רק השקעה ציבורית בממדי ענק, תוציא את המשק מהשפל
על משרד האוצר לכלול בתקציב 2021 הוצאות על תשתיות במערכת החינוך והבריאות. זאת בנוסף להשקעה ציבורית מסיבית בתקשורת דור 5 ובכבישים. ללא השקעה ציבורית בממדי ענק יעברו שנים עד שהמשק ייחלץ מהשפל הכלכלי העמוק
השפל שאנחנו חווים כרגע הוא אחד עמוקים ביותר שאי פעם היה במשק הישראלי. חשוב מאד שמעצבי המדיניות הכלכלית יבהירו לציבור מה הן התכניות הכלכליות לשנה הקרובה, ושראשי המשק ידבקו באותן תכניות כל עוד רמת הפעילות הכלכלית נמצאת בשפל.
הממשלה התחייבה לתת תשלומי אבטלה ומענקים לעסקים כדי להמשיך ולהעסיק עובדים עד יוני 2021, מהבחינה של מינהל הוצאות זוהי מדיניות של "הוצאה על פי דרישה", באופן אקראי, במקום תקציב לשנת 2021 שיתכלל באופן מאוזן ושיטתי את כל סוגי ההוצאה הממשלתית והמיסים הנדרשים דירוג האשראי של המדינה מושפע מהתקציב שהיא מאשרת. מה שחסר כאשר פועלים על פי מדיניות של ה"הוצאה על פי דרישה" היא ההשקעה הציבורית בסדרי הגודל הדרושים כדי להיחלץ מהשפל הכלכלי הנוכחי.
כידוע, לציפיות הציבור יש תפקיד מכריע בהתנהגות כלכלית של עסקים וצרכנים. ואמנם כדי להשפיע על ציפיות הציבור, כדי לא להחניק את ניצני היציאה מהשפל יכול לשמש תקציב המדינה לשנה הקרובה, 2021, משמש גם מעין "גורם מדריך-ציפיות" - Forward guidance.
תקציב 2021 יכול גם לעודד עסקים להשקיע בציוד ובכח אדם כדי להעלאות את ההכנסות מול פני העתיד. כלומר, יתר הוודאות לגבי מהלכי המשק בשנה הבאה תעזור למשקי בית ולעסקים לעשות החלטות רציונליות בתחומי השקעות צריכה וחיסכון.
לדעתו של הכלכלן לארי סאמרס, המצביע בעקביות על "שפל מתמשך" של כלכלת המדינות המפותחות (יפן, ארה"ב ואירופה) בתקופה של חיסכון יתר, חסר צריכה ותעסוקה מותנית-ביקוש. הוא מציע להגדיל באופן שיטתי את ההשקעות בתשתית כדי לעעודד השקעות של המגזר הפרטי. על ידי כך תעלה ההוצאה לצריכה ויירד החיסכון.
בארה"ב, אשר נפגעה קשה מהמגיפה העולמית, התכנית הכלכלית של המועמד הדמוקרטי לנשיאות ארה"ב ג'ון ביידן, אשר נחשפת לציבור השבוע בוועידת המפלגה הדמוקרטית, מייעדת הוצאות בסך 2 טריליון דולר במשך ארבע השנים הבאות להשקעה ציבורית מסיבית בתחום שינוי האקלים. לתכנית יש מטרה שפליטות דו תחמוצת הפחמן במשק האמריקאי תהיינה נטו-אפס עד 2050. התכנית נועדה להשיג מה שקרוי "חשמול" של התחבורה בארה"ב, תוך התקנת רשת עצומה של נקודות טעינה חדשות לרכב, שדרוג הרשת, ופריסת מאגרי סוללות ברחבי ארה"ב.
בתמצית, ביידן מתחייב "לדה-קרבוניזציה" של משק החשמל האמריקני עד שנת 2035. בנוסף להתמודדות עם בעיית האקלים השקעה בהיקף כזה נועדה גם כדי להוציא את הכלכלה מהמיתון.
מהן השקעות התשתית שבתכנית משרד האוצר בתקציב 2021 להביא לציבור בתקופת המגיפה שעלולה להיות נוכחת מספר שנים קדימה? צריך לזכור שבשפל הכלכלי שבו אנו מצויים היום מחיר ההון למימון ההשקעה הציבורית הוא אפסי. הצורך בעידוד התעסוקה שההשקעה הציבורית יכולה להביא הוא אדיר. השדרוג של מערכות הבריאות והחינוך הם באופן טבעי, בקדימות עליונה.
על משרד האוצר לכלול בתקציב 2021 הוצאות על תשתיות במערכת החינוך והבריאות. זאת בנוסף להשקעה ציבורית מסיבית בתקשורת דור 5 ובכבישים. ללא השקעה ציבורית בממדי ענק יעברו שנים עד שהמשק ייחלץ מהשפל הכלכלי העמוק.
אסף רזין הוא פרופסור אמריטוס לכלכלה באוניברסיטת תל אביב ומחבר הספר Israel and the World Economy: The Power of Globalization, MIT Press (2018)