משרד הבריאות: נאפשר יצוא קנאביס רפואי ל-3 חודשים
סגן שר הבריאות הגיע להסכמות עם רוב מגדלי ויצרני הקנאביס הרפואי שהתחייבו לשמור על מלאי מקומי זמין והורדת מחירים. קיש: "הצעד מיידי ומבוסס על אמון עם השוק. אם נגלה שחברות הקנאביס משחקות עימנו, נעצור את היצוא"
משרד הבריאות הודיע היום (א'), כי יאפשר יצוא קנאביס רפואי לתקופה של 3 חודשים, עד מעבר התקציב. היצוא יתאפשר מיידית רק לחברות שהתחייבו בפני משרד הבריאות למלאי זמין והורדת מחירים עבור 66 מוצרים הנמכרים למטופלים הישראלים.
- "לא מצאתי חברה עם המודל שרציתי, אז הקמתי אחת"
- הסתדרות הרוקחים: "נוריד עד 7% מעמלת מכירות הקנאביס"
- חברת טכנולוגיית הקנאביס גמאסרט יוצאת להנפקה בת"א
המוצרים שהחברות ייצאו יהיו רק אלה שמאושרים לממכר גם בישראל, שהמלאי שלהם למטופלים הישראלים גבוה, ושמחירם למטופלים הישראלים יעמוד על מחיר אחיד של 140 שקל למוצר עבור מטופל מעל גיל 21, ועל 100 שקל למוצר עבור מטופל מתחת לגיל 21.
נתוני משרד הבריאות מראים כי מחירי הקנאביס הרפואי נעים כיום בטווח ממוצע של בין 750 ל-2,000 שקל לחודש, בהתאם לצריכת המטופל. סגן שר הבריאות יואב קיש התחייב בפני המטופלים כי חלק מטיפולו בתחום יכלול הורדת מחירים.
המהלך הונע על ידי קיש שאחראי במשרד על הנושא. זאת שלאחר שלא נענה על ידי משרד האוצר לקבל 100 מיליון שקל, אותם דרש לקידום היצוא תוך סבסוד מוצרי הקנאביס הרפואי עבור המטופלים.
קיש אמר לכלכליסט: "היצוא הוא מיידי ומבוסס על אמון עם השוק. אם נגלה שחברות הקנאביס משחקות עימנו, נסגור את האפשרות לייצא. הגענו להסכמות עם רוב השחקנים שמחזיקים ברוב המלאי בשוק והוא תקף ל-3 חודשים עד למעבר התקציב הקרוב, שאנו פועלים שיכיל את דרישתנו לתחום, ובכך ירחיב את היצוא למוצרים נוספים. חשוב להדגיש שהיינו במגע עם כלל השחקנים ואיפשרנו לכולם להשתתף, אבל רק מי שהבטיח מלאי זמין למטופלים הישראליים לצד הורדת מחיר יוכל לייצא. המהלך עצמו נעשה ללא משרד האוצר, כי אי אפשר לחכות, וחשוב להתחיל להניע את היצוא".
בין החברות שהגיעו להסכמות עם סגן השר קיש ויוכלו להתחיל בייצוא בהנחה וישיגו התקן הנדרש במדינות היעד (EU-GMP), נמצאות החברות הציבוריות: שיח, קנדוק בבעלות אינטרקיור הציבורית, פנאקסיה, טוגדר פארמה, תיקון עולם קנביט, ויוניבו. ובין החברות הפרטיות, B.O.L פארמה, מדיקיין ובטר.
יצוא הקנאביס התאפשר לאחר שקיש העביר בדצמבר 2018 תיקון לפקודת הסמים המסוכנים שאפשר לממשלת ישראל לאשר היצוא בינואר 2019. לאחר אישור הממשלה החל גל של כניסת חברות קנאביס לבורסה שהוביל החברות לשווי שיא מצרפי של כ-5 מיליארד שקל עד סוף המחצית הראשונה של 2019.
משרד הבריאות סירב להחיל את היצוא בשל אי קבלת תקנים מספיקים בנושא, ולאחר שנכנס לעימות מול הספקים המקומיים, שסירבו לשתף עימו פעולה והיכנס לתלם הרפורמה שהמשרד הוביל בתחום.
יש לציין, כי לצד הסבירות הגבוהה לזריקת המרץ שהתחום יקבל בבורסה, רוב החברות עדיין לא מוכנות ליצוא ונעדרות רישום מוצרים בארצות היעד, ואינן מצוידות בתקנים הנדרשים בהן. בנוסף, היצוא יתאפשר כאמור רק למוצרים שיבטיחו מלאי זמין בארץ, דבר שידרוש זמן לטובת הגדלת אפשרויות הייצור, בהנחה ויהיה ביקוש למוצרים.
"משרד הבריאות לא יכול להחזיק את היצוא כבן ערובה לגחמותיו"
אסי רוטברט, ממייסדי פנאקסיה ישראל, שהיתה הראשונה להציע כבר בינואר האחרון לסבסד מוצרים מקומיים תמורת יצוא מוצריה שאינם במחסור, אמר לכלכליסט: "היצוא יאפשר לנו להוריד את מחירי מוצרינו למטופלים הישראליים ולהמשיך את יישום התוכנית העסקית העיקרית של פנאקסיה ביצוא בשלב הראשון לאירופה".
אבל לא כל החברות התלהבו מהודעת משרד הבריאות. שתיים מהן אף בולטות בהיעדרותן ממתווה ההסכמות עם משרד הבריאות: פארמוקן הציבורית, ובזלת פארמה, המחזיקה את מפעל הקנאביס הרפואי הגדול בישראל.
מאיר אריאל, מנכ"ל בזלת פארמה, אמר לכלכליסט: "משרד הבריאות לא יכול להחזיק את היצוא כבן ערובה לגחמותיו, ודבר זה יתברר בקרוב בעתירה שהגשנו לבג"ץ. אבל בגדול מדובר בספין וישראבלוף, שהרי החברות יכוונו את מוצריהן האיכותיים יותר ליצוא, שם יוכלו לקבל מחירים גבוהים יותר עבורם, וישאירו את התוצרת הבעייתי יותר עבור המטופלים הישראלים, שייפגעו מהמהלך, וימים יגידו".
המטופלים קיבלו גם הם את ההודעה ברגשות מעורבים. דנה בראון, יו"ר עמותת מטופלי הקנאביס הרפואי, אמרה לכלכליסט' כי "מדובר במהלך ל-3 חודשים בלבד. חובה כבר עתה לוודא כי עם תום ה'מבצע' יימצא פתרון לטווח ארוך, ושהמטופלים לא יופקרו שוב להאמרת מחירים. חשוב לזכור כי ישנן חברות שאינן משתתפות במהלך ומוצריהן אינם חלק ממנו, מה שמותיר מטופלים רבים עדיין ללא פתרון. אמנם כל צעד להקלה על העול הכלכלי שהשיתה רפורמת הקנאביס של משרד הבריאות על החולים הקשים ביותר של מדינת ישראל הוא מבורך, והעמותה מודה למאמציו של סגן שר הבריאות קיש בנושא, אבל יש צורך להמשיך בהורדת המחיר ולטווח ארוך וקבוע".