי "כל הדברים שהוצגו כאן לא עובדים, הדיגיטל לא עובד והמערכת הטלפונית לא עובדת. כשאני נכנס לדיגיטל ושולח פניה או שאני לא מקבל מענה או שהם לא רואים את המסמכים. יש תקלות במערכות אין מענה ואנחנו חיים עם זה ביום יום".
יו"ר הועדה יעקב טסלר אמר בדיון, "אני מבולבל, אני יכול לקחת את כל המכתבים שהגיעו אלינו ולומר שהציבור מבולבל, אתה מציג את הדברים כאילו הכל דבש, יש קצת בעיות אבל הכל זורם. המכתבים שקיבלנו זה אחרי מרץ, אז או שהציבור לא מכיר את המערכות שלכם, או שזה לא עובד כמו שצריך".
שמרון מסר היום: "לאחר כחמש וחצי שנים בתפקיד לאומי מאתגר, הודעתי לשר ולסגן השר המיועד על כוונתי להמשיך לאתגר הבא. אני שמח שעלה בידי לקדם את היעדים המשמעותיים של הרשות כפי שהוצגו בתכניות האסטרטגיות הרלוונטיות, לרבות ובעיקר הגדלה משמעותית של היצע הדיור והפיכת הרשות לשומרת הסף של קרקעות המדינה. אני מבקש להודות לרב ליצמן על שיתוף הפעולה במהלך החודשים האחרונים, לשר האוצר לשעבר משה כחלון על הגיבוי ולעובדי הרשות, שעושים מאמץ רב כדי להגביר את היקף שיווקי הקרקעות בישראל. הודעתי שאמשיך בתפקיד ככל שיידרש כדי לשמור על תפקודה התקין של הרשות".