בדיקת כלכליסט
LG Velvet: סמארטפון יפה, אבל לא ממש אופה
הוולווט הוא מכשיר שמיועד לשוק הביניים אך מחירו עומד על כ-2,300 שקל. המכשיר קוסם בעיקר לחובבי הצילום ב-ASMR, השאר אולי יעדיפו להשקיע את כספם במכשיר אחר
- Mi10: הסמארטפון החדש של שיאומי מספק תמורה מעולה למחיר
- סמסונג גלקסי Flip Z: הסמארטפון המתקפל מוכיח שהרעיון עובד
- פוקו F2 פרו: שובו של קוטל מכשירי הדגל
עיצוב ומבנה: יפיוף אמיתי
שלא יהיו אי הבנות, לטעמי, הוולווט הוא המכשיר היפה ביותר כיום בשוק הסמארטפונים. הוא מעוצב לעילא ולעילא. הוא מעודן ומרשים ולא דומה לשום מכשיר אחר למרות שמבחינת תצורה אין כאן שום דבר מקורי. אבל לפני הכל אתן את הביקורת השלילית היחידה שיש לי על חיצוניותו. יש לו מסך אדג'. זאת אומרת ששוליו משתפלים בצדדים. אני לא אפסיק לומר זאת - מדובר בתצורת מסך שהיחידים שנהנים ממנה הם היצרנים. זאת מפני שהם יכולים כך להגדיל באופן מלאכותי את שטח הפנים של המכשיר. כך או כך, מדובר ברעה חולה מכיוון שרוב האפליקציות לא מותאמות לתצוגה מעין זו ולא פעם גורמות לבעיות ממשק. אבל נעזוב את זהבינתיים ונתמקד בכל השאר.
LG השקיעה רבות בעיצוב של הוולווט וזה ניכר לעין. איכות הבנייה גבוהה מאוד ביחס למכשירים שמיועדים לשוק הביניים. השלדה מבוססת על מתכת מבריקה שמשתלבת היטב עם החיפוי האחורי והמסך מקדימה. אין כאן ולו שמץ של מרווח דרכו יכולים להשחל גרגירי אבק או חול. וזה מצוין. אגב המכשיר נושא בתקני IP 68 ו-MIL-STD 810 G. במילים אחרות מדובר במכשיר קשוח שאמור להתמודד היטב עם כל סוג של התעללות, אך בינינו לא הייתי ממליץ לכם לקחת אותו לשבוע שדאות בשטח - הוא כנראה כן יסבול קצת מכך. המכשיר שלנו מגיע בצבע לבן פנינה מקסים שרגיש מאוד למשחקי אור ומעניק שפע צבעים בהתאם לזווית בה מחזיקים את המכשיר.
זכוכית המסך והגב כנראה מוקשחת אך לא על ידי קורנינג. לפחות לא מצוין כך בשום מקום. עם זאת היא נראית עמידה למדי. בפעם היחידה שהמכשיר החליק ונפל משולחן קצת מבולגן הוא שרד זאת יפה וללא שום פגיעה ניכרת לעין. מצלמת הסלפי ממוקמת במגרעת דמויית דמעה שלא מכבידה על שטח הפנים של המסך. מאחור, מערך הצילום ממוקם בחלקו השמאלי של הגב אך למעט העדשה העיקרית כל שאר החיישנים והעדשות ממוקמים בתוך הגוף ולא בולטים כלל. גם העדשה הראשית אינה בולטת יתר על המידה. זאת אומרת שהוא לא מתנדנד מצד לצד כמו מלח שיכור אם אתם מנסים להקליד כשהוא מונח על גבו.
