בלעדי לכלכליסט
סטנלי פישר מתקרב לדירקטוריון בנק הפועלים: ISS ואנטרופי ממליצות עליו
נגיד בנק ישראל לשעבר זוכה לתמיכת שתי חברות הייעוץ, להבדיל ממתחריו לתפקיד. אנטרופי מעדיפה את ח"כ עיסאווי פריג' בתפקיד הדח"צ על פני הדירקטורית המכהנת דליה לב
חברת הייעוץ האמריקאית ISS וחברת הייעוץ הישראלית אנטרופי ממליצות לבעלי המניות בבנק הפועלים לבחור בנגיד בנק ישראל לשעבר, פרופ' סטנלי פישר לכהן כדירקטור בבנק, כך נודע ל"כלכליסט".
- הטריגר, סטנלי פישר
- הלקח מפרשת פישר: הגיע הזמן לשנות את השיטה לבחירת דירקטורים בבנקים
- מרב מיכאלי לסטנלי פישר: "השעה מועמדותך לדירקטוריון בנק הפועלים"
"בתפקידו כנגיד בנק ישראל הייתה לפישר השפעה חיונית על תגובת הכלכלה הישראלית למשבר 2008 והוא אף כונה 'המבוגר האחראי' של צוות המדיניות הכלכלית של ישראל. כך שניסיונו הרב בתחום יכול לתרום באופן משמעותי לדירקטוריון בנק הפועלים", נכתב במסמך של ISS.
"פישר מביא עימו נסיון עשיר בתחום הפיננסי והבנקאי ובעיקר יכול להשיא ערך גבוה בהתנהלות מול המשבר המקומי והגלובלי הצפוי", נכתב במסמך של אנטרופי.
בעלי המניות של בנק הפועלים צפויים להתכנס בשבוע הבא ולבחור בארבעה דירקטורים (שניים מתוך שלושה מתמודדים על תפקיד דירקטור רגיל, ושניים מתוך שלושה מתמודדים על תפקיד דח"צ). לפחות שניים מתוך הארבעה שייבחרו יהיו דירקטורים חדשים. ההערכות הן כי אם פישר ייבחר, הוא עשוי בהמשך להוביל מהלך בדירקטוריון לבחירתו כיו"ר הבנק.
להמלצת ISS השפעה משמעותית על התוצאות. משקלם של בעלי המניות הזרים בפועלים מוערך בכ־15% מכלל בעלי המניות, וחלק גדול מהם מסתמך על המלצות ISS. ממקרי העבר בבחירות בבנקים אחרים ללא גרעין שליטה, התוצאה הסופית של הבחירות זהה להמלצות ISS, היות והזרים מצביעים כמעט כקול אחד לפי ההמלצה. כך היה למשל בבחירות שנערכו באחרונה לדירקטוריון בנק לאומי, שם גבר פרופ' ידידיה שטרן על פני דורית סלינגר, בדומה להמלצת חברת הייעוץ.
באשר למוסדיים הישראלים, הם מחזיקים ב־28% ממניות בנק הפועלים. אנטרופי מייעצת רק לכ־10% מבעלי המניות בבנק, רובם בתי השקעות וקרנות נאמנות. זאת, לאחר שרשות שוק ההון הובילה מהלך לפיו הגופים עליהם היא מפקחת לא יסתמכו על המלצות אנטרופי.
מבין ההמלצות של אנטרופי מפתיע לגלות כי חברת הייעוץ העדיפה את המועמד ח"כ עיסאווי פריג' על פני דליה לב, המכהנת כיום כדח"צית. זו אינה החלטה טריוויאלית, היות ולרוב חברות הייעוץ מעדיפות המשך כהונה של דירקטורים קיימים, על פני החלפתם.
"פעלנו במתן המלצה בהתאם לאיזון המגדרי והאיזון המגזרי, השווים בעינינו בערכם. להערכתנו, הבנק צריך לפעול בהתאם לכללי ממשל תאגידי הדוקים, שכוללים, בין היתר, את גיוון הדירקטוריון", נכתב בהמלצת אנטרופי. דרכה של לב בבחירות הללו לא הייתה חלקה. במקור, הוועדה למינוי דירקטורים לבנקים ללא גרעין שליטה כלל לא בחרה בה כמועמדת. רק בהמשך, לאחר שנפסלה מועמדותה של אירה סובול, בשל זיקה שיש לה לבנק הפועלים, ניאותה הוועדה להציג את מועמדותה של לב לבחירה לקדנציה נוספת.
פריג' מילא תפקידים עם אוריינטציה כלכלית בזמן כהונתו כחבר כנסת מטעם מרצ, בהם ממלא מקום בוועדת הכספים וחבר ועדת כבל, שדנה בהתנהלות המערכת הפיננסית במתן אשראי ללווים הגדולים. במערכת הבנקאית מציינים כי הוא התאפיין בגישה עניינית ומקצועית ולא פופוליסטית בנושאים פיננסיים.
למרות זאת ולמרות המלצת אנטרופי, בפני פריג' עומד אתגר, היות והוא מתמודד על כיסא הדח"צ מול שתי דירקטוריות מכהנות, רונית אברמזון ולב, ומכיוון ש־ISS ממליצה לבחור בשתיהן על פניו. "ממוצע ותק דירקטור בבנק הפועלים עומד על חמש שנים בלבד, מה שמעלה את הצורך ביציבות", כתבה ISS.
בנוסף למינוי דירקטורים, תתבקש אסיפת בעלי המניות של בנק הפועלים להצביע בנוגע לתוכנית התגמול של יו"ר הבנק ראובן קרופיק, שהחליט להקטין את עלות שכרו ב־15% לעומת שכר היו"ר הקודם ערן ז"ל וכן לאשר את תוכנית השכר של המנכ"ל הנוכחי דב קוטלר. עלות השכר השנתית של השניים עומדת על כ־2 מיליון שקל כ"א. שתי חברות הייעוץ ממליצות להצביע בעד תכניות התגמול, אולם ב־ISS מציינים שהיו מעדיפים שלפחות חלק משכרו של קרופיק יהיה תלוי ביצועים.