ביה"ד הרבני הגדול ביטל קנס שהוטל על עו"ד בחופשת לידה שביקשה לבטל דיון
עורכת הדין ששהתה בחופשת לידה, פנתה ימים ספורים לאחר הלידה לבית הדין הרבני האזורי בפתח תקוה בבקשה לדחות מועד דיון שנקבע לצדדים בתיק בו היא מייצגת את הבעל; בעקבות כך היא ננזפה ונקנסה על ידי הדיין. דייני ביה"ד הרבני הגדול הפכו את ההחלטה וקבעו כי אין לקבוע דיונים במהלך חופשת לידה
ביה"ד הרבני הגדול בירושלים ביטל קנס בסך 2,000 שקל לטובת המדינה, שהוטל על עורכת דין שביקשה מספר ימים לאחר שילדה לדחות דיון שנקבע מראש בבית הדין הרבני האזורי. זאת, לאור העובדה שילדה לידה סבוכה.
מפסק הדין עולה כי עורכת הדין ששהתה בחופשת לידה, פנתה ימים ספורים לאחר הלידה לבית הדין הרבני האזורי בפתח תקוה בבקשה לדחות מועד דיון שנקבע לצדדים בתיק בו היא מייצגת את הבעל. בעקבות כך היא ננזפה על ידי הדיין, שאף חייב אותה בהוצאות אישיות לטובת אוצר המדינה בסך 2,000 שקל וקבע כי היא חסרת תום לב מפני שהיה עליה לדעת שהיא בחופשת לידה.
- סוכן ביטוח יקבל בחזרה את רישיונו למרות שהוא מואשם בקבלת דבר במרמה
- שיימינג בגלל כפפות ומסכה: עובד פיצרייה תובע את ניקול ראידמן ב-280 אלף שקל
- "דוחות 'כנפי משק' פוברקו, שומרי הסף כשלו 15 שנה וסמנכ"ל הכספים עסק בשיווק"
הדיין קבע כי "ענין הלידה לא נפל על ב"כ הבעל כרעם ביום בהיר". עוד קבע כי מדובר בדיון הוכחות שהוקצה לו זמן רב כמקובל, זמן שיכול היה להיות מוקדש לבעלי דין נוספים הממתינים למועד לדיון ואינם מקבלים מענה מספק עקב העומס על היומן. "אילו הייתה ב"כ הבעל פונה לבקש את דחיית הדיון מבעוד מועד, ניתן היה לקבוע בתאריך שהתפנה דיון בתיק אחר ולהועיל לבעלי דין אחרים", קבע הדיין .
מנגד, טענה עורכת הדין בפני הדיין כי ילדה לידה קשה וסבוכה לאחר אשפוז ממושך, לאור זאת ובהתאם לעובדה כי היא מטופלת בתינוקת קטנה, מבקשת היא לדחות את מועד הדיון.
ההחלטה הובאה לידעתו של עו"ד יוסף ויצמן, המשנה לראש לשכת עורכי הדין, שהתנדב להגיש ערעור על פסק הדין. בערעור העלה את הטענות בדבר תום הלב של האישה, שרצתה לתת את השירות הטוב ללקוח, ולא צפתה שהלידה שלה תסתבך, וכן טען שלא ניתן לחייב עו"ד בהוצאות אישיות, בדין יחיד, מבלי שיקבעו דיון לשמוע את טענותיו.
נקבע מועד לשמיעת הערעור, ומשום שעו"ד ויצמן שהה בבידוד, התייצב עו"ד אבי אטיאס, חבר ועד מחוז ירושלים המתמחה בדיני משפחה, שטח בפני בית הדין הגדול את טענות הערעור ודרש כי יינתן פסק דין עקרוני בנושא.
בשבוע שעבר הוציאו הדיינים, הרב שלמה שפירא, הרב אברהם שינדלר והרב ציון לוז-אילוז פסק דין המונה 57 עמודים, בו קיבלו את ערעור עורכת הדין וביטלו את הקנס שהטיל עליה הדיין היחיד. בית הדין הגדול קבע כי אין לקבוע דיונים במהלך חופשת לידה, גם לא בהסכמה. עוד נקבע כי חיוב הוצאות יוטל על בעל דין ולא על בא כוחו. "חיוב על ב"כ יקבע רק במקרים יוצאי דופן. המקרה שלפנינו אינו יוצא דופןף ומשכך אין לחייב בהוצאות את ב"כ הבעל שהיא שליח, אלא את המשלח". כמו כן נקבע כי "אין אפשרות הלכתית להטיל חיוב ממוני אלא בשלושה". כלומר, נקבע כי לא ניתן להטיל הוצאות על עורך דין אלא בפני שלושה דיינים ולאחר שהתרו בו.
עו"ד יוסף ויצמן מסר בתגובה: "אני סבור שנעשה עוול חמור לעורכת הדין שהייתה בחופשת לידה, הייתה לי את הזכות לקחת אחריות כנבחר ציבור ולייצג אותה אישית בבית הדין הרבני הגדול, וזכיתי בהחלטה תקדימית שעושה סוף להטלת הוצאות אישיות על עורכי דין שנלחמים על פרנסתם. זהו אחד הרגעים המרגשים בעבודתי הציבורית".