$
ספורט עולמי

האם ברצלונה יכולה להרוויח ממכירת ליאו מסי?

בטווח הקצר כנראה שכן, בטווח הארוך מכירתו של הכוכב כנראה תפגע קשות במודל ההכנסות של המועדון

אוריאל דסקל 09:5731.08.20

את עונת 2018/19 ברצלונה סיימה עם הכנסות שיא של 990 מיליון יורו ונראה היה שהמטרה של הנהלת הקבוצה - הקבוצה הראשונה עם הכנסות שנתיות של 1 מיליארד יורו כבר בעונת 2020/21 - היא ריאלית בהחלט. עם זאת, הדו"ח גם הגיע עם "אזהרה" בצורת ירידה משמעותית ברווח התפעולי. מ-32 מיליון יורו ב-2017/18 ל-17 מיליון יורו.

 

מבט מדוקדק יותר על הפיננסים של ברצלונה מגלה הרבה תרגילים חשבונאיים שמכסים על כמה עובדות לא מחמיאות. אם מוציאים את ההכנסות משוק העברות השחקנים מהתחשיבים, מקבלים הפסד תפעולי - למשל.

 

 

 

כמו כן, המועדון רושם רווחים כבר שמונה שנים ברציפות אבל נראה שהוא יותר ויותר תלוי במכירת שחקנים והחוב זינק בעשרות אחוזים ל-272 מיליון יורו. בהנחה שהקורונה והופעות נוראיות על המגרש הורידו את שווי השחקנים בעשרות אחוזים, ושכ-15% מההכנסות מימי משחק נעלמו בגלל הקורונה - וכשלא ברור מתי הקהל יחזור למגרשים - די ברור מדוע בספרד מעריכים שברצלונה תרשום הפסדים בעונת 2019/20, שינועו בין 100 מיליון יורו ל-140 מיליון יורו - וזאת לאחר שהקבוצה קיצצה 70% משכר השחקנים לחודשים האחרונים של העונה.

 

ליאו מסי ליאו מסי

 

ולכן בספרד מדברים על כך שמכירתו של ליאו מסי היא אינטרס של ההנהלה, שחייבת לסדר את הספרים. אמנם הנהלת המועדון עושה שרירים "ליגאליים" על מסי, שמעוניין לעזוב למנצ'סטר סיטי, אבל מאחורי הקלעים יותר מסביר להניח שההנהלה רואה בעזיבתו כאפשרות אמיתית ל"ריסטארט", שיאפשר בנייה מחדש (לא שאפשר לסמוך על ההנהלה הנוכחית לבנות מחדש).

 

מניפולציות ודעות בדו"ח השנתי

 

בשוק העברות השחקנים - מאחר שהשחקנים הם, מבחינה פיננסית, נכסים ועובדים - אפשר לעשות מניפולציות חשבונאיות רבות (עוד על כך בהמשך). ידוע לפי הדוחות האחרונים שברצלונה מוציאה כ-145 מיליון יורו בשנה על תשלומים על שחקנים (פחת). זה נתון. נתון נוסף הוא שברצלונה שילמה לשחקניה 501 מיליון יורו ב-2018/19 (המועדון הראשון בתולדות הספורט שמשלם חצי מיליארד יורו לשחקניו) וכי ההוצאות של ברצלונה באותה עונה עמדו על 795 מיליון יורו. בספרד מדווחים שהמועדון חייב להוריד 100 מיליון יורו מתקציב השכר, בדרך כזו או אחרת, כדי לעמוד בתנאי הפייר פליי הפיננסי של אופ"א ושל לה ליגה.

 

מסי מרוויח כ-50 מיליון יורו נטו בעונה, כאשר העלות שלו למועדון עומדת על כ-104 מיליון יורו, כולל תרומת כספים של המועדון ל"עמותת מסי" - ארגון צדקה על שמו. מכירתו בסכום של כ-70 מיליון יורו פלוס שניים שלושה שחקנים ממנצ'סטר סיטי והורדת משכורתו מתקציב השכר "יצילו" את ברצלונה מבחינה כלכלית.

