בלעדי לכלכליסט
קוברובסקי שלא הצליח לרכוש את שופרסל רוצה להיות יו"ר
אל התפקיד הנחשק של יו"ר שופרסל מצטרפים מועמדים חדשים: רוני קוברובסקי מנכ"ל קוקה קולה לשעבר נכנס למרוץ. הוא יתמודד מול היו"ר הנוכחי מאוריסיו ביאור שהביא אדוארדו אלשטיין ומול יפתח רון טל יו"ר חברת החשמל
הקרב על הדירקטוריונים של חברות ללא גרעין שליטה מגיע לשופרסל. הרשת הקמעונאית הגדולה הפכה לפני חודש באופן סופי לחברה ללא גרעין שליטה לאחר שדסק"ש שבשליטת אדוארדו אלשטיין מכרה את מניותיה בחברה, 26% האחרונים.
- יפתח רון טל מקדם את מינויו ליו"ר שופרסל
- רצים לסופרמרקטים: זינוק של 67% ברווחי שופרסל ברבעון השני
- קניות מרחוק: יו"ר שופרסל שהה כחצי שנה בארגנטינה
כיו"ר החברה מכהן הדירקטור מטעם אלשטיין מאוריסיו ביאור שמעוניין להמשיך בתפקיד. מולו מתייצב, כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", יו"ר דירקטוריון חברת החשמל יפתח רון טל בו תומכים ככל הנראה הראל ופסגות. ל"כלכליסט" נודע כי רוני קוברובסקי, מנכ"ל קוקה קולה לשעבר, מתמודד גם הוא על תפקיד היו"ר. שני שמות נוספים שהועלו כמתמודדים הם יו"ר כלל ביטוח דני נוה שלא יתמודד, וחזי אופיר ששימש דירקטור בשופרסל.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי קוברובסקי ניהל לפני כחצי שנה מו"מ יחד עם צבי ויליגר בעל השליטה בויליפוד, לרכוש את חבילת המניות של אדוארדו אלשטיין בשופרסל (26%). המו"מ לא הבשיל לעסקה בשל פערי מחיר ובסופו של דבר מכר אלשטיין את המניות בבורסה. ויליגר וקוברובסקי אף טסו לניו יורק לצרף משקיעים לעסקה. לאחר שזו לא הבשילה, מנסה עכשיו מנכ"ל קוקה קולה לשעבר להיכנס לחברה כיו"ר בדלת האחורית.
רון טל מצד אחד מנהל מגעים מול שר האנרגיה יובל שטייניץ להשלים קדנציה נוספת, רביעית עד 2022, כיו"ר חברת החשמל. במקביל הוא פועל להיבחר בשופרסל. אסיפת בעלי המניות שעדיין לא זומנה אבל תיערך לקראת סוף השנה, אמורה לבחור בשני דירקטורים שיכנסו במקומם של דיאנה אלשטיין ודורון כהן מנכ"ל דסק"ש שעזבו, ואשר ייצגו את דסק"ש ואלשטיין. הדירקטור השלישי מטעמו של אלשטיין, מאוריסיו ביאור, החליט שלא לפרוש. והוא כאמור, מעוניין להמשיך בתפקידו כיו"ר.
חלום של כל מנהל: חברה ללא גרעין שליטה
כיום מכהנים בדירקטוריון שופרסל ארבעה דח"צים, אלדד אברהם, גדעון שור, מיכל קמיר ומיקי בר חיים. הארבעה מהווים את ועדת האיתור של החברה למינוי הדירקטורים ואברהם עומד בראשה. בצעד תקדימי ומעניין הם פנו לגופים המוסדיים השונים להציג את מועמדיהם לתפקיד. רוב הגופים העבירו שמות. המועד האחרון הוא השבוע הבא. הוועדה תבחר שני שמות מהרשימה שתקבל, כשגופים מוסדיים שימצאו רבב מבחינתם באחד המועמדים - יוכלו לפעול לפסילתו מהרשימה. שני השמות שתבחר הוועדה יומלצו על ידי הדירקטוריון לאסיפת בעלי המניות, כשרוב הגופים המוסדיים קיבלו עליהם את כללי המשחק והתחייבו לתמוך בהחלטת הוועדה גם אם היא מנוגדת להמלצתם.
