$
מחפשי עבודה

אחת ולתמיד - האם משתלם להיות נחמדים בעבודה?

מחקר חדש מבית הספר למנהל עסקים ברקלי באוניברסיטת קליפורניה מצא את התשובה לשאלה שמטרידה את החוקרים כבר שנים, מי מצליח להתקדם יותר בעבודה - הבחורים הטובים או דווקא ה'מניאקים'

שירות כלכליסט 15:0009.09.20
מי מצליח להתקדם יותר בעבודה - הבחורים הטובים או דווקא ה'מניאקים'? השאלה הזו מטרידה את מוחות החוקרים כבר שנים, ועכשיו, מחקר חדש גורס שלא באמת משתלם להיות מניאק בעבודה. ההנחה בדרך כלל היא שכל המנהלים הבכירים הגיעו לתפקיד בזכות שימוש בטקטיקות שכוללות לא מעט נרקסיזם ואפילו מנה גדושה של אכזריות. יתרה מכך, ההערכה הרווחת היא שאותם אנשים מצליחים הם אסרטיבים ומלאי ביטחון עצמי שיודעים לשכנע ולתמרן כדי להתקדם. אך בעוד שטיפוסים מסוג זה מייצרים דמויות פופולאריות בסדרות טלוויזיה, במציאות מתברר שזה לא עוזר להתקדם בקריירה.

 

מחקר חדש שנערך בבית הספר למנהל עסקים ברקלי האאס באוניברסיטת קליפורניה מצא שהתנהגות של מניאק או נטיות אגואיסטיות לא מעניקות יתרון בקידום הקריירה. המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי PNAS, ניסה לגלות מה מצב הקריירה של אנשים שנויים במחלוקת לאורך תקופה של 14 שנים. החוקרים ציינו כי הופתעו לגלות עד כמה הממצאים היו זהים בכל דוגמה.

 

"הופתעתי מהעקביות של הממצאים. ללא קשר לאדם שנבדק או להקשר הכללי, לא היה יתרון לחוסר נעימות בתחרות על כוח – אפילו לא בארגונים עם תרבות תחרותית ולא מתפשרת יותר", כתב פרופסור קמרון אנדרסון מברקלי האאס.

 

המחקר הזה מספק הצצה לדפוסי האישיות השונים בהם נתקלים במקומות העבודה. החוקרים ערכו למעשה שני מחקרים שבהם השתתפו סטודנטים לתואר ראשון ולתואר שני במנהל עסקים במספר אוניברסיטאות, במסגרתם עקבו אחריהם יותר מעשור לאחר מכן כדי לראות כיצד התקדמו במקום העבודה.

 

החוקרים בחנו נושאים כמו כוח, דרג ותרבות ארגונית, ועובדים אחרים בחברות התבקשו לספק הערכה של ההתנהגות של אותו אדם במקום העבודה. המחקר מצא שאנשים שהוגדרו כאנוכיים, מרושעים ואגרסיביים לא התקדמו יותר מאנשים שנחשבו לאדיבים, נדיבים ומהימנים.

 

למעשה, תכונות מסוימות שהוצגו כבר בתחילת הקריירה הובילו את האנשים שאוחזים בהן למסלולים דומים: "אנשים שהיו חברותיים, אנרגטיים ואסרטיביים יותר בימי הלימודים שלהם (מוחצנים) הגיעו לדרגות כוח גבוהות יותר בעבודה בשנים לאחר מכן, בעוד שאנשים שהיו אנוכיים, לוחמניים ומרושעים יותר לא הגיעו לרמות הכוח הללו, ללא קשר למגדר, גיל, מוצא, נושא התואר, תרבות ארגונית, תעשייה וממוצע ציונים".

 

המחקר הגדיר אנשים כמניאקים בהתבסס על "חמש התכונות הגדולות" (Big Five Inventory) שמודדות תכונות אישיות כמו פתיחות לחוויות, מצפוניות, מוחצנות, נוירוטיות ונעימות. החוקרים ערכו כאמור שני מחקרים, כשבאחד מהם לא בדקו את הקשר בין כוח וחוסר נעימות, אך בשני חקרו בצורה עמוקה יותר את הדרכים בהם אנשים סוללים את דרכם לפסגה.

 

מי מתקדם יותר בעבודה הנחמדים או ה'מניאקים'? מי מתקדם יותר בעבודה הנחמדים או ה'מניאקים'? צילום: שאטרסטוק

במחקר הזה כללו את ההערכות של עובדים אחרים במשרד. המחקר הזה התמקד ב"התנהגות אגרסיבית שולטת או שימוש בהפחדות, התנהגות פוליטית או יצירת בריתות עם אנשים בעלי השפעה, התנהגות שיתופית או עזרה לאחרים, והתנהגות הולמת או מקצוענות בעבודה".

 

אף שאין מתכון סודי שמבטיח עלייה בסולם הדרגות, דבר אחד שמתגלה הוא שאנשים שנתפסים כלא נעימים כן מקודמים לתפקידים בכירים, דבר שלפי אנדרסון עלול ליצור בעיות. "החדשות הרעות הן שארגונים כן מציבים אנשים לא נעימים בעמדות מפתח באותה תדירות שהם ממנים לתפקידים הללו אנשים נעימים", הסביר. "במילים אחרות, הם מאפשרים למניאקים להשיג כוח ושליטה באותו שיעור כמו כל אדם אחר, אפילו שהם עלולים לעשות נזק רציני לארגון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x