$
דעות

דעה

אדוני ראש הממשלה! ישראל נחלה כישלון חרוץ בהגנה על הנפש שלנו

ראש מטה המאבק של הפסיכולוגים הציבוריים דורשת מיליארד שקלים לשיקום מערך בריאות הנפש עוד היום. כי הסגר יחלוף, החיסון יימצא והקורונה תדעך. אבל בלי טיפול מיידי, הנפש תמשיך לדמם זמן רב, והמחיר יהיה כבד לאין ערוך

ירדן מנדלסון 14:0614.09.20
אדוני ראש הממשלה,

אני מניחה שאינך יודע מי אני, ומעולם לא שמעת את שמי, אף שאני מייצגת יותר מ-5,000 פסיכולוגים שעובדים אצלך בשירות הציבורי - מתוך 14,000 כיום בישראל. כבר שנתיים אנחנו מתדפקים על דלתות הממשלות והפקידות שלך, ונפגשים עם צמרת משרד הבריאות, משרד העבודה והרווחה, משרד החינוך, וראש לשכה זה או אחר. לכולם אמרנו אותו דבר - וזאת עוד טרם פרוץ משבר הקורונה: מערך שירותי בריאות הנפש במדינת ישראל נמצא במשבר חמור שלא היה כמותו, זה שנים שהוא סובל מתת-תקצוב כרוני, ולנו אין יכולת לעמוד בביקוש. על אחת כמה וכמה במצב שיצר משבר הקורונה, ובו לצד ההיבטים הכלכליים והבריאותיים משתרך שובל ארוך של השלכות על בריאות הנפש: חרדה, דיכאון, מצוקות קיומיות עד לרמה של אובדנות - ומי יודע מה עוד טומן לנו העתיד בהקשר זה.

 

 

משבר הקורונה הוא נפשי לא פחות משהוא כלכלי ובריאותי. כמו שידעת לדאוג לעצמאים, להעביר להם פעימות כספיות ברמה המשפחתית, אני פונה אליך היום ואומרת לך - עייפתי. עייפתי מלהסביר למקבלי ההחלטות מדוע טיפולים פסיכולוגיים הם זכות בסיסית, שאמורה גם לפי סל הבריאות להינתן בחינם לכל אחד, בדיוק כמו גישה לרופא המשפחה. עייפתי מלהסביר לעיתונאים ולפוליטיקאים מדוע הזרמת משאבים למערך שירותי הנפש הוא תנאי מקדים ליכולתה של החברה הישראלית להתאושש ולשקם את עצמה ממשבר הקורונה.

 

 

משבר הקורונה מאיץ משברים נפשיים משבר הקורונה מאיץ משברים נפשיים צילום: shutterstock

 

 

אף לא אחד מהאנשים שפגשנו - ופגשנו רבים, האמן לי - לא עשה את הדבר הנכון ביותר, והוא לקדם את הפתרון הפשוט שיפתור לכולנו את הבעיות: הזרמה מיידית של תקציב שנתי צנוע של מיליארד שקל לטובת מערך בריאות הנפש של כולנו: של תינוק בן 3 המשתקם מסרטן בעין ימין והטיפול הפסיכולוגי שלו הופסק כי אין תקציב; של הילדה עם תסמונת דאון שהוכתה במעון בשבוע שעבר, וכולנו נחשפנו לסיפורה, ומטופלת מבלי שפסיכולוג יהיה בתמונה כי אין תקציב; של נזי, ילד בן חמש מעיר בדואית, שעבר תאונת דרכים קשה ובעקבותיה אובחן כסובל מפוסט-טראומה וממתין כבר 8 חודשים לטיפול כי אין תקציב; לנטע, בת 27, שהגיעה למיון פסיכיאטרי לאחר אירוע דיסוציאטיבי של פלשבק על אונס בילדותה ונשלחה לביתה כי "אין מסוכנות", בלי הפניה לאופציה טיפולית כלשהי, למרות שהיא חוששת להיות לבדה; של ראובן, בן 25, שפוטר מעבודתו בעקבות הקורונה, איבד במקביל את אביו ונמצא כרגע במצב נפשי קשה. הוא לא עובד, לא מתפקד, ומחכה כבר חודשים לטיפול.