 

עניין העברת השחקנים ביחד עם הכסף מסיטי, יסייע לדוחות להיראות הרבה יותר טוב. למשל, מוקדם יותר השנה עסקת העברת ארתור בן ה-23 לברצלונה ב-80 מיליון יורו ומירלם פיאניץ' ליובנטוס ב-70 מיליון יורו - היתה עסקה שכולה מניפולציה של רואי חשבונים. יובנטוס, על פי הערכות, תשלם כ-10 מיליון יורו + פיאניץ' עבור ארתור אבל שני המועדונים ירשמו הכנסה של כ-60 מיליון יורו מהמעבר הזה. וזאת מאחר שסכומי העברה הם לא אמיתיים. מדובר בתרגיל פיננסי.

 

בשלב הזה צריך להבין משהו על איך מועדונים רושמים העברות שחקנים, שהם "נכסים".

 

כששחקן נרכש אז ההוצאה עליו מחולקת לאורך שנותיו במועדון. לעומת זאת, כששחקן נמכר ההכנסה ממכירתו נחשבת כהכנסה חד פעמית וכולה נרשמת בדו"ח של אותה השנה. ברצלונה ויובנטוס שתיהן ירשמו הכנסה של כ-60 מיליון יורו מהמעבר הזה וההוצאה של המועדונים תחולק על פני אורך החוזים שלהם.

 

בפועל, מה שקרה זה שארתור נרכש על ידי ברצלונה ב-2018 ב-30 מיליון יורו וחתם על חוזה ל-6 שנים - ההוצאה השנתית עליו היתה 5 מיליון יורו ואחרי שנתיים הסכום ששולם עליו - על הנייר - עמד על 10 מיליון יורו, כלומר ברצלונה צריכה לשלם עליו עוד 20 מיליון יורו (פחת). אם ההכנסה הנרשמת ממכירתו היא 80 מיליון יורו, אז "הרווח" ממכירתו בספרים יעמוד על 60 מיליון יורו. זה רווח, כאמור, על הנייר בלבד.

 

בשורה התחתונה, ברצלונה תוכל לרשום הכנסה של 200 מיליון יורו ממכירת ליאו מסי ב-70 מיליון יורו במזומן + שחקנים של מנצ'סטר סיטי "בשווי" 130 מיליון יורו. בנוסף, יהיה חיסכון של יותר מ-100 מיליון יורו בשכר. אלו פעולות שממש "יסדרו" את הספרים.

 

פגיעה היקפית לטווח הארוך

 

אבל בטווח הארוך, עד כמה המותג של ברצלונה יפגע מעזיבתו של ליאו מסי? בלה ליגה חוששים שעזיבתו תגרום לירידה חדה ברייטינג ובעניין בליגה. סביר להניח שאכן תהיה ירידה חדה ברייטינג ובעניין הגלובלי בליגה - שעומדת בפני האפשרות של אובדן ניימאר, כריסטיאנו רונלדו וליאו מסי בשלוש שנים. ביולי האחרון, חאבייר טבאס - נשיא לה ליגה - טען: "אנחנו מכינים כבר שנים את מותג לה ליגה להפוך לגדול יותר מהמותג של השחקנים בליגה. אבל במקרה של ליאו מסי - המצב שונה. הוא השחקן הכי טוב בהיסטוריה של הכדורגל - תמיד היה לנו אותו. אני חושב שכשמסי יעזוב, אנחנו נרגיש את זה. אפילו עוד יותר אם יעזוב לליגה אחרת.... העזיבה של רונלדו, אפילו אם היא עצבנה את אנשי מדריד, היתה ללא אימפקט משמעותי על לה ליגה".

 

מבחינה מסחרית, מסי כנראה אחד מהאחראים לפופולריות של ברצלונה, שהפכה אותה לקבוצה המכניסה בעולם. לפי סוכני כרטיסים, אימהות וסבתות מתקשרות לקנות "כרטיסים למסי" לא ברצלונה, מסי.

