ישראל ובחריין סיכמו על כינון יחסים דיפלומטיים מלאים
ישראל ובחריין הודיעו על כינון יחסים רשמיים, לאחר שיחה שבה השתתפו נשיא ארה"ב טראמפ, ראש הממשלה נתניהו והמלך חמד בן עיסא. נתניהו: "זה עידן חדש של שלום", טראמפ: "גם חיילים נהדרים כבר עייפים ממלחמות". באמירויות בירכו, החתימה - כבר בשלישי הקרוב
הסכם שלום נוסף: ישראל ובחריין הודיעו הערב (יום שישי), בהצהרה משותפת עם ארצות הברית, על כינון יחסים דיפלומטיים רשמיים - כחודש לאחר ההכרזה על כינון היחסים עם האמירויות. נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, אמר בתדרוך לכתבים כי "גם חיילים נהדרים כבר עייפים ממלחמות. הם התעייפו".
טראמפ הוסיף: "אני מרגיש שמשהו מאוד חיובי יכול לקרות גם עם איראן. אני יכול לראות הרבה דברים טובים קורים גם עם הפלסטינים". לפי הבית הלבן, ההסכם עם בחריין ייחתם ביום שלישי הקרוב, במקביל להסכם עם איחוד האמירויות, במעמד שרי החוץ של שתי המדינות וראש הממשלה בנימין נתניהו.
- קושנר פנה לפלסטינים: "לא ויתרנו עליכם"
- הפסגה בבחריין: שיתוף הפעולה הכלכלי יחכה
- בחריין גילתה את מצבור הנפט הגדול ביותר בשטחה מאז 1932
נתניהו עצמו פרסם הודעה בנושא: "אזרחי ישראל, אני נרגש לבשר לכם שהערב נגיע להסכם שלום נוסף עם מדינה ערבית נוספת, עם בחריין. זה מצטרף להסכם השלום ההיסטורי עם איחוד האמירויות. זה לקח לנו 26 שנים להגיע מהסכם השלום השני עם מדינה ערבית להסכם השלום השלישי, וזה לקח לנו לא 26 שנים אלא 29 יום להגיע להסכם השלום בין המדינה הערבית השלישית למדינה הערבית הרביעית - ויהיו עוד".
לדבריו, "זה עידן חדש של שלום. שלום תמורת שלום. כלכלה תמורת כלכלה. אנחנו השקענו בשלום במשך שנים ארוכות ועכשיו השלום ישקיע בנו, יביא להשקעות גדולות מאוד לכלכלת ישראל וזה חשוב מאוד. כל ההסכמים הללו נעשים על-ידי עבודה מאומצת מאחורי הקלעים במשך שנים, אבל הם הגיעו לכלל מימוש על-ידי העזרה החשובה של ידידנו נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ואני מבקש להודות לו ולצוותו על העזרה החשובה הזאת. עידן חדש - שלום תמורת שלום".
מלך בחריין, חמד בן עיסא אל חליפה, הדגיש לאחר ההכרזה את חשיבות ההגעה להסכם שלום כולל עם הפלסטינים, וציין את תפקידה של ארה"ב בתהליך השלום במזרח התיכון. יועצו המדיני, חאלד בן אחמד, אמר כי "ההסכם הוא הדרך הטובה ביותר להבטיח את זכויות הפלסטיניים". לדבריו, "ההסכם מעביר מסר אל העם בישראל, שלפיו שלום כולל עם הפלסטינים הוא הדרך הכי טובה והאינטרס האמיתי למען עתידם".
הפלסטינים, מנגד, תקפו את בחריין על ההגעה להסכם עם ישראל. דובר חמאס, חאזם קאסם, אמר כי "משמעות נירמול היחסים היא שבחריין מצטרפת כשותפה לעסקת המאה, שמהווה מתקפה על העם הפלסטיני". גורם באש"ף כינה את נרמול היחסים עם ישראל כ"בגידה בסוגיה הפלסטינית", ובכיר בג'יהאד האיסלאמי אמר כי "מלך בחריין וממשלתו פועלים לפי הנחיות וצווים אמריקניים".
ההצהרה המשותפת של ארה"ב, ישראל ובחריין על כינון היחסים בין האחרונות -
Joint Statement of the United States, the Kingdom of Bahrain, and the State of Israel pic.twitter.com/xMquRkGtpM
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) September 11, 2020
באיחוד האמירויות מסרו לאחר ההסכם: "ברכות לממלכת בחריין ולישראל על החלטתן לכונן יחסים דיפלומטיים מלאים. מדובר בהישג היסטורי משמעותי נוסף, שיתרום המון ליציבות ולשגשוג באזור".
נשיא מצרים א-סיסי הצטרף גם הוא למברכים: "הצעד החשוב הזה יוביל ליציבות ושלום באזור המזרח התיכון, ויסייע להשיג פתרון הוגן וקבוע לסוגיה הפלסטינית. אני מודה לכל מי שלקח חלק בצעד ההיסטורי הזה".
"פריצת דרך היסטורית לשלום נוסף"
יועצו הבכיר של נשיא ארה"ב, ג'ארד קושנר, הודיע שההסכם כולל גם פתיחת שגרירויות הדדית בשתי המדינות. בהודעה משותפת לארה"ב, בחריין וישראל נכתב: "נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, מלך בחריין חמד בן עיסא אל חליפה וראש הממשלה בנימין נתניהו שוחחו היום והסכימו על כינון יחסים דיפלומטיים מלאים בין ישראל לבחריין".
