הרגולטור דוחף את החברות לפרוס סיבים אופטיים עצמאית ולא להסתמך על בזק
משרדי התקשורת והאוצר קבעו את התעריפים הסיטונאיים שישלמו הספקיות לבזק עבור שימוש בתשתית הסיבים שלה, שמשאירים להן רווח מזערי עד אפסי; אופן חישוב התעריף צפוי לפגוע בספקיות הקטנות
שר התקשורת יועז הנדל, ושר האוצר ישראל כץ, חתמו היום (ג') על תיקון לתקנות השוק הסיטונאי וקבעו את התעריפים הסיטונאיים אותם ישלמו ספקיות התקשורת לבזק, עבור שימוש בתשתית הסיבים האופטיים שלה אותה היא צפויה להפעיל בקרוב.
- הנדל משנה כיוון: יחייב את HOT לפרוס סיבים אופטיים ב-30% מהמדינה
- ועדת כלכלה דורשת: מימון של האוצר בפריסת סיבים אופטיים באזורים לא כדאיים כלכלית
- חברת הסיבים האופטיים IBC הגיעה ל-400 אלף בתי אב ומשיקה אתר חדש
העלויות משאירות לספקיות, כמו סלקום ופרטנר, רווח מזערי עד אפסי מהלקוחות, ונראה כי במשרד התקשורת מכוונים שהדבר יניע אותן דווקא לפרוס רשת סיבים אופטיים עצמאית ולא להסתמך על בזק, ובכך להגביר את התחרות. לחילופין, יכולות הספקיות להשית את העלות הגבוהה על הצרכן ולהעלות מחירים.
בהתאם להחלטה, שהתקבלה כשנה לאחר שיצא שימוע בנושא, בזק תקבל מהספקיות 71 שקל (לא כולל מע"מ) לחודש עבור לקוח במהירות של עד 550 מגה, ו-79 שקל (לא כולל מע"מ) לחודש עבור לקוח במהירות של בין 550-1,100 מגה. בנוסף לכך, אם ירצו הספקיות שההתקנה תבוצע על ידי בזק, ישלמו לה בממוצע כ-300 שקל נוספים באופן חד-פעמי. תוקף התעריפים נקבע לעת עתה למשך 3 שנים, והם יעודכנו אחת לשנה בהתאם לשינויים במדד המחירים לצרכן.
לשם השוואה, סלקום לדוגמה מציעה כיום ללקוח אינטרנט סיבים במהירות 1,000 מגה בתעריף חודשי של כ-100 שקל (לא כולל מע"מ). כלומר, אם תרצה סלקום לחבר לקוח על גבי רשת הסיבים של בזק, תיוותר ברשותה הכנסה של 21 שקל בלבד, שזה הסכום שהיא מוציאה בממוצע עבור שיווק, גבייה ועוד. כלומר, הרווח הסופי מזערי עד אפסי.
משרד התקשורת ביסס את המחירים על התעריפים אותם גובה מהספקיות חברת הסיבים האופטיים IBC, שבשליטת סלקום. IBC גובה, כולל התקנה, 75 שקל עבור מהירות של עד 500 מגה ו-83 שקל עבור מהירות של עד 1,000 מגה, כאשר בשנה השנייה ואילך היא גובה 92 שקל ו-100 שקל, בהתאמה. בזמן ש-IBC קבעה את המחירים וולנטרית, המחירים של בזק נקבעים על ידי המשרד לאור היותה מונופול.
"ההחלטה תאפשר שימוש בסיבים של בזק במחירים סיטונאיים המספקים תשואה נאותה על ההשקעה של בזק ותסייע לעצב סביבה תחרותית בשירותים מתקדמים באמצעות סיבים אופטיים", ציין משרד התקשורת בהחלטתו. "קביעת התעריפים הסיטונאיים מראש מקנה ודאות לשוק התקשורת ומאפשר לכלל החברות, ובראשן לבזק עצמה, להיערך להשקת רשת הסיבים האופטיים על ידי בזק”.
פגיעה בספקיות בקטנות
כיום, התעריפים הסיטונאיים שמשלמות הספקיות לבזק עבור מהירות של עד 100 מגה, כוללים מחיר בסיס של 36 שקל (לא כולל מע"מ), בתוספת מחיר שמשתנה על-פי שימושי הלקוח ועומד על 10.20 שקל (לא כולל מע"מ) למגה צריכה בחודש. לקוח "קל" צורך בממוצע מגה בחודש, כאשר לקוח "כבד" יכול
להגיע ל-4 מגה בחודש. כלומר, ספקיות קטנות שלא מציעות טלוויזיה על גבי האינטרנט לדוגמה, ועד כה נהגו לשלם לבזק מחיר נמוך לאור שימושי לקוח מופחתים, יפגעו מההחלטה וידרשו לשלם מעתה מחיר קבוע שלא מתחשב בנפח צריכה.
פרטנר פרסה עד כה כ-650 אלף משקי בית ו-IBC כ-410 אלף משקי בית. בזק פרסה כ-1.5 מיליון משקי בית, אך מזה מספר שנים שלא השלימה את חיבורם הממשי של הסיבים לבתים, לאור מחלוקות מול משרד התקשורת. באחרונה הגיעו הצדדים לפשרות שיאפשרו לבזק להניע מחדש את הפרויקט. HOT טרם החלה בפריסת סיבים.
שר התקשורת, יועז הנדל: ״המהלך הוא צעד משלים לקראת מימוש מתווה הסיבים. אינטרנט מהיר משמש מנוע צמיחה ברחבי העולם. אפשרויות תעסוקה בפריפריה, איכות חיים וצמיחה בתמ״ג. ישראל חייבת לצמצם פער של עשור. המהלך יאפשר קביעת כללי תחרות בשוק הסיבים, דרך תעריפים סיטונאיים".