 

ההכנסות מימי משחק של ברצלונה עמדו בעונה שעברה על 159 מיליון יורו, שכ-70 מיליון יורו הגיעו ממכירת כרטיסים ולא מנויים. כלומר מכירת כרטיסים חד פעמיים לכ-900,000 מבקרים או תיירים. כמה מאותם מבקרים יגיעו לאצטדיון אם מסי לא יהיה בקבוצה? האם ה-70 מיליון יורו יהיו שם במלואים ללא מסי? ספק גדול.

 

לארגנטינאי יש גם השפעה ישירה להכנסות מחסויות של ברצלונה ולפי נתונים של מכירות חולצות רשמיות, יותר מסביר להניח שלפחות מחצית מהמכירות קשורות לשמו של מסי. לפי המספרים מ-2016, גם אחרי ירידה של 20% במכירת חולצות של מסי, הוא עדיין "מוכר החולצות" המצטיין בעולם. על פי הערכות השוק, אם ברצלונה מוכרת כ-2 מיליון חולצות רפליקה בשנה, שמו של מסי מתנוסס על לפחות 50% מהן. את רוב הכסף ממכירת החולצות של ברצלונה מרוויחה נייקי, שמשלמת לברצלונה 105 מיליון יורו בשנה עד 2028. ההכנסות הללו די בטוחות אבל ספק אם מפרסם השרוול (Beko עד סוף העונה) ימשיך לשלם את ה-19 מיליון יורו בשנה ששולמו בשנתיים האחרונות ללא מסי. כמו כן, חברת Rakuten משלמת 55 מיליון יורו בעונה עד סוף 2020/21 - ובלי מסי ספק שתשלם סכומים כאלו. הירושי מיקיטאני, יו"ר Rakuten, הסביר שאחת מהסיבות לחתימה עם ברצלונה היא מסי. החברה מעניקה חסות אישית למסי בעצמו.

 

ההכנסות של ברצלונה ממרצ'נדייז, חסויות ופרסום עמדו בעונה שעברה על 384 מיליון יורו, כשרבים מנותני החסות רצו להיות מזוהים עם המועדון שיש לו את מסי. עד כמה? ככל הידוע, ברצלונה - עם מסי - יכלה לבקש עד 9 מיליון יורו עבור משחק ידידות. ללא מסי, ברצלונה לא תוכל להכניס יותר מ-3 מיליון יורו למשחק ידידות/ראווה. אז, אולי ההכנסות המסחריות לא יצטמקו בשני שליש אבל בלי מסי אפשר להיות בטוחים שברצלונה לא תכניס את אותם סכומים שהכניסה מחסויות.

 

עד כמה המותג מסי חשוב לברצלונה כיום? על פי מחקר שנעשה במחלקה לתקשורת של אוניברסיטת נאברה שבספרד ב-2015, החשיפה של שמו של מסי שווה לברצלונה 72 מיליון יורו בשנה. כלומר, רק השם שלו שווה 72 מיליון יורו בחשיפה, בלי קשר למכירת כרטיסים, חסויות, מרצ'נדייז וכו'. סביר להניח שב-5 השנים האחרונות, האימפקט שלו כמותג ושם רק גדל.

 

ההשפעה הכלכלית של ברצלונה על העיר שלה עומדת, לפי חישובים של דלויט, על כ-906 מיליון יורו (עלייה מ-759 מיליון יורו מלפני שלוש שנים). מדובר על כך ש-FC ברצלונה אחראית ל-1.5% מהתמ"ג של ברצלונה העיר (כ-170 מיליארד יורו). לפי אותו דו"ח, 6% מהתיירות לעיר קשורים אך ורק לברצלונה. כאמור, חלק נכבד מה-6% הללו קשורים למסי. 50% מה-6%? 25% מה-6%? אפילו אם מדובר רק ב-10% מה-6%, ההשפעה היא עצומה.

 

אז אולי בטווח הקצר ברצלונה תוכל להרוויח משהו ממכירת מסי, אבל ההשפעה של עזיבתו תורגש עוד הרבה שנים. וזו לא תהיה הרגשה נעימה.

x