הפסד למועצת מבשרת ציון: ביהמ"ש דחה העתירה נגד תוספת הבנייה
ביהמ"ש דחה עתירה שהגישה המועצה המקומית מבשרת ציון נגד החלטת ועדת הערר לאשר הקלות שקיבלו יזמים להקמת שכונה בת 900 יחידות דיור במקום 750 שמאושרות בתוכנית. ראש מועצת מבשרת ציון: "נערער לעליון"
ניצחון ליזמים: בית המשפט המחוזי בירושלים דחה עתירה שהגישה המועצה המקומית מבשרת ציון כנגד החלטה להוסיף יחידות דיור בתחומה. המועצה עתרה לביטול החלטת ועדת הערר שניתנה לפני כחודש ומאפשרת את הרחבת הבנייה בשכונת מגורים חדשה ביישוב, מ-750 ל-900 יחידות דיור.
- מבשרת ציון עתרה לבית המשפט נגד הוספת יחידות דיור בשטחה
- הקבלנים ניצחו את ראש המועצה: מבשרת ציון תנפיק היתרי בנייה ל-900 דירות
- כחלון מנסה לכפות בניית 750 דירות במבשרת ציון, בניגוד לעמדת הוועדה
על פניו מדובר בהחלטה נקודתית שנוגעת רק לתוספת של 150 יחידות דיור ביישוב קטן יחסית, אלא שמשמעותה הרחבה יותר נוגע למתח בין השלטון המקומי לשלטון המרכזי.
למרות כוחם והשפעתם של ראשי הערים על התכנון בתחום שיפוטם, כוח זה עדיין נבלם אל מול רצון הממשלה לבנות ולהגדיל את היצע הדיור. במועצה המקומית מבשרת ציון מבהירים כי יגישו ערעור לבית המשפט העליון על ההחלטה.
מדובר בחטיבת קרקע בבעלות המדינה, הממוקמת ממערב לשכונת מעוז ציון ב' במבשרת ציון, בו פעלה בעבר מגרסה של מחצבת הקסטל ומכאן שמה - שכונת המגרסה. את הקרקע שיווקה רשות מקרקעי ישראל במכרזי "מחיר למשתכן", בהם זכו במאי 2017 חברות הנדל"ן: חיים זקן, קוטלר עדיקא, ארזים, מצפה הראל יזמות ועלואל, להקמה של 750 יחידות דיור בסך הכל. לאחר הזכייה, הגישו היזמים בקשות להיתרי בנייה הכוללים תוספת של 150 דירות במסגרת הקלות שבס, כך שסך הכל יינתנו היתרי בנייה ל-900 יחידות דיור.
העדר תשתיות ומבני ציבור
המועצה התנגדה לאישור תוספת הדירות, וזאת בשל היעדר תשתיות תחבורה ומבני ציבור. על רקע ההתנגדות, אישרה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה הראל את הוצאת ההיתרים ליחידות המאושרות, אך דחתה את הבקשה להקלות. היזמים לא ויתרו והגישו ערר על החלטת הוועדה המקומית, כאשר בסוף אפריל האחרון קיבלה וועדת הערר את טענותיהם ואישרה גם את ההקלות.
המועצה המקומית מבשרת ציון לא אהבה את החלטת וועדת הערר והגישה עתירה לבית המשפט המחוזי לביטול ההחלטה לאישור ההקלות, אותה כינתה "בלתי סבירה בעליל המהווה התערבות בוטה וחסרת תקדים של וועדת הערר בהחלטות של הוועדה המקומית".
מבשרת ציון טענה בעתירה כי ועדת הערר התבססה על נתונים שגויים לפיהם בכל יחידת דיור יתגוררו 3.5 נפשות בממוצע, בעוד המספר הנכון הא 4 נפשות למשק בית. כמו כן הוועדה המחוזית לא בחנה מעולם את השפעת תוספת 150 יחידות הדיור על התחבורה ועל מבני הציבור על השכונה ועל מבשרת ציון בכלל. עוד נטען כי הסתמכות וועדת הערר על חוות דעת מטעם היזמיות ולא על חוות דעתה של מהנדסת המועצה, הינה בלתי סבירה.
לטענת מבשרת ציון, נימוק וועדת הערר כי קיימת הצדקה תכנונית לאישור ההקלות בכך שתוספת היחידות תממש את מדיניות הממשלה, הוא שגוי, מאחר וגם מינהל התכנון תומך בביטול מוסד ההקלות בדגש על הקלות שבס. (הקלות שמאפשרות לרשות המקומית לאשר לבקשת היזם תוספת של 15%-20% ממספר הדירות, מבלי להזדקק לאישור הוועדה המחוזית).
שופט בית המשפט המחוזי בירושלים עודד שחם דחה את העתירה, בנימוק כי הטענות שהעלתה המועצה, נידונו בוועדת הערר שהחליטה לדחותן וכי לא מצא לנכון להתערב בהחלטת וועדת הערר. עוד נימק שחם את החלטתו כי התוכנית נבחנה תכנונית על ידי הוועדה המחוזית ונמצאה ראויה. שחם הוסיף כי טענת המועצה להעדר מבני ציבור הועלתה בשלב מאוחר, ואינה עולה בקנה אחד עם הצהרותיו של ראש המועצה יורם שמעון כי לא ייאפשר בנייה עד הקמת כביש חמד - החוצבים.
את חמשת היזמים ייצגו עו"ד ענר חפץ ממשרד יגאל ארנון ושות', עו"ד אבי פורטן ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות', עו"ד רונן ירדני ממשרד המבורגר עברון, עו"ד צח פולק ועו"ד יריב בר דיין.
ראש המועצה המקומית מבשרת ציון יורם שמעון מסר כי "לא נוותר ונגיש ערעור על ההחלטה לבית המשפט העליון. אנחנו נאבק בכל הכלים החוקיים שעומדים ברשותנו כך שעד שלא יונחו תשתיות שכוללות פתרונות תחבורה ומוסדות ציבור, לא תיבנה שכונת המגרסה. נעשה כל שביכולתנו למנוע הקמת שכונות כלואות שלא ניתן להגיע אליהן ולצאת מהן. את המדינה מעניין רק בנייה למגורים, ולא התשתיות. עכשיו בנינו שכונת של 500 יחידות דיור במבשרת ועדיין אין תקציבים למעונות יום ולגני ילדים, אבל את המדינה זה לא מעניין, העיקר שבנו יחידות דיור".