$
משפט

פרסום ראשון

נשיאת העליון הודיעה על נוהל לטיפול בתי המשפט למשפחה בניכור הורי

הוראות הנוהל שייכנסו לתוקף בעוד שבועיים וחצי קובעות לוח זמנים מקוצר למקרים שבהם ילדים מוסתים על ידי אחד ההורים כלפי האחר. הנוהל יהיה בתוקף למשך שנה, שבמהלכה ייבחנו השלכותיו

ליטל דוברוביצקי 22:5808.10.20

בסוף החודש הטיפול בסוגיית הניכור ההורי ייעשה על פי נוהל אחיד לכלל בתי המשפט לענייני משפחה ברחבי הארץ. ב-25 באוקטובר ייכנסו לתוקף הוראות נוהל (הוראת שעה) של נשיאת העליון אסתר חיות הנוגעות לטיפול של בתי המשפט לענייני משפחה בהליכים דחופים "המעלים חשש לפגיעה במוגנות של ילדים בשל אלימות כלפיהם, בשל היותם עדים לאלימות בין הוריהם, וכן להבטחת קשר בין הורים לילדיהם" (ניכור הורי - ל"ד).

 

 

בניכור הורי הכוונה היא למצב שבו ילדים להורים גרושים מסרבים לפגוש את אחד ההורים בגלל הסתה ומניפולציות שמפעיל ההורה האחר שאיתו הם מתגוררים. כיום הורה שנמצא בנתק מילדיו ומבקש סיוע מבית המשפט עובר מסלול ארוך, שבו מוגשת בקשה ליישוב סכסוך ומתנהל הליך גישור שנמשך 60 יום. נכון להיום, רק אם ההליך נכשל, הבקשה עוברת לשופט.

נשיאת העליון אסתר חיות נשיאת העליון אסתר חיות צילום: עמית שאבי

 

 

עו"ד דוד טובול עו"ד דוד טובול צילום: אוראל כהן

 

מטרת הנוהל שקבעה חיות היא להתוות מסגרת זמנים שתבטיח מתן מענה ראשוני, מהיר ויעיל לבקשות לסעד דחוף או לסעד זמני במקרים מתאימים, על פי שיקול דעת השופט. זאת, משום שלממד הזמן השפעה מכרעת על היכולת לקיים התערבות יעילה בבעיות הנוגעות למוגנות ילדים ולקשר שבין הורים לילדיהם הקטינים ובשל החשש הגדול לשלומו ולהתפתחותו הרגשית התקינה של הילד.

 

הנוהל קובע כי במקרים כאלה בית המשפט יקבע דיון במעמד הצדדים לא יאוחר מ-14 יום ממועד הגשת הבקשה. על יישום הנוהל הופקדו נשיאי בתי משפט השלום או סגניהם, אשר ידווחו על כך מעת לעת למנהל בתי המשפט ובאמצעותו לנשיאת בית המשפט העליון. הנוהל ייכנס לתוקפו כהוראת שעה למשך שנה שבמהלכה ייבחנו השלכותיו.

 

באוגוסט האחרון חשף כלכליסט עתירה לבג"ץ שהוגשה נגד מנהל בתי המשפט בדרישה לקבוע בהקדם נוהל אחיד ושוויוני לטיפול בניכור הורי, שיהיה תקף בכל בתי המשפט לענייני משפחה בארץ.

 

בבית המשפט לענייני משפחה במחוז תל אביב החליטו לפני כמעט שנתיים לזרז את ההליך על ידי מינוי "שופט מוקד" - שיקבל לטיפולו את כלל ההליכים שעניינם ניכור הורי. השופט בתל אביב הוא ארז שני, שהוציא בשנה האחרונה כמה פסקי דין בתחום.

 

בעתירה שהוגשה באוגוסט נטען באמצעות עו"ד דוד טובול, חבר מחוז מרכז בלשכה ועו"ד הילה יחזקאל ממחוז הדרום כי יש לקיים שוויון ואחידות, כך שיוטמע מודל כלל־ארצי לטיפול בנושא. היום, כאמור, פירסמה חיות נוהל אחיד לטובת רווחתם של הילדים.

x