בלעדי לכלכליסט
נובל ביקשה להעביר לשברון את האחזקות בתמר ולווייתן
מכירת נובל אנרג'י לשברון טרם אושרה, אך השבוע כבר ביקשה נובל ממשרד האנרגיה לשנות את הבעלות על נכסיה בישראל, 25% במאגר תמר ו־40% במאגר לווייתן. סיבות אפשריות לבהילות: כשלים שהתגלו בלווייתן ורצון להימנע מפיליבסטר משפטי
משרד האנרגיה קיבל השבוע בקשה רשמית מצד נובל אנרג'י להעביר את נכסיה בישראל - 25% במאגר תמר ו־40% במאגר לווייתן - לידי ענקית האנרגיה האמריקאית שברון, וזאת עוד טרם אושרה העסקה שבמסגרתה שברון תרכוש את נובל אנרג'י, כך נודע לכלכליסט.
- דו"ח תפעול אסדת לווייתן: בדיקות חלקיות, דו"חות חסרים ואי התאמה לנוהלים
- לווייתן ותמר יספקו גז לרמת חובב; המחיר - נמוך ב-37% מזה של חברת חשמל
- שותפויות הגז מסרבות להתחייב על יצוא גז והמגעים להקמת צנרת התפוצצו
על פי ההערכות הבקשה תידון במועצת הנפט בשבועות הקרובים, וייתכן שהדיון בה יסתיים עד תחילת אוקטובר, כלומר בסמוך או מיד אחרי כינוס אספת בעלי המניות של נובל אנרג'י, שאמורה לאשר סופית את רכישת החברה על ידי שברון בכ־5 מיליארד דולר.
הבקשה מצד נובל אנרג'י יכולה להיחשב כאיתות חיובי שהעסקה בדרך לסגירה סופית. לא בכל יום מועצת הנפט מקבלת בקשה להעביר את נכסי הנפט של השחקנית הזרה הכי בולטת בעשרים השנה האחרונות במגזר האנרגיה המקומי, כאשר הבקשה מועברת למעשה טרם זמנה. ההערכות הן שנובל רוצה לקבע עובדות בשטח, לקצר לוחות זמנים וגם לסמן לרגולטורים שהיא כבר מתכננת את הפרידה שלה מישראל.
רק שלשום משרד האנרגיה פרסם דו"ח על מגוון התקלות של אסדת לווייתן, עם לוח זמנים מפורט לתיקון הכשלים שהתגלו. מבחינת נובל, ככל שהמכירה תושלם בקרוב, הבעיות שהתגלו באסדה יהפכו לכאב הראש של שברון.
סיבה נוספת לבקשה היא למתן ככל שניתן הפרעות בהליך האישור. בשבוע שעבר פנה יו"ר עמותת שומרי הבית יוני ספיר במכתב לשר האנרגיה יובל שטייניץ, בדרישה לקיים שימוע ציבורי בטרם כניסתה של שברון לאזור. בתחילת אוגוסט הודיע הממונה על הנפט היוצא יוסי וירצבורגר ש"משרד האנרגיה יוודא כי כלל החובות המוטלות על חברת נובל יועברו יחד עם זכויותיה", זאת בתגובה לדרישה של עמותת צלול ויזמים אחרים לעצור כניסה של שברון לאזור, כאשר החשש הוא מפיליבסטר משפטי שיעכב את ההליכים.
הכניסה המיועדת של שברון והבקשה של נובל האיצו במקביל את סיומו של הסכסוך הייצרי בתוך שותפות תמר. השותפות סגרה חוזה גז קטן (1 מיליארד מ"ק, כ־150 מיליון דולר) מול בתי הזיקוק, שדיווחו בסופ"ש האחרון שכולם חתמו על החוזה חוץ מדלק קידוחים (22% במאגר). דלק קידוחים סירבה לחתום מכיוון שלא קיבלה שיפוי על מכירת גז זול מדי לתפיסתה (כ־4 דולר ליחידת חום, כאשר המחיר של מתווה הגז הממשלתי גבוה בכ־20%) לבז"ן, בטח כאשר שותפתה למאגר נובל אנרג'י קיבלה שיפוי משאר חברי שותפות תמר בדמות פיצוי מחיר של 4.15 דולר ליחידת חום, ועל חשבון הכנסות שאר בעלי האחזקות.
בימים האחרונים מסתמן מתווה פשרה שלפיו דלק קידוחים תקבל שיפוי שינוע סביב 4.08־4.1 דולר ליחידת חום, ששוב יגיע על חשבון הכנסות שאר השותפים במאגר, מה שיוביל לחתימה שלהם על החוזה וכניסתו הסופית לתוקף. מאחר שהחוזה הוא על 150 מיליון דולר, וחלקה של נובל במאגר הוא 25%, לכאורה נובל היתה אמורה לקבל כ־37 מיליון דולר, אך בעקבות הפשרה היא תקבל 38.3 מיליון דולר.
מדוע הצדדים החליטו להתפשר אחרי ויכוח שארך שנה ועירב את רשות ההגבלים העסקיים? מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הכניסה המיועדת של שברון הובילה למסקנה שאף אחד לא רוצה לריב, ואף אחד לא רוצה לקלקל או לשדר לרגולטורים שיש בעיה.