איילת בן עזר (אחותה של מנכ"לית בנק לאומי לשעבר רקפת רוסק עמינח), רן גוטפריד וביאור הם הדירקטורים היחידים שאינם דח"צים ויכולים לכהן כיו"ר. דח"צ לא יכול לכהן כיו"ר ודב"ת יכול אבל ללא שכר. אליהם יצטרפו שני הדירקטורים החדשים שימונו במקום אלו של אלשטיין. כל אחד מהם יוכל לכהן כיו"ר. כהונתו של ביאור מסתיימת בפברואר. אבל הדירקטוריון לא מתכוון להגדיל את מספר הדירקטורים מעבר לשמונה כך שהבחירה בשני דירקטורים תהיה גם חשבונו של ביאור, אם לא יכלל ברשימה הנבחרת. עוד נקודה מהותית: הוועדה של הדח"צים תסמן ותמליץ על אחד הדירקטורים כיו"ר ועל השני כדירקטור רגיל.
התפקיד של יו"ר שופרסל קורץ לבכירים בשוק ההון. מדובר בחברת הקמעונאות הגדולה ביותר בארץ, עם שווי שוק של מעל 6 מיליארד שקל. התפקיד מספק רשת של קשרים עם ספקים ולקוחות. הרשת היא גם בעלת חברת כרטיסי אשראי משל עצמה, רשת פארם, ובעיקר: 2.4 מיליון שקל היתה עלות השכר של ביאור ב־2019. בנוסף מקבלים יו"רים בחברה אופציות בשווי מיליוני שקלים נוספים.
יו"ר בחברה ללא גרעין שליטה הוא חלום של כל מנהל. בלי השקעה כספית כלשהי הופכים לאיש החזק במערכת. בלי בעל שליטה ש"מבלבל את המוח", היו"ר הוא זה שמתווה אסטרטגיה, אחראי על ההנהלה ומנווט את עסקי החברה. הדוגמה הטובה ביותר היא אברהם ביגר ש"השתלט" על פז דרך תפקיד היו"ר ומוביל אותה כרצונו.
אירוע שונה מעט מתרחש כשהמנכ"ל המכהן בחברה הוא דומיננטי. איציק אברכהן נתפס כמי שהוביל את שופרסל למעמדה היום. במקרה כזה למנכ"ל יש יכולת לפעול מאחורי הקלעים, להביע את דעתו ואם החברה רווחית ועושה ביצועים יפים, המוסדיים יבחרו בו.
המועמדים מנהלים קמפיין בגופים המוסדיים
שופרסל נסחרת בשיא: 6.17 מיליארד שקל. הרווח הנקי שלה במחצית הראשונה של 2020, כשהיא נישאת על כנפי משבר הקורונה שהזניק את הכנסות החברות בקמעונאות המזון, זינק ל־170 מיליון שקל לעומת 96 מיליון במחצית המקבילה ב-2019, ו־268 מיליון שקל ב-2019 כולה. ההכנסות זינקו גם הן ל־3.7 מיליארד שקל.
ההצלחה מיוחסת לאברכהן, שבשיחות פרטיות מביע תמיכה בלתי מסויגת בביאור ורואה בו שותף לדרך. אברכהן מסרב בכל תוקף להתייחס להליך הבחירה. "ביאור נותן לו לעבוד. יש מנכ"לים שבמקרה שלא נותנים להם לעבוד עם יו"ר שהם רוצים הם מסוגלים לשים את המפתחות וללכת", אמר ל"כלכליסט" גורם בשוק ההון המכיר היטב את החברה.
ביאור הובא לחברה על ידי אלשטיין ונקודה זו עלולה להיות לו לרועץ, אם כי הוא הקפיד לכל אורך כהונתו לפעול עצמאית גם בניגוד לדעתו של אלשטיין. לאחר ששהה בתקופת הקורונה חצי שנה בארגנטינה התחייב ביאור, כך נודע ל"כלכליסט", בפני מוסדיים עמם נפגש, כי יעבור לגור בארץ אם ייבחר.
לעומת זאת, המצדדים ברון טל וקוברובסקי טוענים כי מנכ"ל חזק זקוק ליו"ר דירקטוריון חזק, שיאתגר אותו ויידע לעמוד מול חלק מההחלטות שלו. רון טל נחשב למקושר מבין השלושה. קוברובסקי לעומתו, הוא בעל ידע משמעותי בתחום המזון, מתקופת כהונתו כמנכ"ל של חברת ענק בקנה מידה ישראלי שכוללת מחלבה ואת חברת משקאות הגדולה ביותר.