 

אדוני ראש הממשלה, זו כבר לא החצר האחורית שלנו – זו החצר הקדמית! זה חלון הראווה שדרכו אנו רואים את החברה הישראלית במלוא הזדקקותה. ובמצב זה מגיע עכשיו הסגר השני, שבמובנים רבים לא יהיה שונה מהותית מהחודשים שקדמו לו - חודשים של עלייה מזדחלת במספרים, של הנחיות סותרות, של ניסיונות להכחיש את המציאות המשוגעת שסביבנו וניסיונות להמשיך בחיים נורמליים. עכשיו המציאות בחוץ וחיי היומיום שלנו יחזרו להיות בהלימה מלאה – הם יתלכדו למציאות שבה כבר ברור שהמלך הוא עירום, שאין פתרונות קסם, שאין כלי התמודדות בסיסיים.

 

רבות נכתב על ההתמודדות של מדינת ישראל עם הקורונה. מתי ההתמודדות היתה טובה, מתי פחות, לאילו מהנושאים התכוננו יותר ולאילו פחות. אבל על דבר אחד אין עוררין – מדינת ישראל נחלה כישלון חרוץ בהגנה על הנפש שלנו, כישלון חרוץ בהבנת המשמעויות הנפשיות של מגיפה עולמית, כישלון חרוץ בקריאת מפת האיומים הנפשיים שאורבת לכל אחד מאיתנו מעבר לפינה, כי המשאבים מדולדלים, הביקוש גדל, ונקודת האל-חזור - שממנה לא נצליח לאושש את מערך בריאות הנפש - כבר מעבר לפינה.

 

זה הזמן לחשבון נפש, להקצאת מיליארד שקלים לאלתר ולהחלטה שאת הסגר הזה עושים אחרת:

• דואגים לתיווך רגשי לאוכלוסייה. לא רק מסרים מפחידים, אלא כלים לתמיכה חברתית וקהילתית. צרפו לקבינט הקורונה פסיכולוגים, שיסייעו בהבנת הפעילות הדרושה בבתי החולים הכלליים ובקופות החולים, במסגרות החינוך ובשוק העבודה.

• מגייסים בצו 8 לפחות 500 פסיכולוגים למערך הציבורי, על מנת לתת מענה מיידי לעלייה בפניות, ובנוסף מתקצבים שעות נוספות לעובדים הקיימים.

• מכריזים על מצב חירום בתחום מערכות בריאות הנפש: מפעילים מערך צוותי החירום; מפעילים פסיכולוגים קליניים בקהילה למניעת אבדנות; מאיישים את כל מחלקות הקורונה, המחלקות הפנימיות, חדרי המיון והמלוניות בפסיכולוגים רפואיים ושיקומיים; מקיימים מעקב נפשי שבועי למאושפזי הבית; פותחים מוקד 24/7 לשוהים בבידוד ומוקד נוסף למובטלים המבקשים להסתייע בפסיכולוגים תעסוקתיים; מתגברים את מערך הפסיכולוגים החינוכיים, שמלווים את צוותי החינוך והתלמידים; מאיישים חמ"ל משותף לשירותי הרווחה ולפסיכולוגים, במענה למשפחות ופרטים במצוקה או סובלים מאלימות; מוציאים הנחיה מיידית לתמיכה נפשית בצוותים הרפואיים, שעובדים בעומס יתר, שכן רמות החרדה, הדיכאון והאובדנות בקרב הצוותים הרפואיים צריכה להדאיג את כולנו. בלעדיהם הרי אין מי שיילחם בפן הגופני של המגיפה.

• ומסירים חסמים בירוקרטיים!

 

 

זה הזמן לפתוח את שערי מערכת בריאות הנפש לחברה הישראלית. זה הזמן לשקם את מערך בריאות הנפש, כי אם לא נעשה זאת היום - הסגר יחלוף, החיסון יימצא והקורונה תדעך. אבל הנפש תישאר פצועה, ובלי טיפול מיידי היא תמשיך לדמם עוד זמן רב, והמחיר שנשלם כולנו יהיה גבוה וכבד לאין ערוך.

 

הכותבת היא ראש מטה המאבק, פורום הפסיכולוגים למען פסיכולוגיה ציבורית

x