הוולווט אינו הסמארטפון הדק ביותר שתמצאו עם 7.9 מ''מ, אך הוא רחוק מלהרגיש מגושם. חלוקת הכפתורים היא כדלקמן: כפתור כיבוי מצד ימין, שני כפתורי ווליום משמאל ומתחתם כפתור ייעודי להפעלת האסיסטנט של גוגל שניתן למפות מחדש לשימושים אישיים. מגירת הסים נמצאת בחלק העליון כאשת בתחתיתו תמצאו שקע אוזניות, שקע טעינה ואת שבכת הרמקול. ישנו רמקול נוסף שמוחבא באיזור האפרכסת. בסך הכל מדובר במכשיר נעים לתחושה ומגע, הוא לא כבד מדי עם 180 גרם אך עדיין נהנה ממסך מרשים בגודלו.
ממשק ותצוגה: מסך מעולה וצבעוני
נתחיל מהמסך. מדובר בפאנל POLED שלו שטח תצוגה של 6.8 אינץ', קטן רק ב-0.1 אינץ' ממסך הנוט 20 אולטרה של סמסונג. זהו אחד המסכים היפים שראיתי השנה בסמארטפון. הצבעים מלאים וחיים והוא יהיה מסוגל לנפק צבעים שיגרמו אפילו לחד הקרן המתוק ביותר שתמצאו להיראות דהוי. הרזולוציה עומדת על 1,080 על 2,460 פיקסלים. אך בינינו אין שום דרך להבדיל בין איכות התצוגה למסך 2K שמורכב בדגמים הבכירים יותר. מנגד זה יחסוך לכם חיי סוללה. רמת הבהירות טובה וקל מאוד להשתמש בו באור שמש ישיר. בקיצור, מדובר ביחידת תצוגה מרשימה שמקומה גם במכשירי פרימיום אם LG תרצה להוסיף דגם כזה עם מעבד חזק יותר. אגב פריסת המסך מבוססת על פורמט קולנועי שמצמצם באופן ניכר את הפסים השחורים מלמטה ולמעלה בדיוק כמו במכשירי סוני החדשים. היתרון הוא שזה מאפשר לשמור על מבנה צר יותר ללא ויתור של שטח הפנים של המסך.
הממשק לעומת זאת אינו מיוחד בשום צורה. מדובר באותו ממשק ש-LG מציידת בו את המכשירים שלה בשנים האחרונות. הוא אינו הגרוע ביותר שתמצאו וייאמר לזכות היצרנית שהוא פחות מפורט משנים עברו. זאת אומרת שקל יותר למצוא הגדרות בעשרות תתי-התפריטים שם. עם זאת LG עדיין התעקשה לדחוף כמה אפליקציות מיותרות לטעמי, כגון LG ThinQ שמיועדת להתמודד עם פלטפורמת הבית החכם שלה. ישירות מהקופסה תמצאו כאן עשרות אפליקציות שנדחפו לממשק כנראה במסגרת שת''פ מסחריים עם מפתחים. רובן לא שימושיות, חלקן משחקים וחלקן עשויות לעניין כגון מכשיר ההקלטה המובנה שדווקא מספק איכות לא רעה בכלל ביחס לתחרות.
החלק המאוד מאכזב של המכשיר הוא סורק טביעות האצבעות המובנה מתחת למסך. זה אחד מהגרועים והמתסכלים שיצא לי לנסות. הוא פספס פעם אחר פעם את זיהוי האצבע שלי. הייתי אומר שאולי זה באשמתי - אך במקביל כל מכשיר אחר עבד איתה היטב. אז כנראה שזו אשמת החומרה. בקיצור, אין כאן שום בשורה משמחת אז נדרשתי לחזור להשתמש בפתיחת מסך מבוססת קוד כי לצערי אין כאן זיהוי פנים. לא ברור למה, אנדרואיד 10 תומכת בכך ואין שום סיבה נראית לעין לוותר על היכולת הזו במכשיר שמתיימר לקסום גם לחובבי פרימיום. חוץ מזה הממשק מאפשר לכם להציג את האפליקציות על מסכי הבית או לייצר לעצמכם מגירת אפליקציות כפי שהיה עד כה במכשירי היצרנית.