"זו פריצת דרך היסטורית לשלום נוסף במזרח התיכון", נמסר עוד. "פתיחת דיאלוג ישיר וקשרים רשמיים בין שתי החברות הדינמיות והכלכלות המתקדמות הללו ימשיך את השינוי החיובי במזרח התיכון, ויגדיל את היציבות, הביטחון והשגשוג באזור".
בהודעה נכתב גם כי ארה"ב מודה לבחריין על אירוח "הסדנה הכלכלית" במנאמה, בירת בחריין, שדנה בפיתוח הכלכלי ברשות הפלסטינית - ללא נציגי הפלסטינים. בהודעה נכתב גם כי הצדדים ימשיכו במאמציהם להגיע לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני "שיאפשר לעם הפלסטיני למלא את מלוא הפוטנציאל שלו".
לאחר ביקור המשלחת הישראלית והאמריקנית באיחוד האמירויות בשבוע שעבר, ביקר בבחריין יועצו הבכיר של נשיא ארצות הברית, ג'ארד קושנר, ונפגש עם המלך חמד בן עיסא. לפי הדיווחים שפורסמו אז בבחריין, בפגישה המלך שיבח את איחוד האמירויות על "המאמצים להשיג פתרון צודק וכולל שיביא לפלסטינים את הזכויות הלגיטימיות שלהם ויכונן שלום קבוע באזור".
קושנר ביקר גם במדינות נוספות במפרץ, כחלק מהמאמצים להשיג תמיכה ערבית רחבה להסכם הנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות, ולצרף מדינות נוספות להסכם. מלבד בחריין, הוא הגיע גם לסעודיה ונפגש שם עם יורש העצר מוחמד בן סלמאן. סוכנות הידיעות הסעודית דיווחה אז כי קושנר ובן סלמאן שוחחו על הסיכויים לשלום במזרח התיכון, ועל החשיבות של חידוש המשא ומתן בין הפלסטינים לישראל.
רק אתמול הודיע נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, כי מדינה נוספת צפויה להצטרף בקרוב לנורמליזציה עם ישראל. עם זאת, הוא לא נקב בשמה של המדינה. לדבריו, "אתם תשמעו על מדינות נוספות שיצטרפו בתוך פרק זמן קצר יחסית. יכול להיות שלום במזרח התיכון".
טראמפ הוסיף כי "אני חושב שבסופו של דבר יהיו בהסכם לא מעט מדינות. גם הגדולות הולכות להיכנס. דיברתי עם מלך סעודיה, רק התחלנו את הדיאלוג. הם ייכנסו בסופו של דבר". עם זאת, שגרירות סעודיה בוושינגטון לא השיבה לשאלה אם נציג מטעמה ישתתף בטקס החתימה בבית הלבן. שלשום הודיע קושנר כי סעודיה תאפשר לכל הטיסות מישראל לעבור בשטחה.
הרב מארק שנייר, שמייעץ למלך בחריין, אמר ל-ynet בחודש שעבר כי בחריין תהיה המדינה הבאה בתור שתנרמל את היחסים עם ישראל. לדבריו, "אני לא יכול לחשוב על מדינה במפרץ או מנהיג ערבי במפרץ שמוכנים ורוצים את ההכרה בישראל כמו מלך בחריין, ואני גם לא חושב שיש מנהיג כמו מלך בחריין שכל כך מגיעה לו הכרה על המאמצים לקדם את השלום".
נזכיר, כי לאחר ההודעה על ההסכם בין ישראל לאיחוד האמירויות, אמרו ראש הממשלה בנימין נתניהו וגורמים אמריקנים רבים כי מדינות נוספות יצטרפו למעגל השלום. בנוסף לבחריין, מועמדות נוספות הן עומאן - שבה נתניהו ביקר לפני כשנתיים - וסודן, שהשנה החלה בקידום יחסים עם ישראל.
כל מי שעוסק ביחסים של ישראל עם מדינות המפרץ תמיד ראה בבחריין את אחת המדינות הראשונות שיסכימו לכונן קשרים עם ישראל, אך בכל פעם שנראה שהבחריינים יוציאו לאור את הקשרים החשאיים עם ישראל הם חטפו רגליים קרות. בישראל קיוו שאחרי האומץ שהפגין מנהיג איחוד האמירויות מוחמד בן זייד - והתגובות החיוביות יחסית בעולם הערבי - בחריין תהיה הבאה בתור.
ההסכמים עם איחוד האמירויות ובחריין ייחתמו ביום שלישי הקרוב בבית הלבן. בראש המשלחת הישראלית יעמוד ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואת הצד האמירתי ייצג שר החוץ עבדאללה בן זייד, אחיו של יורש העצר מוחמד בן זייד - השליט בפועל של האמירויות.
במסגרת ההסכם שהוכרז לפני כחודש, והושג בתיווך אמריקני בשיחות שלפי דיווחים נמשכו 18 חודשים, איחוד האמירויות הסכימה לנרמל את היחסים עם ישראל בתמורה להשעיית תוכנית הסיפוח הישראלית. בהמשך נחשף ב"ידיעות אחרונות" שכחלק מההסכם, או לפחות כנספח צדי אליו, מקודמת גם עסקת מכירה של מטוסי הקרב החמקניים F-35 לאמירויות, בנוסף לכלי נשק מתקדמים אחרים.