"עתיד מוזר": מה אפשר לעשות עם "המוח המכני" שהציג אלון מאסק
היזם הציג בסוף השבוע אב-טיפוס של ממשק מוח-מכונה המבוסס על הטכנולוגיה של הסטארט-אפ שהקים, נוירלינק; עדיין לא ברור לאיזה מקום מתכננים אנשי החברה לקחת את הטכנולוגיה
אלון מאסק הציג בסוף השבוע אב-טיפוס של ממשק מוח-מכונה המבוסס על הטכנולוגיה של הסטארט-אפ שהקים, נוירלינק (Neuralink). זו ההדגמה הראשונה של המוצר שהחברה מפתחת מזה כמה שנים על בעל חיים ולא כניסוי תיאורטי. את הממשק השתילו אנשי החברה במוחה של חזירה חביבה בשם גרטרוד והראו כיצד הם יכולים לנטר מרחוק את הפעילות המוחית שלה בזמן שהיא נמצאת בדיר שלה.
- אלון מאסק חושף: כך ייראה הרובוט שיאפשר לשלוט על המוח האנושי
- פייסבוק מוחקת את אוקולוס מכנס ה-VR שלה; צוקרברג: "מאחדים את כל הצוותים"
- הסטארט-אפ של מאסק המבקש לחבר את המוח האנושי למחשב גייס 27 מיליון דולר
תצוגת התכלית הראתה שהטכנולוגיה של מאסק הרבה יותר מתקדמת וקרובה ליישום בעולם האמיתי ביחס לחשיפה הקודמת שלה ב-2019. אז נוירלינק הראתה תמונות של חולדה שלמוח שלה חובר ממשק דרך שקע USB-C. אמנם גם ההדגמה הנוכחית עדיין לא הראתה מוצר סופי ומוגמר, אך ביולי האחרון העניק ה-FDA אישור להתחיל בניסויים ב"מכשיר פורץ דרך" - למעשה רישיון שמאפשר לחוקרי החברה להרחיב את היקף הבדיקות ואף להציע את המוצר לנסיינים אנושיים.
הממשק עצמו מתבסס על אלקטרודות דקיקות ביותר - פי 20 יותר דקות מעוביה של שערה אנושית - המחוברות לשכבה החיצונית של המוח. המכשיר עצמו מותקן בתוך גומחה זעירה במוח שנקדחה מראש. החיבור מתבצע באמצעות בלוטות', אם כי החוקרים מחפשים טכנולוגיית חיבור יותר יעילה. היקף המידע שמועבר דרך הממשק גדול הרבה יותר מהעומס המירבי שניתן לקבל מחיבור רדיו רגיל.
"זה כמו פיטביט, אבל למוח", התלוצץ מאסק במהלך אירוע החשיפה. ההדגמה בסופו של דבר כללה שידור של נתונים עצביים מהחזירה למחשב, אך עדיין לא ברור להיכן מתכננים אנשי החברה לקחת את הטכנולוגיה. ישנם כמה תסריטי שימוש כגון טיפול במשותקים או בקטועי איברים. ממשק מחשב-מכונה כמו זה של נוירלינק יוכל לעקוף את הקטיעה העצבית של פגועי עמוד השדרה למשל או לאפשר הפעלה של זרוע או רגל רובוטית דרך מחשבה.
אבל הרעיון העמוק של מאסק אינו רק טיפול במשותקים. הוא כולל למשל טלפתיה "קונספטואלית" כך ששני אנשים יכולים לשוחח ישירות דרך הממשק ללא דיבור או תנועה. מעין טלפון מוחי, קצת כמו בסרטי מדע בדיוני כגון המטריקס. זו אגב נבואת הזעם של מאסק שמאמין שבינה מלאכותית מספיק משוכללת בסופו של דבר תשמיד את האנושות. ממשק מעין זה יאפשר לבני האדם לבנות מעין "תודעת-על" שתחסום את השתלטות ה-AI ותאפשר לאנושות לייצר עימה סימביוזה.
"העתיד הולך להיות מוזר", אמר מאסק, "ניתן יהיה להקליט ולנגן מחדש זכרונות. ניתן יהיה גם לאחסן אותם ואז להוריד אותם לגוף חדש או אפילו לגוף רובוטי. אני מודע לזה שזה מזכיר פרק בסדרה 'מראה שחורה' (סדרת מד''ב שעוסקת בתסריטים בדיוניים ודיסטופיים)", הסביר בקריצה.
עוד פוטנציאל של הממשק הוא לאפשר שדרוג של חושים אנושיים כגון ראייה באינפרה אדום, באולטרה סגול או אפילו ברנטגן.
נוירלינק אינה החברה היחידה שעוסקת בזה. ישנם עוד כמה סטארט-אפים שמנסים לפתח טכנולוגיה דומה - אך נראה שבינתיים זו של מאסק היא המתקדמת ביותר מבחינת יכולות.
הממשק של נוירלינק יוחדר למוח על ידי רובוט כירורגי שפותח במיוחד למשימה שכוללת פתיחה של הקרקפת, הסרה של חלק מהגולגולת, החדרה של האלקטרודות על ידי "תפירה שלהם" בשילוב עם שבב עיבוד ולבסוף סגירה של הכל. כל עוד אתם לא מודאגים מכל התהליך יכול להיות שכבר בעוד כמה שנים נוכל להתחיל ליהנות מיכולות קיברנטיות עליהם יכלו רק לחלום אבותינו.