הנציב רוזן: יש ליטול מעיריית אלעד סמכויות אכיפה של עבירות בנייה
השופט בדימוס ממליץ ליועץ המשפטי לממשלה ליטול סמכויות מעיריית אלעד לאחר שמצא כי תלונות על עבירות בנייה בעיר אינן מטופלות, וכי מזה זמן לא פועל בה "אף מפקח אחד לרפואה"
נלחמים בקורונה אך לא בעבירות הבנייה: נציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות, השופט (בדימוס) דוד רוזן, ממליץ ליועץ המשפטי לממשלה לפעול לנטילת סמכויות אכיפה בתכנון ובנייה מעיריית אלעד, לאחר שנתגלה כי מערכת האכיפה ברשות אינה מתפקדת כנדרש. כך עולה מתמצית ההחלטה שכתב רוזן שהתייחסה לעיר במרכז הארץ, כאשר הכוונה היא לאלעד.
- הפסד למועצת מבשרת ציון: ביהמ"ש דחה העתירה נגד תוספת הבנייה
- ראש עיריית אילת: "נעתור לבג"ץ לפתיחת העיר"
- "תושבי שכונות חזקות עושים שימוש בכוחם כדי למנוע את מימוש מגמות הציפוף בשכונותיהם"
על פי תלונה שהגישו תושב העיר והתנועה לאיכות השלטון לנציבות כנגד תובע הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעירייה וכנגד המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועץ המשפטי לממשלה בפרקליטות המדינה, עבירות בנייה רבות בוצעו בעיר אלעד בידיעות בכירים בעירייה שלחלקם אף היתה זיקה לעבירות. לטענתם, תלונות שהוגשו על ידי מספר תושבים בעיר למספר גורמי אכיפה בתחום תכנון ובנייה בעיר, מגובות במסמכים, לא נענו כראוי, ובמקרים מסוימים אף לא נענו כלל.
מבדיקת הנציב רוזן התברר כי במחלקה להנחיית תובעים מכירים את מצב הדברים, ואף נמסר כי לתלונה יש בסיס של ממש, אך הקושי לאכוף את העבירות נובע מהיעדר יכולת של גורמי הפיקוח. במהלך בדיקת הנציב הצטיירה תמונה חמורה ביותר בנוגע להתנהלות גורמי האכיפה בתחום התכנון והבנייה בעיר, ומרבית הטענות שהועלו בתלונה נמצאו מוצדקות. ל"כלכליסט" נודע כי בין התלונות שנבדקו היה בית כנסת שעשה שימוש בשטח ציבורי לטובת קיום חתונות ואירועים, וכי בעיריית אלעד לא מכהן מפקח בנייה אחד, ולאחר הפצרות של המחלקה להנחיית תובעים במשרד המשפטים, פרסמה העירייה מכרז אז לא מונה כל מפקח.
"בכל הנוגע לאכיפת דיני התכנון והבנייה בעיר בה מזה זמן אין אף מפקח אחד לרפואה, עובדה המשליכה ישירות גם על יכולתה של התביעה העירונית להתמודד עם תלונות תושבים וגורמים אחרים על הפרות חוק המתבצעות בה", כותב הנציב רוזן. "במצב בלתי נסבל שכזה, לתושב העיר הרואה עצמו נפגע מהפרת חוק כאמור, אין כתובת לפנות אלי, ותלונותיו נותרות כקול קורא במדבר".
עוד כתב רוזן כי "בעיר שורר לאורך תקופה ארוכה מעין ואקום באכיפת החוק, בבחינת 'בימים ההם אין מלך בישראל, איש הישר בעיניו יעשה'. ואקום זה פוגע בבסיס הסדר הציבורי, באופן התנהלות הרשות, ובעיקר ברווחת התושבים, שלמות קניינם, תחושתם וכלל זכויותיהם כאזרחים במדיה מתוקנת".
על רקע דברים אלו, הנציב ממליץ ליועץ המשפטי לממשלה ולמנהלת המחלקה להנחיית תובעים לעשות בכוחם על פי חוק, ולהניע הליך נטילת כוחות האכיפה מן הוועדה המקומית בעיר, לגוף שיוחד לכך.
מעיריית אלעד נמסר בתגובה: "הוועדה מתפקדת כפי שנדרש וכראוי, ובשנים האחרונות נרשם שיפור משמעותי מאוד בעבודתה. אכן, במשך תקופה היה מחסור בכוח אדם בתחום הפיקוח, בין היתר כתוצאה מתנאי שכרם של אנשי הפיקוח. לאחר מכרז שפורסם שלוש פעמים נקלט כוח אדם נוסף לצוותי הפיקוח ובתקופה האחרונה לאחר קליטת המפקחים החדשים נרשמה התקדמות רבה בעבודת האכיפה. צר לנו שבעלי אינטרסים צרים פועלים כל העת להכפיש את העיר אלעד. לעצם הטענה, אנחנו מדינה אחת ונשמח לקבל סיוע בנושא, כפי שביקשנו מספר פעמים ולא בוצע עד עכשיו".