מצלמה: בינונית אך עם טוויסט
המצלמה של הוולווט היא נקודת התורפה העיקרית שלו לטעמי. הסיבה היא שהמכשיר ממותג ליוצרי תוכן צעירים או צעירים ברוחם. מהבחינה הזו, החומרה שלו לא מספקת את התמורה הנדרשת. החיישן הראשי בן ה-48 מגה-פיקסל מגיע מסמסונג ומנפק צילומים של 12 מגה-פיקסל כברירת מחדל. מפתח הצמצם הוא F/1.8, נתון טוב לכשעצמו אבל בזה נגמר הסיפור. הבעיה העיקרית שלו היא רעש דיגיטלי. זה מופיע גם בצילומים באור יום - משהו שקשה למצוא כיום. אמנם הצבעים חיים ובסך הכל הפירוט טוב, אך מדי פעם מתגנב לו לתמונה איזור עם רעש קל. זה לא פוגם בתצוגת הצילום כל עוד מדובר על מסך סמארטפון, אך רק תגדילו אותה על מסך מחשב או טלוויזיה ותוכלו לזהות אותו בקלות יחסית. הבעיה היא שזה משפיע הרבה יותר על צילומים בתאורה קשה או בלילה.
כל תמונה שלא צילמתי שלא באור יום סיפקה רעש רקע. חבל, בימינו קל מאוד למצוא אלגוריתם אפילו של יצרן צד שלישי שמספק תוצאות טובות יותר. החיישן השני מיועד לצילום בזווית רחבה. הוא מציע 8 מגה-פיקסל, רזולוציה נמוכה בימינו, והפוקוס קבוע. זאת אומרת שתיאלצו לשחק עם הכיוונונים של אפליקציית הצילום כדי לקבל תמונה טובה. עם זאת מעבר לכך התמונות נעימות וגם כאן עם צבעוניות מאוד מודגשת. המצלמה השלישית היא למעשה חיישן עומק בן 5 מגה-פיקסל שאינו מצלם תמונות. בתחתית המערך תמצאו פלאש לד שמשמש גם כפנס לעת מצוא. מצב הדיוקן מנפק תמונות סבירות בתנאי שאתם לא מאתגרים אותו בתספורות משונות, אלגוריתם טשטוש הרקע אינו מהטובים שראיתי.
מצלמת הסלפי מנגד היא ממש טובה. אמנם גם כאן היא נסמכת על פוקוס קבוע, אך איכות הצילום טובה והרזולוציה שעומדת על 16 מגה-פיקסל ומפתח צמצם של F/1.9 מצביעה על המקום בו LG השקיעה את מירב המאמץ. הצבעים חיים ולמרות הפוקוס הקבוע, החישוב של LG יצא בול וכל עוד תחזיקו את המכשיר ביד יציבה מובטח לכם צילומים עצמיים באיכות טובה מאוד. מעבר לצילומי סטילס, הוולווט מיועד גם לצילומי סרטוני יוטיוב והחברה אפילו ציידה אותו במצב ASMR בו הרגישות של המיקרופונים מוגברת כדי לקלוט כל רחש ולהגביר אותו כמיטב מסורת הסרטונים האלה. אם אתם לא מבינים על מה אני מדבר, בצעו חיפוש ל-ASMR ביוטיוב, זו חווייה אנתרופולוגית מרתקת. בכל מקרה מדובר במצלמה מעולה מסוגה.
כמה שצילומי הסטילס היו בינוניים, צילומי הווידאו לעומת זאת יצאו מצוינים בעיקר ב-FHD. לצערי אין לי מסך 4K אז לא הצלחתי לבדוק את איכותו. אך אם הוא מתכתב עם הרזולוציה הנמוכה יותר נראה לי שלא תהיה בעיה. ישנו עוד מצב מעניין שמסוגל למקד את המיקרופון על מושא הצילום ולסנן רעשי רקע. זה עובד באופן סביר אך כשהסביבה רועשת מאוד לא כל כך.
חומרה וביצועים: נקודת התורפה העיקרית
אוקיי, אז הוולווט יפה, יש לו מצלמה סבירה, אז מה הבעיה? ובכן LG מייבאים לישראל את הוולווט בגרסתו הבסיסית תומכת דור 4 בלבד. קצת כמו סמסונג, גם כאן ההנהלה חשבה לנכון למנוע מהישראלים את דגם ה-5G של הוולווט שמשווק באירופה למשל עם מעבד סנאפדרגון 765 חדיש. במקום זאת הדגם המקומי שלנו מצויד במעבד סנאפדרגון 845 בן כמעט שלוש. אמנם זה מעבד מצוין אבל הוא כבר ישן ולמרות איכויותיו קשה להאמין שהוא ישרוד את הפיתוחים הטכנולוגים של השנים הקרובות. זה חבל כי על פי התכנית אנחנו אמורים לקבל גישה ל-5G בישראל עוד ב-2021. כך שאם תקנו את הוולווט ותרצו גישה לדור 5 תיאלצו להחליף מכשיר. חבל, כי בסך הכל ה-845 עושה עבודה טובה. כוחו עדיין במותניו והוא מריץ את רוב האפליקציות בצורה טובה, אפילו משחקים כבדים.
גרסת ה-845 מגיעה עם 6 גיגה-בייט זיכרון פעולה בלבד ו-128 גיגה-בייט מרחב אחסון. אלה מספרים סבירים לחלוטין ל-2018 אך קצת מוגבלים ל-2020 בואכה 2021. גרסת ה-5G אגב זוכה ל-8 גיגה-בייט זיכרון. מעבר לכך יש כאן סוללה אימתנית בת 4,300 מיליאמפר שעה שעושה עבודה מצוינת. המכשיר מסוגל לעמוד ביומיים של עבודה סבירה - אבל קצב הטעינה קצת איטי ולוקח לו לפחות שעה וחצי למלא את הסוללה ל-80%. ניחא. ביצועי המולטימדיה טובים. השילוב בין מעבד טוב ומסך מצוין מנפקים איכות נגינה מופלאה לסרטונים ואפילו סרטים. אפילו משחקים נהנים מכך. איכות השמע ברמקולים טובה מאוד ואף הפתיעה אותי באיכותה. איכות השיחה טובה וכך גם הקישוריות. LG ממש השקיעה בתקני החיבור ויש כאן בלוטות' 5.1, APTX HD וכל התקנים שתצטרכו אי פעם.
סיכום ואלטרנטיבות: יקר מדי אך יפה בטירוף
הוולווט הוא מכשיר שמיועד לשוק הביניים ואולם מחירו עומד על כ-2,300 שקל. זה הרבה מאוד למכשיר שעל הנייר לא מספק שום יתרון טכני על מתחרים ישירים במחירו כגון הגלקסי S10 או הוואן פלוס 7. שניהם מציעים יותר כמעט באותו המחיר. אפילו מכשירים של שיאומי כגון המי 10 או הרילמי X3 מספקים עסקה טובה יותר. וזה חבל, כי אם LG היתה מייבאת את גרסת ה-5G היתה לה לפחות סיבה למכור אותו קצת יותר יקר מהתחרות ולו בזכות המסך שעובר בקלות את כל מה שהתחרות מסוגלת להעמיד מולו והעיצוב המעולה שבאמת יוצא דופן. אבל בגרסת ה-845 שלו מדובר במכשיר שיכול לקסום בעיקר לחובבים של חפצים (וחפיצים) יפים שאוהבים לראות סרטוני וידאו באיכות טובה ולצלם סרטוני ASMR. כל השאר כנראה יכולים לחפש במקום אחר מכשיר שיהלום יותר את כספם